Opastukset ja vinkkaukset

Yhteystiedot

Pääkirjasto  Auli Virolainen (1.-2.lk), Piia Isoaho
(3.-6.lk) ja Heli Eboru (7.-9.lk)

Jokelan kirjasto Sara Kokkonen ja Virpi Niskanen

Kellokosken kirjasto Tuuli Kokko

Kirjastoauto Maija Piispa

Kaikki tuusulalaiset koululuokat ovat tervetulleita kirjastoon! Kirjastokäynnin ohjelmaa voimme muokata toiveiden mukaiseksi. Käyntiaika kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen.

Voimme olla apuna erilaisissa oppimisprojekteissa ja koota tarvittavaa aineistoa. Kokoamme mielellämme myös kirja- ja aineistopaketteja eri aiheista.
Otamme vastaan myös vastaan koulujen toiveita ja vinkkejä ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan.

Tiedonhakua ja verkkokirjastoa voimme esitellä paitsi kirjastossa myös koulujen atk-tiloissa.

Opastuksista ja vinkkauksista 1., 3. ja 7.luokkien tarjonta on osa Kultsua eli Tuusulan kulttuurikasvatussuunnitelmaa. Ne tarjotaan jokaiselle tuusulalaiselle ensimmäiselle, kolmannelle ja seitsemännelle luokalle.

1.lk Takun ja Jekun kirjastoseikkailu

Kirjastonkäytön aakkoset lähikirjastossa tai kirjastoautossa

Kuvaus: Ohjattu vierailu, jossa kirjaston elämykset ja kirjastonkäytön salat avautuvat. Tutustutaan Takun ja Jekun johdolla omaan lähikirjastoon tai kirjastoautoon. Opitaan, kuinka kirjastossa asioidaan ja miten kiinnostavaa luettavaa, katseltavaa ja kuunneltavaa löytää kirjaston hyllyistä.
 
Kesto:
45-75 min
Paikka
: Kirjasto

3.lk Lukuiloa!

Kirjavinkkaus koululla tai lähikirjastossa
 
Kuvaus:
Herätellään ja vahvistetaan lukuintoa vinkkaamalla kivaa ja kiinnostavaa luettavaa. Kirjavinkkaus sisältää ikäkaudelle sopivia kirjoja moneen makuun.
 
Kesto:
45-60 min
Paikka
: Kirjasto tai koulu

5.lk Tiedonhaun perusteet

Kuvaus: Opetellaan tiedonhaun perusteita esimerkkien avulla. Opitaan käyttämään Kirkes-verkkokirjaston aineistohakua, tarkastellaan hakutuloksia ja mitä tietoja ne sisältävät. Opitaan kuinka kirjat on kirjastossa järjestetty ja kuinka ne löytyvät kirjaston hyllyistä. 

Kesto:
45-60 min
Paikka
: Kirjasto

7.lk Tietoa ja taitoa kirjastosta

Toiminnallinen kirjastokäynti

Kuvaus: Ohjattu vierailu, jossa itse tekemällä opitaan tiedonhaun kiemurat ja kirjaston tarjonnan monipuolinen kirjo. Toiminnallisten tehtävien avulla harjoitellaan mm. tiedonhakua ja kirjastotilassa suunnistamista.

Kesto: 45-90 min
Paikka
: Kirjasto

8.lk Genrevinkkaus

Kuvaus: Vinkataan kiinnostavaa luettavaa eri genreistä (esim. scifi, jännitys, kauhu) sekä tekstityypeistä (esim. novellit).

Kesto: 45-60 min
Paikka
: Kirjasto tai koulu

Lukudiplomi tutuksi

Kuvaus: Tutustutaan Tuusulan kirjaston lukudiplomiin, sen suoritustapaan ja tietyn luokka-asteen diplomikirjoihin. Lisäksi oppilaat saavat itselleen lukudiplomin kirjalistan. Jos tunti pidetään kirjastossa, se sisältää lisäksi opastusta, kuinka kirjalistalla olevat kirjat löytyvät hyllystä.

Kohderyhmä:
1.-6.-luokat

Kesto:
45-60 min
Paikka:
Kirjasto tai koulu