Laatikkotehtaan isännöitsijän talo

Vuonna 1937 Tuusulan Jokela oli vilkas teollisuuskylä, jossa toimi monta yritystä. Keskustan tuntumassa, nykyään villiintyneen luonnon keskellä sijaitseva laatikkotehtaan isännöitsijän talo
rakennettiin samana vuonna Oy Sörnäs Ab:n johtajan kodiksi ja tehtaan edustuksen käyttöön.

Oy Sörnäs Ab valmisti mm. puisia pakkauslaatikoita esim. viskien kuljetukseen ja lähetti niitä Skotlantiin.
Myöhemmin yritys suunnitteli ja valmisti valmistaloja, joista esimerkkinä alueella on jäljellä mm. vanha punainen ruokala. Tehtaan alueella sijaitsi lähes 15 rakennusta, mukaan lukien koulu ja pappila, sekä yhä nipin napin pystyssä seisova konttorirakennus. Aluetta hoitivat puutarhurit, joiden käsissä hedelmätarhat ja istutukset kukoistivat. Tehtaan rakennukset on nimetty Amazonin jokien mukaan.

Laatikkotehtaan isännöitsijän talo vaihtoi yritysten mukana omistajaa tiedettävästi ainakin kolme kertaa, joiden aikana siinä asui yritysten työntekijöitä perheineen. Sörnäs Oy:n jälkeen alueen osti Oy Bensov ja viimeisimpänä Oy Machine Tool Co.

Meidän perheen ja talon yhteinen tarina alkoi vuonna 2006, kun talvisena iltapäivänä löysimme tyhjän rakennuksen metsän keskeltä. Jokin siinä sai meidät tuntemaan, että olimme tulleet kotiin. Talo oli ollut tyhjillään viisi vuotta ja edessä häämötti suuren talon peruskorjaus, johon heittäydyimme rohkeasti, nuoruuden innolla. Kodissamme on tämän jälkeen tapahtunut paljon, ja siellä on vietetty häitä ja valmistujaisia, ja hiljalleen rakas kotimme on muuttunut meille elämäntavaksi, joka vaalii vanhaa ja tekee historiaan hienoja löytöretkiä. Olemme käsillä tekeviä ihmisiä ja meillä on aina jokin projekti meneillään. Kesäisin vietämme suurimman osan ajasta ulkona pihatöiden tai puuhommien parissa. Olemme istuttaneet puutarhaamme monia perinnekasveja ja tavoitelleet erilaisia tunnelmia, mutta kokeilleet myös harvinaisempia lajeja. Elokuussa kuistin ympäristön valtaa dahliat.

Teollisuuden lakattua alueelle on muodostunut vanha metsikkö, jossa ihmisen vaikutus on ollut vähäistä. Lehto- ja kuusimetsät vuorottelevat vanhojen niittyjen ja joen uoman kanssa ja luovat monipuolisen ympäristön eläimille ja linnuille, sekä pörriäisille. Olemme saaneet vuosien aikana kokea huikeita luontoelämyksiä, ja luonnon tarkkailu on osa elämäntyyliämme.

Tuusulan kunta on kaavoittanut osan alueesta lintujen luonnonsuojelualueeksi, jolta voit bongata monia tänä päivänä jo harvinaisia lintuja.
Tarinoiden Talojen tapahtuman aikana kasvimaallamme toimii pieni kesäkahvila.

WhatsApp-Kuva 2024-06-17 klo 12.11.49 544a7078

WhatsApp-Kuva 2024-06-17 klo 12.14.07 e5d9d74b

 

Jok2406-1498

 

Jok2406-D0646