Koronavirus: Tuusulan ohjeita

Koronaviruksen oireet

Koronavirus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita, kuten kuumetta, yskää, hengenahdistusta ja lihassärkyä. Osa tartunnan saaneista voi myös saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin vain lieviä oireita.

Mistä saat apua, jos sinulla on oireita

 • Tee oirearvio Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän (Keusote) nettipalvelussa, jos epäilet koronatartuntaa. Sinuun otetaan yhteyttä saman päivän aikana. Keski-Uudenmaan soten verkkosivut: www.keski-uudenmaansote.fi/koronavirus
 • Jos sinulla on hengitystieoireita, etkä pärjää kotona, soita Keusoten koronahoitopuhelimeen 019 226 0099. Puhelin on avoinna joka päivä kello 8-20.
 • Henkeä uhkaavassa hätätilanteessa soita yleiseen hätänumeroon 112.
 • Katso lisätietoja ja koronaviruksesta ja koronaviruksen oireiden kuvaus Keusoten sivuilta.

Mistä saat apua arjen haasteisiin

 • Keusote on avannut neuvonta- ja tukipuhelimen 019 226 0098. Puhelin palvelee päivittäin kello 8-20. Se tarjoaa keskusteluapua koronatilanteen aiheuttamaan huoleen.
 • Keusoten ikäihmisten Seniorineuvonta palvelee numerossa 040 314 4678 ja sähköpostitse osoitteessa seniorineuvonta.tuusula@keusote.fi arkisin kello 8–15.
 • Tuusulan kunnan ikäihmisten palvelunumero 040 314 3160 palvelee arkisin kello 9–16 ja lauantaisin kello 9–14, tietoa kunnan ja muiden palveluista.
 • Tietoa Tuusulan palveluista (kun et tiedä, minne soittaa): Asiakaspalvelu TuusInfo 09 8718 3070, tuusinfo@tuusula.fi. TuusInfo palvelee maanantaista torstaihin kello 8–15 ja perjantaisin kello 8–12.
 • Verkkolomake tuusulalaisten korona-ajan palvelutarpeiden kartoitusta vartenLomake on suunnattu karanteenia vastaavissa olosuhteissa eläville eri-ikäisille tuusulalaisille, ikäihmisille ja riskiryhmiin kuuluville. Tavoitteena on kartoittaa tuusulalaisten tarpeita ja ohjata ihmisiä eri tahojen tarjoaman avun äärelle. Täytettävä verkkolomake
 • Koronaviruksesta on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin kello 8-21 ja lauantaisin kello 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Tietoa palveluista eristyksessä oleville − arjen apua esimerkiksi ikäihmisille

Katso: www.tuusula.fi/koronaeristys
Koronakirje ikäihmisille 23.3.2020 (postitus alkanut 24.3.2020)
Tärkeää koronatietoa asukkaille - Tuusulan, Järvenpää ja Keravan yhteisjulkaisu 1.4.2020 (julkaistu Keski-Uusimaa Viikko -lehden yhteydessä)

Palvelut koronavirusepidemian aikana

Useat Tuusulan kunnat palveluista ovat fyysisesti suljettuina tai palvelutoimintaa on supistettu koronatilanteen vaatimalla tavalla. Tarjolla on kuitenkin verkon kautta toteutettavia palvelu- ja toimintamahdollisuuksia. Tutustu myös Asioi verkossa -sivuumme. Olemme koonneet yhteen myös tietoa yrittäjille tarjottavasta tuesta ja neuvoista taloudelliseen ahdinkoon joutuneille yksityisille ja perheille. Lue: Palvelut koronavirusepidemian aikana

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä (Keusote) vastaa Tuusulan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä ja tuotannosta.

Näin ehkäiset koronaviruksen leviämistä

Meistä jokainen voi hidastaa koronaviruksen leviämistä: sosiaalisten kontaktien vähentäminen on nyt tärkeää myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä. Vältä siis ihmisjoukkoja ja tungoksia ja pidä vähintään metrin etäisyys kanssaihmisiin.

Omaa ja läheistensä tartuntariskiä voi myös alentaa huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta.

 • Pese kädet vedellä ja saippualla usein ja huolellisesti, ainakin 20 sekunnin ajan.
 • Käytä alkoholipohjaista käsihuuhdetta, jos et voi pestä käsiäsi.
 • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
 • Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yksi tai aivasta hihaan, älä käsiisi.
 • Jos kaikesta huolimatta sairastut, jää kotiin lepäämään.

Voit lukea lisää Keski-Uudenmaan soten sivuilta.

Kunnan ohjeet ja tiedotteet

Tuusulan kunnan asettamat, voimassa olevat linjaukset (asetettu johtoryhmässä 13.3.2020 ja tarkennettu 16.3.2020, 23.3.2020 ja 26.3.2020) kunnan varautumisesta koronavirustilanteeseen löytyvät  verkkosivulta www.tuusula.fi/koronalinjaukset ja kaikki tiedotteet kootusti osoitteesta www.tuusula.fi/koronatiedotteet.