A

Yleisluennot

Yleisluennoille on vapaa pääsy. Ilmoittautuminen 2.1.17 klo 12.00 alkaen. Ennakkoilmoittautumalla varaat paikkasi luennolle.


320201
"Mennäänkö eläkkeelle niin kuin Strömsössä?" 
Tuusulan pääkirjasto, kokoushuone Einari
ti 31.1.17                   
klo 18.00-19.30                                   
Ilari Rantala
Luennolla käydään läpi edessä olevaa uutta elämäntilannetta ja sen mukana tulevia muutoksia. Miten eläkkeelle siirtyminen vaikuttaa talouteen?  Ketkä ihmiset pysyvät elämässäni, kun työtoverit ja asiakkaat jäävät pois.?  Miten ajankäyttö muuttuu, kun elämä on pelkkää "vapaata" aikaa?  Kun työroolini jää pois, mikä on paikkani elämässä?  Mitä pitää ottaa huomioon ja miten uuteen tilanteeseen voi varautua jo etukäteen? Mitä mahdollisuuksia uusi elämäntilanne tarjoaa?


130207
Unescon maailmanperintökohteet Suomessa

Opisto
La 4.2.17
Klo 10.00-11.30
Restonomi Maarit Suonsivu
Unescon maailmanperintöluettelon tarkoituksena on suojella maailman arvokkaita kulttuuri- ja luonnonperintökohteita. Maailmanperintökohteita on tällä hetkellä ympäri maailmaa kaiken kaikkiaan 1052, joista seitsemän on Suomessa. Tällä luennolla tutustumme Suomen ainutlaatuisten maailmanperintökohteiden historiaan ja nykypäivään.


130209
Matkailijan Kerala
Opisto
La 18.3.17
Klo 10.00-12.00
Restonomi (YAMK) Päivi Suutari
Etelä-Intiassa sijaitseva Kerala on yksi maailman mielenkiintoisimmista osavaltioista. Sen lukutaitoprosentti ja elinajanodote ovat Intian korkeimpia, ja siellä on tehty suunnitelmallista työtä matkailupalveluiden kehittämiseksi jo pitkään. Keralan upeat maisemat vaihtelevat trooppisista palmurannoista vuorialueiden teeviljelmiin. Osavaltio tunnetaan maailmalla myös mausteista, vehreästä murtovesialueesta ja perinteisestä kathakali-tanssista. Luennolla kuulet elämyksistä, joita matkailija voi kokea Keralassa, ja teet musiikin, valokuvien ja videoiden avulla oman nojatuolimatkasi Etelä-Intiaan. Tervetuloa sinne, missä pippuri kasvaa! Nojatuolimatkalla piipahdetaan myös temppeleistään tunnetussa naapuriosavaltiossa Tamil Nadussa ja ranskalaishenkisessä Pondicherryssä.


830203
Vatsavaivat kuriin FODMAP-ruokavaliolla
Hyökkälän koulu, Auditorio
To 2.3.17
Klo 18.00-19.30
VTM, FODMAP-keittiöni -blogin pitäjä, ruokakirjailija Pauliina Tervo
Onko sinulla herkkä vatsa, joka turpoaa tai kipeytyy päivän aikana? Kärsitkö närästyksestä, ilmavaivoista tai ummetuksesta? Suomessa on yli miljoona ihmistä, joilla toiminnalliset vatsaongelmat ovat jokapäiväinen riesa. Tule kuuntelemaan, miten voit laittaa vatsavaivat kuriin FODMAP-ruokavaliolla; karsimalla yksilöllisesti huonosti sulavia FODMAP-hiilihydraatteja ja syömällä hyvänmakuista ja tervehdyttävää ruokaa.


710305
Kuun vaikutus puutarhassa
Opisto, alakerran neuvottelutila   Huom! Paikka muuttunut
Ke 8.3.17
Klo 18.00-20.00
Anne Pöyhönen
Kuu-kansanperinnettä 10 vuoden ajan tutkinut Anne Pöyhönen kertoo eri puutarhatöiden parhaat ajankohdat suomalaisen kansanperinteen mukaan. Millä kuun vaiheella kylvetään eri kasvit, milloin koulitaan, istutetaan, vaihdetaan huonekasvien mullat, otetaan pistokkaat. Koska on oikea aika omenapuiden ja marjapensaiden leikkaukseen tai aitojen ja kiveysten tekoon. Milloin tehdään komposti, perataan rikkaruohot, käännetään ja lannoitetaan maa.  Tutuksi tulevat myös: yrttien keruuajat, saunavihdan teko, nurmikon leikkuu, luonnon materiaalien keruu askarteluun, tuholaisten hävitys, vesakon raivaus ja polttopuun kaatoajat. Anne Pöyhönen on kirjoittanut aiheesta kirjan Yläkuu ja alakuu.