Isän tarinoita (äidinkieli)

Pekka Halosen kuvitus Jäniksen poika, 1909, Tuusulan museoPekka Halosella oli läheinen suhde lapsiinsa. Olennainen osa heidän välistä suhdettaan olivat tarinat. Halonen oli hyvä tarinankertoja ja kertomuksia syntyi maalausretkien aikana.

Kerran omalla vuorella seistessään, hän oli kesyttänyt talitiaisemon pistämällä voinokareen taulun reunaan. Siihen lintu oli tullut syömään, vaikka Halonen oli jatkanut maalaamistaan. Pian lintu oli oppinut tuntemaan kahviajat. Se lensi heti paikalle, kun Halonen oli kilistänyt lusikallaan kahvikuppinsa reunaa. Kun lintu oli saanut poikasensa opetetuksi lentämään, se totutti myös nämä ihmisten vieraanvaraisuuteen. Pian emo ja poikaset lensivät ikkunoista ja ovista sisälle. Ne istuivat ateljeen Lux-lampun langalla ja odottivat tarjoilun alkamista. Mutta lattialle niiden alle oli täytynyt laittaa sanomalehtiä, sillä sisäsiisteiksi ne eivät oppineet. Vuosien mittaan talitiainen tuli aina vain kesymmäksi ja se tottui säännölliseen aamukahviin. Talvisin se napautti nokallaan ikkunaan kellon tarkkuudella, ja sille oli pitänyt avata yläkerran parvekkeenovi. Se lensi Halonen vuoteeseen, kahvitarjottimelle. Saatuaan vatsansa täyteen, se oli lentänyt pois.

Tehtäväidea:

Kirjoittakaa tarina talitiaisista, joka perustuu Pekka Halosen kertomille yksityiskohdille. Halutessanne voitte dramatisoida tarinoistanne pieniä näytelmiä.

Kuva: Pekka Halonen, Jäniksen poika 1909, Tuusulan museo

Usein isän tarinat olivat palkkioita, opetuksia, neuvoja tai niiden avulla haluttiin pitää lapset poissa vaarallisista paikoista. Halosilla oli matala ja vaarallinen kaivo, missä asui Luuna-ukko. Lapset eivät ymmärtäneet, mikä Luuna-ukko oli. Jokin kammottava hirviö se varmaan oli. Maija-äitiä asia varmaan hymyilytti, koska italiankielentaitoisena hän hyvin tiesi, että Luna oli italiaa ja tarkoitti kuuta.

Isän tarina jäniksestä oli opetussatu vailla vertaa. Satu kuvastaa Pekan luonnonrakkautta ja erityisesti hänen kielteistä asennoitumistaan metsästämiseen. Juhani Aho kirjasi tämän tarinan muistiin kahdessa lyhyessä lastussaan, joista toinen on Surullinen tarina jäniksenpojasta ja toinen on Iloinen tarina jäniksestä ja pojasta.

Lisätehtävä: Päättymätön tarina Mörkö-Lassista