Yleisluennot

Yleisluennoille on vapaa pääsy. Luennoille tulee ilmoittautua etukäteen 17.8.21 klo 13.00 alkaen.

130102
Jäähyväiset Opistotalolle -luentosarja:Opistotalon seutu ja oppiminen yli aikojen
Opiston vanhat tilat, alakerran neuvottelutila, D 2
Ke klo 14.00-16.00
Tuusulan Opisto luopui Hyrylän ostoskeskuksen ”Ostarin” Opistotalosta. Kaksi seuraavaa lukuvuotta 2021-2023 opitaan väistötiloissa. Muuton myötä on aika luoda katse luentosarjan muodossa Tuusulan, etenkin Hyrylän keskuksen ja Ostarin seudun menneisiin vaiheisiin ja tulevaan. Erityisenä näkökulmana luennoilla on rakennetun ympäristön muutosten ohella osaamisen ja oppimisen jatkumo seudulla. Ostarin Opistotalolla ylläpidettiin vapaan sivistystyön henkeä runsaan kolmen vuosikymmenen ajan. Samoilla paikoilla on kuitenkin eletty, osattu ja opittu uutta jo vuosituhansia. 

Tämä kehityskulku jatkuu edelleen. Hyrylän keskusta voimistuu ja uusiutuu. Opisto muuttaa 2023 Monio-taloon. Samalla seudulla tullaan jatkossakin oppimaan ja osaamaan uutta luoden, uusin ideoin ja avauksin.
Luentosarja on Opiston viimeinen opintojakso vanhassa Opiston tilassa.

3.11. Hyrylän seudun ensimmäiset asukkaat - osattiin ja opittiin ennenkin
yleisötyön amanuenssi Harri Nyman
Lyhyen kävelymatkan päästä nykyiseltä opistotalolta on tehty useita arkeologisia löytöjä. Tuusulanjärven eteläpohjukan - muinaisen merenlahden - tienovilla on asuttu jo kivikaudella. Varhaiset metsästäjäkeräilijät elivät käsi kädessä luonnon kanssa. Opit välittyivät perinteenä ja mukana tekemällä. Kivikauden lopulla konstejaan kokeilivat ensimmäiset paimentolaiset.  

10.11. Hyrylän kasarmialueen vuosikymmenet
amanuenssi Jaana Koskenranta
Hyrylän kasarmin historia 1850-luvulta on samalla Hyrylän taajaman alkuhistoriaa. Puukasarmialueen harjoituskenttä oli Opistotalon paikalla. Voikin sanoa, että tässä vaiheessa oppi saatiin äkseeraamalla perille. Ajanjaksoon liittyy myös kansakoulutoiminnan alkuvaiheita Hyrylässä Rapsikanmäen alakansakoulun myötä.

17.11. Hyrylän palvelukeskustan ja ”Ostarin” rakentaminen
amanuenssi Jaana Koskenranta
Uusi palvelukeskusta muotoutui 1970-luvulta lähtien Hyrylään harjoituskentän ja puukasarmien tilalle. Palvelutarjonta koheni 1980-luvulla Hyrylän Ostoskeskuksen, ”Ostarin” rakentamisen myötä. Myöhempää aikaa leimaa Ostarin muuttuminen liiketalosta virastotaloksi.
Kommenttipuheenvuoro, rehtori Timo Rusanen: Tuusulan kansalaisopiston alkuvuodet Ostarilla.  

24.11. Hyrylän keskustan kehittäminen 2030-luvulle - mitä uutta?
kaavoituspäällikkö Asko Honkanen
Ostarin/Opistotalon on suunniteltu poistuvan lähiaikoina täysin palvelleena. Mitä uutta on valmisteilla talon tilalle ja lähiympäristöön? Millainen on Hyrylän keskusta 2030-luvulla?
Kommenttipuheenvuoro, rehtori Timo Rusanen: Monio ja Opiston tulevat vuosikymmenet. Millaisen perinnön viemme Opistotalolta Monioon? Mitä uutta Monioon luomme?


810202
Syksyn luonnon superfoodit
Tuusulan pääkirjasto, kokoushuone Einari
To 23.9.21
Klo 17.30-19.45
Kirjailija, yrttikouluttaja Satu Hovi
Pakurikääpä, mustikka, tyrni… Luonnonyrteistä saat makua ruokiin, jaksamista arkeen ja voimaa terveyden ylläpitämiseen. Luennolla tutustutaan Suomen luonnossa kasvaviin sellaisiin kasveihin ja marjoihin, jotka auttavat ihmistä ylläpitämään jaksamista, hyvinvointia ja terveyttä. Luennolta saat vinkkejä niiden käytöstä jokapäiväisessä ravinnossa.

 

 

1-B2