Hyvinvointivalmennus

Lisätietoja:

Mari Hietapakka
Terveysliikunnan koordinaattori
mari.hietapakka@tuusula.fi
p. 040 314 2223 

Ilmoittautuminen syksyn ryhmiin alkaa 17.8.2021 klo 13
ilmoittautumisjärjestelmän kautta. 

MOLEMMAT SYKSYN RYHMÄT ON TÄYNNÄ

Uudet ryhmät alkavat tammikuussa 2022. 

Oletko pohtinut, että sinun tulisi tehdä muutoksia elintapoihisi? 

Oletko suunnitellut liikunnan aloittamista, mutta et tiedä mistä aloittaa?

Nyt sinulla on mahdollisuus saada tukea liikkumisen aloittamiseen ja elintapojesi muutokseen!   

Katso esittelyvideo: Tuusulan Hyvinvointivalmennus 

HYVINVOINTIVALMENNUSTA RYHMÄSSÄ: Kevyesti liikkeelle -ryhmä 

Kevyesti liikkeelle -ryhmä on ryhmämuotoista hyvinvointivalmennusta. Valmennuksen aikana otetaan pieniä askelia kohti elintapamuutosta ja tavoitteena on löytää oma tapa liikkua arjessa. 

Kenelle ryhmä on suunnattu? 

Ryhmä on tarkoitettu ensisijaisesti 18-65-vuotiaille tuusulalaisille. Mikäli liikut terveytesi kannalta liian vähäisesti (alle 2 tuntia viikossa) ja sinulla on runsaasti ylipainoa (BMI yli 25) tai riski sairastua elintapojesi vuoksi (korkea verenpaine, korkeat kolesteroliarvot tai tyypin 2 diabetes) ryhmä on tarkoitettu juuri sinulle. 

Mistä ryhmässä on kyse? 

Ryhmän lähestymistapa on arvo- ja hyväksyntäpohjainen, mikä tarkoittaa, että valmennuksen aikana kirkastetaan omat arvot ja tavoitteet. Arvoista ja tavoitteista etsitään motivaatiota pysyvään elintapamuutokseen. Tapaamisissa työstetään omia liikuntakäsityksiä ja -esteitä sekä etsitään arjessa toimivia konkreettisia ratkaisuja liikkeen lisäämiseen. Ryhmässä tehdään siis paljon pohdinta- ja keskusteluharjoituksia. Ryhmän tapaamisten välillä työstät aiheita itsenäisesti ja toteutat arjessasi pieniä hyvinvointia edistäviä muutoksia. 

Ryhmän sisältö ja teemat 

Jokainen käy ryhmän aikana läpi omia elintapojaan, mutta kuitenkin yhdessä vertaisryhmän kanssa kokemuksia ja ajatuksia jakaen. Kurssin aikana paneudutaan liikunnan lisäksi terveelliseen ruokavalioon, hyvään uneen ja palautumiseen eli hyvinvoinnin perusteisiin. 

Tapaamiskertoihin sisältyy helppoja matalan kynnyksen liikuntakokeiluja, joiden tarkoituksena on tutustua turvallisessa pienessä ryhmässä erilaisiin liikuntamuotoihin sekä liikkumisen erilaisiin ympäristöihin. Sinulla ei tarvitse olla lainkaan aikaisempaa kokemusta liikkumisesta. Liikuntakokeiluissa toteutetaan ryhmäläisten toiveita, joten kokeiltavat liikuntamuodot tarkentuvat ensimmäisellä tapaamisella.

 7 tapaamiskertaa (2h/krt)

 1. Aloitustapaaminen: Tutustuminen ryhmään ja hyvinvointivalmennukseen. Toiveet matalan kynnyksen liikunta-kokeiluihin. 
 2. Omat arvoni & liikuntakokeilu
 3. Liikkumiseni esteet & liikuntakokeilu
 4. Terveellinen ravinto & liikuntakokeilu
 5. Uni ja jaksaminen & liikuntakokeilu
 6. Liikkuminen osaksi arkea: Oma liikkumissuunnitelma & liikuntakokeilu
 7. Lopputapaaminen: loppukysely, palaute valmennuksesta, henkilökohtaiset jatkosuunnitelmat.    

 

Ryhmien aikataulut

Syksyllä 2021 järjestetään kaksi saman sisältöistä ryhmää:

Ryhmä 1: 7.9.-19.10.2021 

Ryhmä 2: 2.11.-14.12.2021 

Aika: Tiistaisin klo 17.30-19.30 (2h)

Paikka: Tuusulan Uimahallin alakerran kokoustila (Rykmentintie 1)

Ilmoittautuminen 

Ryhmään mahtuu 10 ensimmäistä ilmoittautunutta. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu mukaan 17.8. alkaen ilmoittautumisjärjestelmän kautta. Kevyesti liikkeelle -ryhmät on järjestelmässä kurssinumeroilla 1610 ja 1620. Ryhmä on maksuton. 

Huom! Hyvinvointivalmennuksissa huomioidaan vallitseva koronatilanne ja kulloinkin voimassa olevat suositukset. Ryhmät voidaan toteuttaa vain rajoitusten salliessa, joten muutokset ryhmäkoossa ja ryhmien aikataulussa ovat mahdollisia. 

Lisätietoja: 

Mari Hietapakka
Terveysliikunnan koordinaattori
040 314 2223

 

YKSILÖLLINEN HYVINVOINTIVALMENNUS - henkilökohtaista liikkumis- ja elintapaneuvontaa 

Yksilöllisessä hyvinvointivalmennuksessa selvität yhdessä hyvinvointivalmentajan kanssa, miten juuri sinä voit muuttaa omia elintapojasi terveyttäsi tukevaksi ja edistää liikkumistasi arjessasi. Lähtökohtana on lisätä hyvinvointia arkeesi elintapoja muuttamalla. Himoliikkujaa sinusta ei tarvitse tulla, tavoitteena löytää oma tapasi liikkua. Valmennuksessa edetään pienin askelin ja valmentajasi on tukenasi elintapojesi muutoksessa.  

Hyvinvointivalmennus pohjautuu arvo- ja hyväksyntäpohjaiseen lähestymistapaan, mikä tarkoittaa, että elintapamuutos sidotaan omiin arvoihisi. Oman käyttäytymisen tarkastelun ja omien arvojen kirkastamisen kautta löydetään konkreettisia keinoja kohti elintapamuutosta. Hyvinvointivalmennuksessa laadit itsellesi yksilöllisiä tavoitteita arkeen. Tavoiteen toteuttamisen tueksi sinulla on mahdollista saada työkaluja ja valmentajan kannustus. 

Mitä hyvinvointivalmennus sisältää?

Hyvinvointivalmennus sisältää 3-6 tapaamista hyvinvointivalmentajan kanssa. Jokaisen muutosprosessi on yksilöllinen, joten valmennuksen tarkka kesto ja sisällöt määräytyvät tarpeen mukaan. Valmennusprosessin pituus on yleensä noin 6-12 kuukautta. 

1. tapaaminen: Alkukartoitus (Alkukysely, InBody-kehonkoostumusmittaus*, arvojen ja motivaation kirkastaminen, valmennuksen tavoite) 
2.-5.tapaaminen: Toteutus ja sisältö räätälöidään tarpeen ja toiveiden mukaan.
6. tapaaminen: Lopputapaaminen (Loppukysely, InBody-kehonkoostumusmittaus*, palaute) 

*InBody-kehonkoostumusmittaus on vapaaehtoinen. 

Kenelle hyvinvointivalmennus on suunnattu? 

Hyvinvointivalmennus on suunnattu 18-65-vuotiaille tuusulalaisille, joilla on vähintään yksi terveysriski: 

 • Korkea verenpaine
 • Korkea kolesteroli
 • Ylipaino 
 • Heikentyneet sokerinsietokyky, 2 tyypin diabetes 
 • Astma tai keuhkoahtaumatauti
 • Tuki- ja liikuntaelinten oire tai sairaus 
Mikäli liikut terveytesi kannalta liian vähäisesti (alle 2 tuntia liikkumista viikossa) ja sinulla on jokin näistä terveysriskeistä, hyvinvointivalmennus on juuri sinulle! 

Missä valmennuksen tapaamiset pidetään ja mitä hyvinvointivalmennus maksaa? 

Hyvinvointivalmennus on Tuusulan kunnan vapaa-aikapalveluiden toteuttamaan ja kunnan asukkaille maksutonta. Hyvinvointivalmennus toteutetaan Tuusulan kunnantalolla (Kotorannakuja 10). 

Miten pääsen mukaan? 

Yksilölliseen hyvinvointivalmennukseen pääset Keusoten terveyspalvelujen kautta. Esimerkiski hoitaja, terveydenhoitaja tai lääkäri voi kirjoittaa sinulle liikkumislähetteen, mikäli sinulla on vähintään yksi terveysriski. Lähetteessä on yhteystiedot ajanvaraukseen. Voit myös itse kysyä lähimmästä terveyskeskuksesta liikkumislähetettä, mikäli koet tarvetta elintapojen muutokselle. 

Lisätietoja yksilöllisestä valmennuksesta: 

Terveysliikunnan koordinaattori p. 040 314 2223 (perjantaisin klo 10-13) tai mari.hietapakka@tuusula.fi