Skidiviikko – lastenkulttuuriviikko Tuusulassa

Tuusulassa vietetään lastenkulttuuriviikkoja kaksi kertaa vuodessa: maaliskuussa (vko 12) sekä marraskuussa (vko 45). Skidiviikko tuo lastenkulttuurin ammattilaisten, teattereiden ja muusikoiden esityksiä Tuusulaan kuntakeskuksiin lähelle lapsiperheitä ja päiväkoteja.

Ilmoittautuminen alkaa 12.2. klo 9. Luvassa on avaimia monenlaisten tunteiden käsittelyyn nukketeatterin, teatterin, lastenmusiikin ja työpajojen keinoin.

Skidiviikot järjestävät Tuusulan kulttuuripalvelut ja se on osa varhaiskasvatuksen kulttuurikasvatussuunnitelma Taika Kultsua. Kevään Skidiviikon kulttuurituotannosta vastaa kulttuurituottaja Jaana Hopeakoski. 


Skidiviikko 18.–24.3.2024 

Kavioiden kopinat (esitys + työpaja)

🐴 Esitysajat ja -paikat:

🐴 Maksuton, ennakkoilmoittautuminen vaaditaan 

Varjoteatterista, paperinukketetterista, tanssista ja tarinankerronnasta ammentava esitys esittelee romani- ja saamelaiskulttuureja eläinhahmojen ja maailmansyntytarinoiden kautta.

Saamelaista kulttuuria avaa tarina valkoisesta peurasta ja romanikulttuurista kerrotaan varjoteatterin ja laulun keinoin. Näiden tarinoiden rinnalla esittäytyy lorun ja tanssin muodossa myös suomalaiskarjalainen näkymä maailmansynnystä.

Nukke- ja varjoteatteritaiteilija Elviira Davidow saa vanhat tarut elämään jännittävällä tavalla. Esityksen jälkeen sukellamme varjoteatterin ihmeelliseen maailmaan tekemällä omat voimaeläin-varjonukkemme!

Ohjaus, dramaturgia ja varjonuket: Elviira Davidow ja Hanna Walden
Esiintyjä: Elviira Davidow

Ikäsuositus: 5–8 vuotta
Esityksen kesto 30–35 min
Työpajan kesto 40 min

 

Tyttö ja huiluhaltiatar

🧚 Esitysajat ja -paikat:

🧚 Maksuton, ennakkoilmoittautuminen vaaditaan

Liisa on viisivuotias ja asuu vanhempiensa kanssa viettäen elämäänsä leikkien, laulaen ja opetellen asioita. Joskus tulee tenkkapoo ja Liisaa ärsyttää: ”Pitääkö taas siivota lelut, kun just oli hyvä leikki meneillään? Miksi pitää mennä jo nyt nukkumaan? Hampaita en ainakaan halua pestä! Sitä paitsi on ikävää, kun ei heti osaa jotain asiaa, vaikka haluaisikin! Mua kiukuttaa!”

Huiluhaltiattaren liihotellessa paikalle hopeisen soittimensa kera, alkaa tapahtua kummallisia, mutta mukavia asioita, joista Liisakin pääsee osalliseksi.

Tyttö ja huiluhaltiatar -musiikkiteatteriesitys käsittelee lapsen näkökulmasta mm. tunteita, uuden opettelemista ja siihen liittyviä haasteita sekä arkisia kohtaamisia lapsen ja aikuisen välillä. Liisan kautta lapset samaistuvat tuttuihin tilanteisiin saaden näin esityksen avulla keinoja ja apuja myös hankaliin tilanteisiin.

Huilisti ja musiikkikasvatuskouluttaja Tuuli Paasolaisen musiikkiteatteriesityksen aikana yleisö laulaa, loruttelee, soittaa kehosoittimia ja liikkuu yhdessä Liisan ja huiluhaltiattaren kanssa. Esityksessä kuullaan myös huilumusiikkia, sekä satumaisesti soivia rytmisoittimia.

Ikäsuositus: 0–8-vuotiaille, mutta kaikenikäiset ovat tervetulleita esitykseen.
Kesto: 45 min
Esiintyjä: Tuuli Paasolainen

 

Taikuri Toomaksen hulvattoman hauska taikashow

🎩 Esitysajat ja -paikat:

🎩 Maksuton, ennakkoilmoittautuminen vaaditaan 

Tervetuloa Taikuri Toomaksen hassun hauskaan taikaesitykseen! Puolen tunnin show on nauruhermoja kutkuttava kokemus, jonka aikana kaikki pääsevät mukaan taikuuden saloihin.

Ikäsuositus: 0–99 -vuotiaat
Kesto: n. 30 min

 

Hölmöläisten hommaa

👱 👱 Esitysajat ja -paikat:
Ti 19.3. klo 9 Hyökkälän koulu (alakoulun Sali, 2. krs), Kirkkotie 9–11, 04300 Tuusula
Ilmoittaudu: https://www.lyyti.in/holmolaiset1

Ti 19.3. klo 10 Hyökkälän koulu (alakoulun Sali, 2. krs), Kirkkotie 9–11, 04300 Tuusula
Ilmoittaudu: https://www.lyyti.in/holmolaiset2

👱 👱 Maksuton, ennakkoilmoittautuminen vaaditaan 

Talon rakennus voi olla "hölmöläisten hommaa”, ainakin, jos asialla on höpsö parivaljakko Jouko ja Kauno. He päättävät pystyttää mökin, mutta kommellukset seuraavat toisiaan. Talosta tulee aivan erilainen kuin oli suunniteltu – mutta Joukon ja Kaunon mielestä todella hieno ja aivan heidän näköisensä!

Nukketeatteri Annoksen riemastuttavan esityksen inspiraationlähteenä ovat suomalaisten rakastamat hölmöläissadut sekä vanhojen mykkäelokuvien valloittava maailma.

Nukketeatteria ja klovneriaa yhdistävä näytelmä esittää tunnetuimpien hölmöläistarinoiden ideat uudessa muodossa – sanattoman liikeilmaisun avulla! Esitys sopii mainiosti kaikenkielisille katsojille. Tarinasta ei puutu vauhtia, eikä yllätyksistä ole tingitty!

Hölmöläisten hommaa -esitys on kunnianosoitus leikkisyydelle. Leikissä on hyväksyttyä epäonnistua, kokeilla ja kysyä: ”Mitä jos?” Tätä kautta voi syntyä jotain aivan ennennäkemätöntä, kuten uusi mielikuvituksellinen mökki hölmöläiskylään...

Ikäsuositus: 3–8 -vuotta. Sopii kaikenkielisille katsojille.
Kesto: n. 30 min

 

Orffien lastenmusiikkikonsertti

🎵 Esitysajat ja -paikat:

🎵 Maksuton, ennakkoilmoittautuminen vaaditaan 

Orffien (ent. Tohtori Orff & Herra Dalcroze) konsertin keskiössä ovat puolivillit, lempeät tarinat, ilo, läsnäolo ja monipuoliset sävellykset. Tarjolla on runsas soitinkirjo (saksofonit, kitara, lyömäsoittimet, haitari, tinapilli, huuliharppu, melodica) ja soittimet esitellään esityksen aikana kiinnostavasti.

Orffien repusta löytyy myös Emma-ehdokkuuksia, Vuoden Uusi Lastenlaulu-kisan voittoja, valinta Vuoden lastenmusiikintekijäksi, tv-sarja, kuunnelmia, toistakymmentä albumia jne.

Kimmo Ojala: laulu, kitarat
Matti Pollari: laulu, haitari, saxofonit
Hannu Sepponen: laulu, rummut

Ikäsuositus: 1–8 -vuotiaat
Kesto: 35 min

 

Saunatontun lahja

🎁 Esitysajat ja -paikat:

🎁 Maksuton, ennakkoilmoittautuminen vaaditaan 

Saunatontun lahja on savusaunan tuoksuinen nukke-esitys koko perheelle. Esityksen päähenkilö on Saunatonttu, jolla on ongelma. Kukaan ei halua enää kylpeä vanhanaikaisessa savusaunassa. Hän on siis työtön. Mutta, saunaan eksyy Rotta Rääpäle, jolla on myös ongelma. Saunatonttu ja Rotta Rääpäle punovat yhteisen suunnitelman, joka auttaa molempia. Esitys kertoo välittämisestä, toisen auttamisesta ja siitä miten tärkeätä on tuntea itsensä tarpeelliseksi. Ja tietenkin, tarina kertoo löylyjen ihanuudesta.

​Nukketeatteri Ofelian esityksissä on aina vahvasti läsnä teatterin taikaa.

​Käsikirjoitus: Teija Sivula
Käsikirjoituksen muokkaus: Anne Lihavainen
Nuket, lavastus ja näytteleminen: Anne Lihavainen

​Ohjaus: Anne Lihavainen ja Teija Sivula
Musiikki: Petter Korkman

Ikäsuositus: 3–8 -vuotiaat
Kesto: 30 min

 

Suru puserossa

😞 Esitysajat ja -paikat:

😞 Maksuton, ennakkoilmoittautuminen vaaditaan 

Suru puserossa on kaunis, läpisävelletty nukketeatteriesityssurusta ja siitä selviytymisestä.

Kun peikko menettää pupu-ystävänsä, on suru niin suuri, että puserokin muuttuu mustaksi. Alkaa surusta selviytyminen, jonka aikana tunnetilat heittelevät, ruoka ei maistu ja nauramisesta tulee syyllinen olo. Vuodenaikojen vaihtuessa suru alkaa pikkuhiljaa hellittää ja puserosta irtoaa mustia palasia, kunnes jäljellä on enää viimeinen, kaihoisa muisto, joka ei koskaan katoa.

Teatteri Tuomikon sanaton nukketeatteriesitys tekee surunmoninaisuuden lapselle ymmärrettäväksi ja käsittelee vaikeaa aihetta turvallisesti ja lempeästi kuin sylissä pitäen.

Ikäsuositus: 1–8 -vuotiaat
Kesto: 30 min

 

Pehmolelujen yökyläily Jokelan kirjastossa

🧸 Tuo pehmosi yökylään Jokelan kirjastoon keskiviikkona 20.3. Kotiin pehmon voi hakea seuraavana päivänä klo 13 alkaen. Saat muistoksi kuvia ja kertomuksen pehmojen yöllisistä seikkailuista kirjastossa!

 

Klovni Dodo

🤡 Esitysajat ja -paikat:

  • To 21.3. klo 9, Tuusulan pääkirjasto, satuhuone Laura 2. krs. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula
    Ilmoittaudu: https://www.lyyti.in/dodo1
  • To 21.3. klo 10, Tuusulan pääkirjasto, satuhuone Laura 2. krs. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula
    Ilmoittaudu: https://www.lyyti.in/dodo2

🤡 Maksuton, ennakkoilmoittautuminen vaaditaan 

Klovni Dodon koko perheelle sopiva sanaton esitys luo ympärilleen maagisen maailman. Mukana on sirkustaitoja, melkein oikeita eläimiä ja taikaa. Myös muutama katsojakin saattaa päästä mukaan näyttämön tapahtumiin.

Ikäsuositus: 1–8 -vuotiaat
Kesto: 30 min

 

Vauvateatteriesitys PUMPULI

💟 Esitysajat ja -paikat:

💟 Maksuton, ennakkoilmoittautuminen vaaditaan 

Tervetuloa katsomaan ja ihmettelemään, mitä pumpulinpehmeässä maailmassa tapahtuu.

SuperTeatterin PUMPULI on aisteja hivelevä, rauhallinen ja lempeä vauvateatteriesitys, jossa tunnelmat syntyvät musiikin, äänien, valojen, sanojen ja liikkeen kautta. Vauvantahtisessa esityksessä tärkeää on luonnollisuus ja rauhallisuus, ja jokainen pieni katsoja huomioidaan esityksen aikana.

Ikäsuositus: 4–18 kk oman huoltajan kanssa
Kesto n. 20 min., jonka jälkeen vauvat saavat vapaasti ihmetellen tutustua teoksessa käytettyihin materiaaleihin.
Esitykseen mahtuu maksimissaan 15 vauva–huoltaja -paria.

Työryhmä: Emilia Porali, Anssi Hyvönen, Tero Porali

 

Pieni pelkojen kirja

🕸️ Esitysajat ja -paikat:

- Pe 22.3. klo 9 Martta Wendelin päiväkoti Pähkinämäentie 195, 04300 Tuusula
Ilmoittaudu: https://www.lyyti.in/pelkojenkirja1
- Pe 22.3. klo 10 Martta Wendelin päiväkoti Pähkinämäentie 195, 04300 Tuusula
Ilmoittaudu: https://www.lyyti.in/pelkojenkirja2
- La 23.3. klo 10 Lukio- ja kulttuuritalo Monio (Riihi-sali 2. krs), Pataljoonantie 6, 04300 Tuusula.
Ilmoittaudu: https://www.lyyti.in/pienipelkojenkirja10
- La 23.3. klo 11.30 Lukio- ja kulttuuritalo Monio (Riihi-sali 2. krs), Pataljoonantie 6, 04300 Tuusula.
Ilmoittaudu: https://www.lyyti.in/pienipelkojenkirja1130

🕸️ Maksuton, ennakkoilmoittautuminen vaaditaan

Tartu rohkeasti Pieni pelkojen kirja -esitykseen! Mauri Kunnaksen samannimiseen teokseen pohjautuvassa lastenteatteriesityksessä ei suotta ketään pelotella vaan tutustutaan turvallisesti erilaisiin pelkoihin ja jännitykseen lempeän huumorin siivittämänä.

Mäkisen pappa on pelkoasiantuntija ja hänen aiheinaan ovat mm. Hämähäkit, pimeän pelko ja möröt, uudet ihmiset ja asiat, sekä lääkärit, hammaslääkärit ja...lammaslääkärit? Mäkisen papan opastuksella koko yleisö voi osallistua tekemään hurjaakin hurjempia myrskyääniä ja tutkitaanpa esityksessä myös, miten pelkällä hengittämisellä voi vaikuttaa omaan jännitykseensä.

Esityksessä on sopivasti tietoa pelkojen kohtaamiseen ja aimo annos viihdettä perheen pienimmille, ja tottakai myös isoimmille!

Tekijänoikeuksia valvoo Agency North Oy.

Ikäsuositus: 3 –7 v. (sopii isommillekin!)
Kesto: n. 30 min
Alkuperäisteos: Mauri Kunnas
Käsikirjoitus: Thomas Dellinger
Ohjaus: Samu Loijas
Näyttelijä: Thomas Dellinger
Valosuunnittelu: Juho Golnick
Puvustus: Kaarina Kopola
Lavastus: Jenni Rutanen

 

Unelmien Tuusula -taidekarttatyöpaja

🗺️ La 23.3. klo 9.30–12 Lukio- ja kulttuuritalo Monio, Pataljoonantie 6, 04300 Tuusula  

Tule Unelmien Tuusula -taidekarttatyöpajaan ja päästä luovuutesi valloilleen. Työpajan aikana luodaan taidekartta muistojen avulla ja opitaan tarkkailemaan omaa ympäristöämme uusin silmin. Karttoja työstetään maailmanmatkaaja ja kuvataiteilija Saaga Talvensaaren ohjauksessa.

Työpaja toimii non-stop-periaatteella ja se on tarkoitettu kaikenikäisille. Lapset oman huoltajan seurassa. Maksuton, ei ennakkoilmoittautumista. Työpajaan voi osallistua ilman mitään pohjatietoja tai -taitoja ja kaikki materiaalit saa ohjaajalta. Koululaiset ja aikuiset pääsevät kokeilemaan Intence-kyniä. Ne ovat puuvärejä, joiden väri sekoittuu veteen kauniin maalauksellisesti.

 

Punontatyöpaja lapsille

🗺️ La 23.3. klo 9.30–12 Lukio- ja kulttuuritalo Monio, Pataljoonantie 6, 04300 Tuusula  

Punominen kierrätysmateriaaleista on hauskaa puuhaa. Työpajassa on mahdollista punoa pieni kori sanomalehdistä, pannunalunen tai nukkekodin matto. Lapsi voi punoa itse tai yhdessä aikuisen. Työpajan järjestää Taito Käsityö- ja muotoilukoulu Etelä-Suomi. Työpaja toimii non-stop-periaatteella. Lapset oman huoltajan seurassa. Maksuton, ei ennakkoilmoittautumista.  

Tervetuloa tutustumaan valtakunnalliseen vuoden käsityötekniikkaan ja opettelemaan punomista!

Museopaja Liikahduksia

Taiteilijakoti Erkkola, Rantatie 25, 04300 Tuusula

ti 19.3. klo 9.30-10.30
Ilmoittaudu: https://www.lyyti.in/Skidiviikko-Liikahduksia-ti930

ke 20.3. klo 9.30-10.30 
Ilmoittaudu: https://www.lyyti.in/Skidiviikko-Liikahduksia-ke930

su 24.3. klo 10.00-11.00
Ilmoittaudu: https://www.lyyti.in/Skidiviikko-Liikahduksia-su-klo10

(Aikuinen osallistuu ilmoittamiensa lasten mukana. Sunnuntain pajassa 1 aikuinen/max. 5 lasta tai varhaiskasvatusryhmillä itse arvioitu aikuismäärä.)

Työpajassa tutustutaan kaupungin kuvaamiseen taiteessa sekä abstraktiin ilmaisuun. Ensin kierrämme Erkkolan näyttelyn "Liikahduksia – modernin kaupungin aiheita 1900-luvulta". Sen jälkeen musiikin innoittamana sommitellaan oma teos värikkäistä materiaaleista rakennellen, leikaten ja liimaten.

Ikäsuositus: yli 4-v., eskari-ikäiset ja ekaluokkalaiset
Kesto: 1 h
Max. 15 osallistujaa

Skidiviikon ohjelma