Rakkaudet

Kiven rakkauselämä on kiehtova aihe ja se on pullollaan arvailuja. Vaikka kirjailija säilyi poikamiehenä, on jännittävä kuvitella hänen ihastuksiaan ja romanttisia suunnitelmiaan.

Kiven tiedetään rakastuneen monesti ja muutamia kertoja hän myös kosi. Tutkijat ovat veikanneet, että rukkasten saamisen syynä oli nuorten säätyasemien välinen eroavaisuus. Kivi oli varaton, kotoisin maalta ja aloittamassa kirjailijan uraansa ihastuksen kohteiden ollessa varakkaampia. He olivat sitä väestönosaa, joka halusi säilyttää etäisyyttä tavalliseen kansaan, johon maalta kotoisin oleva räätälin poika eittämättä lukeutui. Säätyraja oli ylittämätön, vaikka Kivi saikin ystäviä ja tukijoita heidän joukostaan.

Tehtäväidea:

Selvittäkää, mitä tarkoitetaan "säädyllä"? Millaista elämä mahtaisi olla aikana, jolloin säätyrajat rajoittivat avioliittoja ja vaikuttivat keskinäiseen kunnioitukseen? Aihepiiri on oivallinen näytelmäksi. Käsikirjoittakaa komedia ja näytelkää se. Oppilaat voivat esimerkiksi jakaantua pienryhmiin ja suunnitella komediaan yhden kohtauksen. Etukäteen kannattaa ideoida karkea juoni.  

Kiven runoista ja näytelmistä on löydettävissä viittauksia kirjailijan rakkauselämään. Ehkäpä näillä naisilla oli esikuvansa todellisessa maailmassa. Olivatko kuvaukset haaveita vai oliko niillä todellisuuspohjaa? Kiven elinaikana yleinen yhteiskuntamoraali asetti rajoituksia seurusteluun. Läheinen suhde oli rajattu ainoastaan avioliittoon. Esiaviollinen suhde oli rahvaiden parissa hyväksyttävä vain, jos se johti avioliittoon.

YksiAlina Frasa, 1840-luvu. Kuva: Museovirasto, Suomen Kansallismuseo. Tekijä: Berger, Carolina, Cordelia ihastuksista oli "taivaallisen ihana" Alina Frasa, josta Kivi oli nähnyt uniakin. Unissa tyttö oli painautunut hänen rintaansa vasten kylmissään ja hänen kasvonsa olivat olleet kuin surevalla enkelillä. Alina oli esittänyt saksalaisen A. Köhlerin teatteriseurueen näytännöissä huntutanssiaan. Myöhemmin Alina opiskeli Pietarin tanssiopistossa ja oli erittäin suosittu tanssinopettaja Helsingissä.

Kuvassa on ihastuttava Alina Frasa 1840-luvulla. Kuva: Museovirasto, Suomen Kansallismuseo. Tekijä: Berger, Carolina Cordelia.

Kiven vakava ihastus lienee varakkaan perheen tytär Albina Palmqvist. Albinan äiti, rouva Anna Palmqvist, auttoi Kiveä monella tapaa ja on otaksuttu, että Kivi asui perheen luona yhden lukukauden "melkein maksuttomasti". Kosiko kirjailijaa tuota viehättävää kaunosielua ja aitoa kirjallisuuden tuntijaa? Sitä emme tiedä. Mikäli Kivi kosi, niin hän sai rukkaset. Yhden tarinan mukaan rukkasten takana oli isä Palmqvist, mutta toisessa tarinassa niiden antajana oli Albina. On kuitenkin myös tarina, jonka mukaan Albina oli ihastunut Kiveen ja oli mahdollisesti säilyttänyt kirjailijan sydämessään. Arvoitus Albinasta jää selvittämättä. 

Kiven kirjallinen tuotanto antaa meille vihjeitä kirjailijan tunteista. Kiven runossa Kontiolan kaski esiintyy Kiveä muistuttava Tommi, joka on rakastunut Annaan. Nuorten rakkaudelle on esteitä. Mutta saivatko Tommi ja Anna toisensa?

Tehtäväidea:

Etsi runo Kontiolan kaski runosto.fi sivustolta. Selvitä runon avulla, miten Tommin ja Annan ihastukselle tapahtui. Saivatko nuoret toisensa? Miten runo saattaisi ilmentää Kiven tunteita?

Runo on pitkä ja se sisältää hankalia sanoja. Jutelkaa luokassa teille tuntemattomista sanoista.

Runo kuvaa talonpoikien elämää 1800-luvulla. Millaista tietoa se välittää entisajan elämästä? Voitte jakaa runon säkeet (40 kpl) esimerkiksi pienryhmien tutkimuskohteiksi.

Tuolla miehen näet; toki, taasen peittyy
hohtavana haamuna hän pilven taakse.
Näet tuolla kulta-kiharaisen Annan;
halki pilven etsii hänen katsantonsa
Tommin kuvaa, halki pilven leimahtelee
Tommin silmänisku kaunokaista kohden.