Kuvaukset veljeksistä
Seitsemää veljestä voidaan lähestyä myös sen päähenkilöiden luonteiden kautta. Kuka veljeksistä on sinun mielestäsi "ilkikurisin" tai "pohdiskelevin"?
Juhani:
Juhani on veljeksistä vanhin ja hän kutsuu pikkuveljiään pojiksi. Määräilevä mies mielellään esiintyy veljesten johtajana, mutta hänen asemansa on aika ajoin vaarassa. Hankalissa tilanteissa hän turvautuu Aapon tai Tuomaksen apuun. Juhani on luonteeltaan puhelias, mutta hän myös pystyy kuuntelemaan toisten mielipiteitä.
Äkkipikainen Juhani suuttuu helposti ja on välillä hyvin ajattelematon. Hän uhoaa ja haastaa riitaa. Suuttuessaan hän vertaa itseään ladattuun kanuunaan, joka odottaa paukahtamistaan. Juhani kuitenkin rauhoittuu nopeasti ja katuu tekojaan. Monesti miehen äkkipikaisuus aiheuttaa veljesporukalle vaikeuksia.
Juhanin miehekkyyteen sekoittuu iso annos tunnetta, joka voi näkyä nopeina mielialan muutoksina ilon ja surun välillä. Hän oppii hitaasti asioita. Etenkin Aapisen oppimisessa oli huomattavia vaikeuksia ja sekös nuorimmaista Eeroa huvitti.
Hallitsevat luonteenpiirteet: puhelias, äkkipikainen ja tunteellinen
Seuraava tekstikatkelma on teoksesta Seitsemän veljestä ja se kuvaa Juhanin luonnetta:
"Silloin karkasi hän julmistuneena kohden Eeroa, joka nopeasti pakeni vihaisen veljensä edestä. Loiskaten poikkesi hän tieltä, vilkaisi jäniksenä pitkin ahoa, mutta Juhani pötki villittynä karhuna hänen jälessänsä. Keikahtelivat pussit, tömisi heidän allansa kuiva tanner; ja kuului toisten veljesten huuto, manaten riitamiehiä malttiin ja sopuun. Mutta tielle takaisin kiirehti taasen Eero, ja riensivät toiset häntä pelastamaan hirmuisen Juhanin kynsistä, joka juoksi jo nuorimman veljensä kantapäissä." (A. Kivi, Seitsemän veljestä, 1870)
Aapo:
Aapo on itsevarma, harkitsevainen, järkevä ja oikeudentuntoinen, jopa siinä määrin, että Eero välillä pilailee veljensä kustannuksella. "Jukolan Salomon" kuvaa osuvasti Aapon toimintaa, kun hän jakaa viisauksiaan ja pyrkii estämään veljiensä hölmöilyä. Usein hänen sanansa kuitenkin kaikuvat kuuroille korville. Aapon arvovalta ei riitä kuuden veljeksen pysäyttämiseen. Joukon jatkeena myös Aapo tempautuu esimerkiksi tappeluihin. Hänen järkeviä ehdotuksiaan ovat hunningolle päässeen kotitalon kunnostaminen, avioituminen ja lukemaan oppiminen.
Aapo vaikuttaa arvostavan kirjasivistystä ja puhuessaan hän monesti turvautuu vertauksiin. Hän tietää myös joukon kansantarinoita ja erilaisia uskomuksia, joita hän kertoo muille veljilleen. Tarinoiden kautta Kiven teokseen ujuttautuu vanhaa kansanviisautta ja kertomaperinnettä.
Hallitsevat luonteenpiirteet: oikeudenmukainen, sovinnollinen ja harkitsevainen
Seuraava tekstikatkelma on teoksesta Seitsemän veljestä ja se kuvaa Aapon luonnetta:
"... Huomatkaat: mies vihan vimmassa on verta-janoova peto, vaan ei ihminen; hän on umpisokea näkemään, mikä on oikeus ja kohtuus; ja kaikkein vähimmin voi hän vihansa vallassa suorittaa rakkauden asioita. Mutta jos nyt kuitenkin koettaisimme järjen kannalta katsella tätä seikkaa, joka saattoi veljet halkosilleen, niin luulen, että laita on näin. Tyttö ei taida meitä kaikkia rakastaa, yhtä ainoata vaan, jos hän kehenkään meistä suostuu, jonka seurassa käsi kädessä hän mielisi vaeltaa yli elon ohdakkeisen mäen. Näenpä siis parhaaksi, että käymme kaikki miehissä ja yht’aikaa hänen luoksensa ilmoittamaan vakaasti asiamme, kysyen hartaalla mielellä ja kielellä, taitaisko hän kellenkään meistä sydämmensä lahjoittaa. Jos nyt tyttö on myöntyvä, niin se meistä, jolle lankesi toivottu arpa, kiittäköön onnensa päivää, mutta toiset tyytykööt napisematta kohtaloonsa. Hän, joka jäi osattomaksi, nielköön kiusansa, toivoen, että hänkin vielä kohtaa määrätyn siippansa täällä. Jos teemme niin, niin teemme kuin miehet ja oikeat veljet. Ja silloinpa isämme ja äitimme kirkastetut haamut astuvat ulos taivaan hehkuvasta portista ja, seisten reunalla kiiltävän pilven, katselevat alas päällemme, huutain meille korkealla äänellä: »Kas niin, Juhani, kas niin, Tuomas ja Aapo, kas niin, Simeoni, Timo ja Lauri, juuri niin, minun pikku-Eeroni! Olettepa poikia, joihin mielistymme!" (A. Kivi, Seitsemän veljestä, 1870)
Tuomas:
Tuomas on veljeksistä harteikkain ja vahvin. Oikeudenmukaisen Tuomaan auktoriteetti on vahva ja veljekset arvostavat hänen mielipiteitään. Fyysinen voima täydentää hänen sanojensa painoarvoa. Väkivahvan veljen voimat harmittavat Juhania, joka kernaasti olisi veljessarjan voimakkain.
Luonteeltaan Tuomas on vakaa ja ehdoton. Hänen ilmaisunsa on toteavaa, jyrkkää ja lyhytsanaista. Hän on mies, joka keskittyy tekoihin ja jättää puhumisen vähemmälle. Kirjan loppupuolella Tuomas tunnetaan köyhiä kohtaan osoittamastaan armeliaisuudesta, joskin oikeudenmukaisuuteen yhdistyy pitkävihaisuutta.
Hallitsevat luonteenpiirteet: oikeudenmukainen, ehdoton ja pitkävihainen
Seuraava tekstikatkelma on teoksesta Seitsemän veljestä ja se kuvaa Tuomaan luonnetta:
"Mutta Impivaaraa, ensin rakettua, hallitsi omanansa Tuomas, mies harteva ja vahva. Missä löytyi se uros, joka olisi rohjennut röyhistää rintansa Yli-Impivaaran isännän edessä? Suuri oli hänen voimansa, ja mahtia, vakuutta oli hänen olentonsa täynnä. Talonsa töissä ja toimissa ei hän käynyt käsiin menolla ja pauhinalla; kuitenkin piti hän kuria ja Herran nuhdetta yllä sekä huoneessa että ulkona vainiolla. Hän oli anteliain kaikista veljeksistä ja kohteli aina laupeudella ja hyvyydellä kärsiviä, kovan onnen lapsia." (A. Kivi, Seitsemän veljestä, 1870)
Simeoni:
Liuhupartainen Simeoni on veljeksistä uskonnollisin ja hän on hyvin huolissaan Impivaaraan metsikköön muuttamisesta. Luonteeltaan hän on hurskas ja kuuliainen, mutta hänen mielensä on herkkä ja ailahtelevainen. Tämä johtaa näkyihin ja pelottaviin kokemuksiin. Yhdessä uskonnollisessa näyssä Simeoni tapasi paholaisen, joka varoitti kurittomasti eläviä veljeksiä. Viesti oli niin pelottava, että se johti dramaattiseen muutokseen. Veljekset päättivät sovittaa tekonsa ja palata takaisin yhteiskunnan jäseniksi.
Simeoni vastasi veljesten ruoanlaitosta ja karjanhoidosta. Luonteeltaan hän oli varsin saita, joskin kerran kaupunkireissulla hän tuhlasi holtittomasti Eeron kanssa veljesten rahat. Hän oli veljeksistä ainoa, joka päätti olla avioitumatta.
Hallitsevat luonteenpiirteet: herkkä, kuuliainen ja mieleltään epävakaa
Seuraava tekstikatkelma on teoksesta Seitsemän veljestä ja se kuvaa Simeonin luonnetta:
"Mutta heittäkäämme jo tällä erällä sikseen sekä laulu että tuo pedollinen tuiskaus tiellä. – Tuossa on se tervaskanto, jonka juurella kerran karjassa käydessäni nukuin ihmeelliseen unennäköön, vaikka naukuilikin vatsassani nälkä. Olinhan olevanani taivaassa, istuin pehmeällä, helluvalla sohvallani ja edessäni höyrysi harjallinen ruokapöytä. Maittavia, kovin maittavia olivatkin ne ruuat ja niin rasvaisia. Minä söin ja join, ja pienet keruupi-pojat passasivat minua kuin mahtavata persoonaa. Kaikki oli verrattoman kaunista ja juhlallista: siinä lähellä, kultaisessa salissa, kaikui enkelien kuori, ja minä kuulin veisattavan sen uuden ja suuren virren. Niin uneksuin, ja silloinpa sain tämän kipinän rintaani, joka älköön siitä enää koskaan sammuko!" (A. Kivi, Seitsemän veljestä, 1870)
Timo:
Timo on Laurin kaksosveli ja heistä kahdesta ensimmäisenä syntynyt. Aina iloinen Timo suhtautuu asioihin monesti huumorilla ja huvittuneesti, mutta myötäilee toisten tekemiä päätöksiä.
Muut veljekset suhtautuvat Timoon kuin lapseen eikä hänelle anneta vastuullisia tehtäviä. Timo saa auttaa veljeksiä esimerkiksi saunan lämmityksessä tai tehdä muita helppoja tehtäviä. Timo ei ymmärrä Aapon kielellisiä hienouksia tai hänen käyttämiään vertauskuvia, vaan hän kokee asiat konkreettisina (esim. liukaskielinen on ihminen, jolla on liukas kieli). Vaikka Timo ei ole erityisen välkky, ei se estä häntä olemasta suosittu ihmisenä. Metsästäjänä hän on surkea, vaikka yrittää ajoittain yltyä sankaritekoihin. Kiven teoksessa Timo lauloi oravaisesta.
Hallitsevat luonteenpiirteet: iloinen, lapsenomainen ja huumorintajuinen
Seuraava tekstikatkelma on teoksesta Seitsemän veljestä ja se kuvaa Timon luonnetta:
"Mutta pakolaisena käyskeli metsässä Timo, ja pian rupesivat veljekset katumaan käytöstänsä häntä kohtaan, huomaten vahingon tapahtuneen hänen ymmärtämättömyytensä kautta, vaan ei häijystä koiranjuonesta. Sentähden astui Juhani jo ennen iltaa Impivaaran harjulle ylös, huuteli sieltä vahvalla äänellänsä kohden kaikkia ilmoja, ja kutsui Timoa, vakuuttain ja vannoin hänen ei tarvitsevan pelätä palatakseen paikalla takaisin." (A. Kivi, Seitsemän veljestä, 1870)
Lauri:
Lauri on Timon kaksosveli ja heistä kahdesta jälkimmäisenä syntynyt. Luonteeltaan Lauri on vetäytyvä ja omissa oloissaan viihtyvä. Hän ei pidä meteliä itsestään, vaan on hiljainen ja pohdiskeleva. Hiljaisuuden padon murruttua Lauri voi olla puhelias. Kun veljet istuivat Hiidenkivellä härkiä paossa, he joutuivat kuuntelemaan Laurin teräviä sanoja itsestään. Onneksi Lauria ei tönäisty kiveltä alas.
Käsistään taitava ja taiteellinen Lauri valmisti tarvekaluja käppyräisistä puunkappaleista. Hän nautti luonnosta ja sen tarkkailemisesta. Varsin mielellään hän eläisi metsässä kaukana maailman menosta. Hänen ideansa on myös ajatus Impivaaraan muuttamisesta. Hän on veljessarjan tarkin ampuja. Lukemaan Lauri oppi heti Eeron jälkeen ja hänestä kehittyi Toukolan kylän paras lukija.
Hallitsevat luonteenpiirteet: hiljainen, vetäytyvä ja tarkkaileva
Seuraava tekstikatkelma on teoksesta Seitsemän veljestä ja se kuvaa Laurin luonnetta:
"Mutta salojen helmoissa astelee Lauri, kirves kainalossa. Vitkoin hän käyskelee, katsellen tarkasti ympärillensä, ja ainapa seisahtuu kulkunsa hetkeksi koska silmänsä huomaa pahkoja, puitten haaruja, vääriä, ja tuuheitten koivujen tai mäntyjen latvoissa hattapäitä tuulenpesiä. Nyt hän kohtaa myrskyn murtaman kuusen korkean kannon, sitä katselee hän hetken, tuumiskellen, ja rupeaa viimein kirveellänsä nakuttelemaan läpeä sen kylkeen. Tehtyänsä tämän, aattelee hän itseksensä: rakentaa mar’ tulevana keväänä pesänsä tuohon läpeen punahäntäinen leppälintu tai pikkuinen, kirjava tikka. Niin hän aattelee, merkitsee visusti paikan, ja tiensä jatkaa eteenpäin." (A. Kivi, Seitsemän veljestä, 1870)
Eero:
Teoksen aikana Eerosta kasvaa aikuinen mies. Hän on veljessarjan nopeaälyisin ja oppivaisin. Mies oppi veljeksistä ensimmäisenä lukemaan ja opetti sen jälkeen myös muut veljekset lukemaan. Etenkin kovakalloista Juhania harmitti pikkuveljen päteminen. Vaikka Eero on tarkkanäköinen, niin häneltä puuttui usein tervettä itsesuojeluvaistoa. Monesti hänen pisteliäät kommenttinsa ovat liikaa Juhanille ja muiden veljesten on pelastettava hänet pinteestä.
Kylmähermoisena miehenä hän sietää hyvin painetta. Kirjan loppussa Eerosta on kehittynyt oppinut kunnallismies, joka haluaa edistää Toukolan kylän asioita, esimerkiksi kansakoulun perustamista. Eeron elinpiirin laajennettua hänestä muotoutuu nationalisti, joka ajaa innokkaasti Suomen asiaa. Tuohon aikaan Suomi oli autonominen osa Venäjää.
Hallitsevat luonteenpiirteet: nokkela, ilkikurinen ja toimelias
Seuraava tekstikatkelma on teoksesta Seitsemän veljestä ja se kuvaa Eeron luonnetta:
"Talvi oli tullut; joulu-aattona palasi Eero kotia, jahtivoudin mielestä tarpeeksi oppineena ja kelvollisna opettamaan veljiänsä. Ihmeteltävän kerkeästi oli hän oppinut. Selvästi luki hän sisältä, ja aapiskirjan taisi hän ulkoa kannesta kanteen, niinmyös vähänkatkismuksen. – Ja nyt, kun joulu oli mennyt, alkoi luku ja puuha. Siinä opettajana istui Eero ja oppilaisina hänen veljensä, jotka yhdestä suusta huusivat kirjainten nimet, niinkuin nuorin veli heille saneli. Yhdestä suusta he huusivat, ja mäikkyi avara pirtti. Työlästä ja tuskaa täynnä oli heille tämä työ, tuskaa täynnä alussa varsinkin; surkeasti siinä puhkailtiin ja hikoiltiin. Enimmin kaikista ponnisteli Juhanin sisu; hartaudesta järisi hänen leukansa; ja torkahteleva Timo, joka istui hänen rinnallansa, sai häneltä monta vihaista nyrkin tyrkkäystä, kun taasen nyökähteli alas kurjan pää." (A. Kivi, Seitsemän veljestä, 1870)
Tehtäväideat:
1. Keskustelkaa veljesten luonne-eroista. Millaisia luonteenpiirteitä löysitte?
2. Kenen veljeksen luonne sopisi sinuun parhaiten? Etsi Kiven teoksesta Seitsemän veljestä lainaus, josta käy ilmi valitsemasi veljeksen luonne. Veljesten esittelyiden kohdalla on esimerkkilainaukset.