A

Yleisluennot


Yleisluennoille on vapaa pääsy. Varmistat paikkasi ilmoittautumalla luennolle 24.8.17 klo 13.00 alkaen. 


 
130202
Elämää Ainolassa 
Tuusulan pääkirjasto, kokoushuone Einari
Ti 19.9.17
Klo 18.00-19.30
Kotiseutuneuvos Raili Kuusjärvi
Ainolan mestarin Jean Sibeliuksen kuolemasta tulee syyskuussa kuluneeksi 60 vuotta. Luennolla tutustutaan Ainolan elämään mm. perheen taloudenhoitajan Aino Karin kautta. 


130204
Suuri Rantatie eli Kuninkaantie Keski-Uudellamaalla
Tuusulan pääkirjasto, kokoushuone Einari
Ti 10.10.17
Klo 18.00-19.30
FT Tapio Salminen
Luennolla käsitellään historiallisen Suuren Rantatien nimeä, linjausta ja historiaa Keski-Uudellamaalla 1300-luvulta 1900-luvun alkuun. Keskeisiä kysymyksiä ovat mm. milloin tie yhtenäisenä talonpoikien yhteisesti ylläpitämänä maantienä syntyi, millainen se oli ja mikä oli tien asema eteläisen Suomen ja Keski-Uudenmaan liikenneverkostossa. Miksi samaa tietä on kutsuttu sekä Suureksi Rantatieksi ja Kuninkaantieksi? Miten ja kuka tiellä liikkui? Mikä ja millainen voisi olla Suuren Rantatien ja Kuninkaantien tulevaisuus keskiuusmaalaisessa maisemassa? Toteutetaan yhteistyössä Pohjola-Nordenin Tuusulan osaston kanssa.


130214

Hyvinvointia lempeästi matkaillen
Opisto
La 7.10.17                         
Klo 10.00-12.00
Restonomi (YAMK) Päivi Suutari
Lempeä matkailu on ajatusmaailma, jossa yhdistyy hitaan matkailun, myötätuntoajattelun ja vastuullisen matkailun elementtejä. Siihen kuuluvat kiireettömyys, luonnonmukaisuus, moniaistisuus, paikallisuus ja esteettömyys laajasti ajateltuna. Lempeästi voi matkailla kaukomailla tai kotimaassa, rantakohteissa ja kaupungeissa. Lempeässä matkailussa huomioidaan sekä matkailijan että matkakohteen hyvinvointi ja tehdään samalla matka omaan sisimpään. Tällä luennolla vierailemme lempeällä otteella eurooppalaisissa matkakohteissa: kaupungeissa, rannoilla, vuoristossa ja pikkukylissä. Saamme käytännön vinkkejä oman matkan lempeäksi muokkaamiseen ja kuulemme esimerkkejä majoituspaikoista, joissa ei tarvitse kiirehtiä.
Päivi Suutari työskenteli pitkään matkailuliiketoiminnan asiantuntijatehtävissä ennen siirtymistään pehmeään arvomaailmaan pohjautuvan matkailun edistäjäksi. Luento sopii kaikille matkailusta kiinnostuneille, mutta erityisesti heille, joiden arki joko tuntuu liian kiireiseltä tai siinä on liiaksi yksinoloa.

129808
How do you spell it?
Opisto
La 28.10.17
Klo 11.30-13.00
FM Liisa Huhtala-Halme
Miksi englannin kirjoittaminen on niin kummallista? Miksi englannin sanoja ei voida kirjoittaa niin kuin ne sanotaan? Miksi sanoissa kirjoitettuina on niin usein turhia kirjaimia, joita ei äännetä mitenkään? Eikö maailmankielen kirjoittamiseen voisi saada enemmän tolkkua?
Englannin oikukasta oikeinkirjoitusta on helpompi ymmärtää ja pitää mielessä, kun tuntee kielen kehitykseen vaikuttanutta kiehtovaa historiaa. Suomenkielinen luento. Tervetuloa mukaan kaikki kielten oppimisesta kiinnostuneet!


130208
Introduction to the Danish language and culture
Opisto
La 4.11.17
Klo 10.00-13.30
FM Rune Fenat
Are you planning a trip to Denmark? You are welcome to hear and speak a little Danish; learn to introduce yourself and say "rødgrød med fløde". Discover and enjoy the famous pieces of Danish literature, painting and architecture, from early times to present. Come and learn more about
Danish food and drinks, where to go and what to taste when you are in Denmark. And find out what Danish "hygge" is all about and why Danes are so happy?

130210
Karibian helmiä
Opisto
La 11.11.17           Huom: Luento peruttu!
Klo 10.00-12.30
Restonomi Maarit Suonsivu
Karibia koostuu tuhansista saarista, jotka tarjoavat matkailijalle valkohiekkaisten rantojen ja turkoosinsinisen meren lisäksi monenlaista nähtävää ja koettavaa. Tällä luennolla tutustumme tarkemmin mm. ABC-saariin (Aruba, Bonaire, Curaçao) ja Kuubaan. Karibian risteily on helppo tapa tutustua useampaan saareen samalla kertaa. Luennolla saat tietoa ja käytännön vinkkejä liikkumisesta saarilla, majoituksesta, ruoasta ja ravintoloista sekä tapahtumatarjonnasta. Luennolla on jaossa linkki- ja kirjavinkkejä. Tervetuloa nojatuolimatkalle värikkäille Karibian saarille!