Alueellinen yhteistyö

Kirkes-yhteistyö alkaa

Vuonna 1995 polkaistiin käyntiin Järvenpään, Keravan ja Tuusulan kirjastojen Kirkes-yhteistyö. Kolmen kunnan kirjastojen kokoelmat saatiin näin kaikkien asiakkaiden käyttöön. Yhteistyön myötä asiakkaat saivat mahdollisuuden lainata omalla kirjastokortillaan myös naapurikunnan kirjastosta tai pyytää muista Kirkes-kirjastoista aineistoa oman kunnan kirjastoon.

Alueellista yhteistyötä on helpottanut internetin yleistyminen 1990-luvun lopulla. Joulukuussa 1998 Kellokas uutisoi:

Uusi askel yhteistyössä otettiin torstaina 17.12.1998, kun Keski-Uudenmaan kirjastojen kokoelmiin aukeni pääsy myös Internetin kautta.

Kirkes-kirjastojen kokoelmatietokanta siirrettiin internetiin, kun se oli aiemmin selailtavissa ainoastaan kirjaston omilla päätteillä. Nyt asiakkaat voivat selata kirjaston kokoelmia vaikkapa kotoa tai työpaikalta käsin. Samalla asiakkaat saivat mahdollisuuden tehdä varauksia ja uusia omia lainojaan internetin kautta salanumeron avulla.

Yhteistyö on asiakkaan etu

Kirkes-kirjastojen yhteistyö on tuonut paljon etuja asiakkaille. Alueellisen yhteistyön ansiosta Kirkes-kirjastojen asiakkaat ovat saaneet käyttöönsä huomattavasti laajemmat kokoelmat kuin mitä yhdellä kirjastolla olisi mahdollisuus tarjota. Myös varaukset kulkeutuvat asiakkaalle nopeammin, kun kierrossa on useampi kappale samaa teosta.

Vuonna 2005 Kirkes-yhteistyö laajeni, kun kirjastokimppaan liitettiin myös Mäntsälän kunnankirjasto. Jatkossa alueellinen kirjastoyhteistyö tiivistyy entisestään ja saa uusia muotoja.