Uniikki paletti – Tuusulan museoblogi

Logo Tuusulanmuseo

Tuusulan museo nostaa blogissaan esille ajankohtaisia asioita ja tarjoaa kurkistuksia museon arkeen. Blogissa julkaistaan myös muualla julkaistuja artikkeleita.

 

0
14. huhtikuuta 2021 0.00

Viihtyisyyttä kunnan taidekokoelmista

Tuusulan taidemuseon intendentti Minna Tuominen

Monelle vanhalla kunnantalolla asioineelle Marika Mäkelän taideteos Triptyykki (1983) on tullut tutuksi vuosien saatossa. Maalaus oli sijoitettu kunnantalon aulaan, ruokalaan johtavalle seinälle, vastapäätä ilmoitustauluja. Kunnantalo on rakennettu 1980, joten Mäkelän teos sai viihdyttää paikallaan ostovuodesta alkaen 1983, aina viime vuoteen 2020 saakka. Kunnantalon tyhjentämisen yhteydessä teos irrotettiin seinästä ja vietiin säilytystiloihin kuivumaan, sillä seinän ja teoksen väliin oli kertynyt paikoittain kosteutta.

Konservoinnin suoritti Nina Robbins. Hän kertoo, että teoksen peruskunto oli oikein hyvä. Teos on laadukkaasti ja ryhdikkäästi kiinnitetty taustalevyynsä, vaikkakin teoksella on ruhtinaallisesti kokoa (kolme osaa, kukin 230 x 200 cm) ja siten myös painoa. Teokselle on tehty huolellinen puhdistus, edestä sekä takaa. Mäkelän tuon ajan teoksille tyypillisesti Triptyykin osien maalipinnat ovat paksuja, rakeisia ja paikoin tahnamaisia, joista voi erottaa maalausveitsen jäljen. Pinnat olivat hyvässä kunnossa lukuun ottamatta paikallisia tahroja ja pintapölyä, sekä pieniä satunnaisia murtumia teoksesta korkeimmalle nousevissa maalihuipuissa. Teoksen taustalevyssä olleet murtumat on siistitty ja paikattu pellavakangas paikoilla. Teoksessa oli myös vesiliukoisia roiskeita ja alaosissa suurempia alueita, joiden värien muutoksen pystyi havaitsemaan paljaalla silmällä. Nyt teos on konservoitu ja odottaa uutta sijoituspaikkaa jälleen eheänä. Lopuksi metalliset kehykset on puhdistettu Akro-sienellä, joita ei tarvinnut vaihtaa niiden hyvän kunnon vuoksi.

Taidekokoelmat hoidossa

Tuusulan kunnan julkisiin tiloihin sijoitettavat taidekokoelmat sisältävät noin 700 teosta. Kunnantalolta siirrettiin yhteensä 80 teosta säilöön, joiden läpikäyminen, puhdistustoimenpiteet ja uudelleensijoittaminen on käynnissä. Suurin osa teoksista on grafiikkaa, joiden huoltoon kuuluu passepartout- ja taustapahvien vaihto, sekä kehyksen joko huolellinen pesu tai uudelleen kehystys, jonka jälkeen niitä voi jälleen sijoittaa eri tiloihin. Osa maalauksista puhdistetaan taidemuseolla ja vaativammat teokset tai vaurioita saaneet teokset saavat konservaattorin käsittelyn.

Taideteoksilla tuodaan viihtyisyyttä julkisiin tiloihin – joskus ne antavat lisäväriä arkeen tai toimivat mielen tyynnyttäjinä.

Artikkeli on julkaistu Elämää Tuusulassa -asukaslehdessä 2021/01.

Konservaattori Nina Robbins puhdistamassa Marika Mäkelän maalausta. Kuva Minna Tuominen.

Näytä kuva

TUNNISTEET: kokoelmat, taidemuseo