Rakkaudet

Kiven rakkauselämä ovat kiehtova aihe ja se on pullollaan erilaisia arvailuja. Vaikka kirjailija säilyi poikamiehenä, on jännittävää kuvitella hänen ihastuksiaan ja romanttisia suunnitelmiaan.

Kiven tiedetään rakastuneen monesti ja muutamia kertoja hän myös kosi. Tutkijat ovat veikanneet, että rukkasten saamisen syynä oli nuorten säätyasemien välinen eroavaisuus. Kivi oli varaton, kotoisin maalta ja vasta aloittamassa kirjailijan uraansa. Ihastuksen kohteet sen sijaan olivat varakkaampia. He olivat sitä väestönosaa, joka halusi säilyttää etäisyyttä kansaan, johon maalta kotoisin oleva räätälin poika eittämättä lukeutui. Säätyraja oli käytännössä ylittämätön, vaikka Kivi saikin ystäviä ja tukijoita heidänkin joukostaan.

Tehtäväidea:

Selvittäkää, mitä tarkoitetaan "säädyllä"? Kuvitelkaa millaista elämä olisi aikana, jolloin säätyrajat vaikuttivat ihmisten avioitumiseen, heille osoitettuun kunnioitukseen ja yhdessä oloon.

Kiven teoksista on löydettävissä viittauksia kirjailijan rakkauselämään. Ehkäpä näillä naisilla oli esikuvansa todellisessa maailmassa. Olivatko kuvaukset haaveita vai oliko kyse orastavasta seurustelusta? Kiven elinaikana yleinen yhteiskuntamoraali kuitenkin asetti rajoituksia seurusteluun. Läheinen suhde oli rajattu ainoastaan avioliittoon. Esiaviollinen suhde oli rahvaiden parissa hyväksyttävä vain, jos se johti avioliittoon.

Yksi ihastuksista oli "taivaallisen ihana" Alina Frasa, josta Kivi oli nähnyt uniakin. Nuori tyttö oli esittänyt saksalaisen A. Köhlerin teatteriseurueen näytännöissä huntutanssiaan. Myöhemmin Alina opiskeli Pietarin tanssiopistossa ja oli erittäin suosittu tanssinopettaja Helsingissä.

Kiven vakava ihastus lienee varakkaan perheen tytär Albina Palmqvist. Albinan äiti, rouva Anna Palmqvist, auttoi Kiveä monella tapaa ja on otaksuttu, että Kivi asui perheen luona yhden lukukauden "melkein maksuttomasti". Varmoja emme ole, että kosiko kirjailija Albinaa, jota kuvattiin viehättäväksi kaunosieluksi ja aidoksi kirjallisuuden tuntijaksi. Mikäli Kivi kosi, niin hän sai rukkaset. Yhden tarinan mukaan rukkasten takana oli isä Palmqvist, mutta toisessa tarinassa niiden antajana oli Albina. On kuitenkin myös tarina, jonka mukaan Albina oli ihastunut Kiveen ja mahdollisesti säilyttänyt kirjailijan sydämessään. Arvoitus Albinasta jäänee ratkaisemattomaksi.

Kiven kirjallinen tuotanto antaa meille vihjeitä kirjailijan tunteista erilaisten ihastusten äärellä. Kiven runossa Kontiolan kaski esiintyy Kiveä muistuttava Tommi, joka on rakastunut Annaan. Anna on vanhempiensa toiveita noudattava tytär ja nuorten rakkaudelle esteitä. Mutta saivatko Tommin ja Annan toisensa?

Tehtäväidea:

Lue runo Kontiolan kaski ja selvitä sen avulla, miten Tommille ja Annalle kävi. Miten runon voisi ajatella kuvastavan Kiven tunteita? Löydät runon  runon runosto.fi sivustolta. Runo on pitkä ja se sisältää hankalia sanoja. Jutelkaa opettajan kanssa teille tuntemattomista sanoista.

Runo kuvaa talonpoikien elämää 1800-luvulla. Millaista tietoa se välittää entisajan elämästä? Voitte jakaa runon säkeet (40 kpl) esimerkiksi pienryhmien tutkimuskohteiksi.

Tuolla miehen näet; toki, taasen peittyy
hohtavana haamuna hän pilven taakse.
Näet tuolla kulta-kiharaisen Annan;
halki pilven etsii hänen katsantonsa
Tommin kuvaa, halki pilven leimahtelee
Tommin silmänisku kaunokaista kohden.