Pajat ja toiminnalliset opastukset

Perinteisen museo-opastuksen rinnalla tarjotaan toiminnallisia opastuksia ja pajoja. Osallistavat kokonaisuudet on suunniteltu innostamaan lapsia omiin tutkimuksiin ja tekemään havaintoja. Tavoite on, että museokäynnistä muodostuu innostava ja mieleenpainuva kokemus.

Pajat ovat suunnattu Tuusulan koulujen oppilaille ja varhaiskasvatuksen piirissä oleville lapsille, ja heille ryhmävierailut ovat maksuttomia. Halosenniemen lasten opastus on kaikkien ryhmien varattavissa.

Suosittelemme ennen vierailua aihepiiriin tutustumista. Koululla tai päiväkodissa tehdyt esivalmistelut orientoivat ja motivoivat lapsia sekä herättävät uteliaisuuden. Halosenniemen lasten opastusta pohjustaa erinomaisesti Pekka Halosen ideapankki, josta voi poimia kiinnostavia sisältöjä. Pajojen varaamisen yhteydessä kannattaa tiedustella ennakkotehtäviä.  

Tiedustelut

Museolehtori Susanna Hemmilä-Peltonen, p. 040 314 3468, susanna.hemmila-peltonen (a) tuusula.fi

Tupatöllin salaisuus – lasten opastus Halosenniemessä

Halosenniemen museo on elämyksellinen ja seikkailuun houkutteleva paikka. Toiminnallisessa opastuksessa tutustumme perheen elämään ja heidän kotiinsa vihjeiden, tehtävien ja tarinoiden kautta. Mitä jälkiä taiteilija Pekka Halonen on jättänyt jälkeensä? Millaista oli perheen emännän arki ja mitä lapset ajattelivat mallina olosta. Opastuksella kokeilemme mallina oloa. Kokonaisuuden sisältö vaihtelee lasten iän mukaan.
 
Kohderyhmä: varhaiskasvatusikäiset ja alakoulun oppilaat.
Kesto: 45 minuuttia
Hinta: Tuusulalaisille päiväkoti- ja koululaisryhmille ilmainen. Muille ryhmille pääsymaksu, lapset (7–16 v.) 4 €/hlö ja opastusmaksu 40 €.
Varaukset ja tiedustelut: Museolehtori Susanna Hemmilä-Peltonen, p. 040 314 3468, susanna.hemmila-peltonen (a) tuusula.fi

Vaihtuvat pajat

Monipuoliset museokohteet tarjoavat upeat puitteet taidepajoihin ja kulttuurihistoriallisiin pajoihin. Järjestämme pajoja pääasiassa Halosenniemessä, Taiteilijakoti Erkkolassa ja Klaavolan museossa, mutta aika ajoin irtaudumme museomiljööstä ja lähdemme seikkailemaan eri puolille Tuusulaa. Innostava tekeminen ja omat tutkimukset ovat pajojen ydinaluetta.

Menetelminä ovat monesti kuva- ja sanataide sekä erilaiset ajattelua ja mielikuvitusta ruokkivat tehtävät. Aiempina vuosina aiheina on ollut esimerkiksi arkkitehtuuri, pyykkipäivä, luonnon lumo ja muumifilosofia.

Pajojen sisällöt vaihtuvat lukukausittain. Tiedotamme sisällöistä koulujen opettajille yleensä lukukauden alussa museon opetustarjonnasta kertovassa tiedotteessa. Varhaiskasvatusikäisten pajoista ja muusta opetustarjonnasta ilmoitamme Taika Kultsun ohjelmistossa.

Kohderyhmä: varhaiskasvatusikäiset ja koulujen oppilaat.
Kesto: 60 minuuttia / 1,5 h
Varaukset ja tiedustelut: Museolehtori Susanna Hemmilä-Peltonen, p. 040 314 3468, susanna.hemmila-peltonen (a) tuusula.fi