Rakkaudet
Kiven rakkauselämä on kiehtova aihe ja se on pullollaan arvailuja. Vaikka kirjailija säilyi poikamiehenä, on jännittävää kuvitella, millaisia hänen ihastuksensa kohteensa olivat. Kirjeessään ystävälleen hän ihannoiden kirjoitti Nurmijärven kirkon alttaritaulun neitsyt Mariasta.
Huomaa myöskin neitsyt Maria lapsi sylissään: hänen kasvonsa ovat minulle aina edustaneet ihanteellista naiskauneutta, varsinkin jos niitä katselee kauempaa. Minusta neitseellisyys ja äidillisyys yhdistyvät niissä mestarillisella tavalla. - Jos tahtoo heittaytyä haaveelliseksi ja vähän lapselliseksi, voi huudahtaa itsekseen: miten suloista olisikaan uinahtaa tuolle povelle! (A. Kiven kirje Robert Svanströmille 11.7.1863, SKS, teoksessa Aleksis Kivi kirjeet. Kriittinen editio, 2012.)
Kiven tiedetään rakastuneen monesti ja muutamia kertoja hän myös kosi. Tutkijat ovat veikanneet, että rukkasten saamisen syynä oli nuorten säätyasemien välinen eroavaisuus. Kivi oli varaton, kotoisin maalta ja aloittamassa kirjailijan uraansa ihastuksen kohteiden ollessa varakkaampia. He olivat sitä väestönosaa, joka halusi säilyttää etäisyyttä tavalliseen kansaan, johon maalta kotoisin oleva räätälin poika eittämättä lukeutui. Säätyraja oli ylittämätön, vaikka Kivi saikin ystäviä ja tukijoita heidän joukostaan.
Kiven elinaikana yleinen yhteiskuntamoraali asetti tiukat rajat seurusteluun. Läheinen suhde oli rajattu ainoastaan avioliittoon. Esiaviollinen suhde oli rahvaiden parissa hyväksyttävä vain, jos se johti avioliittoon.
Nuoren pojan etäihastus
Yksi ihastuksista oli "taivaallisen ihana" Alina Frasa, josta Kivi oli nähnyt uniakin. Alina oli esittänyt saksalaisen A. Köhlerin teatteriseurueen näytännöissä huntutanssiaan. Myöhemmin Alina opiskeli Pietarin tanssiopistossa ja oli erittäin suosittu tanssinopettaja Helsingissä.
Ja kaiken tämän alla säteilee hän minun toivottomalle rakkauskuvitelmalleni, ”niin kauniina, niin enkelimäisenä”. - Kolmesti olen hänestä uneksinut. Kerran tuntui että me molemmat olimme uudessa talossa, joka oli hyvin sekava ja ahdas, ja olimme siellä vainoja paossa; mutta pian talo katosi ja istuimme pelkällä penkillä, joka seisoo aholla minun kotiseudullani. Kevätaamu oli kylmä, maa ja metsät olivat kuuran peitossa. Hänellä oli jälleen päässään lumivalkea silkkiliina ja hän tarjosi minulle kahvia ja painautui rintaani vasten, koska paleli. Hän oli hyvin kalpea, hän katso minua surullisin, kyyneleisin mutta rauhallisin silmin ja puhui elämän murheista ja tulevista päivistä. Voi miten taivaallisen kauniiksi se tuska osasikaan naamioitua! Hänen kasvonsa olivat surevan enkelin. (A. Kiven kirje Robert Svanströmille 25.7.1857, SKS, teoksessa Aleksis Kivi kirjeet. Kriittinen editio, 2012.)
Kuvassa on ihastuttava Alina Frasa 1840-luvulla. Kuva: Museovirasto, Suomen Kansallismuseo. Tekijä: Berger, Carolina Cordelia.
Albinan kosiskelu
Kiven vakava ihastus lienee varakkaan perheen tytär Albina Palmqvist. Albinan äiti, rouva Anna Palmqvist, auttoi Kiveä monella tapaa ja on otaksuttu, että Kivi asui perheen luona yhden lukukauden "melkein maksuttomasti".
Kosiko kirjailijaa tuota viehättävää kaunosielua ja aitoa kirjallisuuden tuntijaa? Sitä emme tiedä. Mikäli Kivi kosi, niin hän sai rukkaset. Yhden tarinan mukaan rukkasten takana oli isä Palmqvist, mutta toisessa tarinassa niiden antajana oli Albina. On kuitenkin myös tarina, jonka mukaan Albina oli ihastunut Kiveen ja oli mahdollisesti säilyttänyt kirjailijan sydämessään. Arvoitus Albinasta jää selvittämättä.
Mitä Kiven kirjallisuus voi kertoa ihastusten kohteista?
Kiven runoista ja näytelmistä on löydettävissä viittauksia kirjailijan rakkauselämään. Ehkäpä näillä naisilla oli esikuvansa todellisessa maailmassa. Olivatko kuvaukset haaveita vai oliko niillä todellisuuspohjaa?
Kiven runossa Kontiolan kaski esiintyy Kiveä muistuttava Tommi, joka on rakastunut Annaan. Nuorten rakkaudelle on esteitä. Mutta saivatko Tommi ja Anna toisensa?
Tehtäväidea:
Etsi runo Kontiolan kaski runosto.fi sivustolta. Selvitä runon avulla, miten Tommin ja Annan ihastukselle tapahtui. Saivatko nuoret toisensa? Miten runo saattaisi ilmentää Kiven tunteita?
Runo on pitkä ja se sisältää hankalia sanoja. Jutelkaa luokassa teille tuntemattomista sanoista.
Runo kuvaa talonpoikien elämää 1800-luvulla. Millaista tietoa se välittää entisajan elämästä? Voitte jakaa runon säkeet (40 kpl) esimerkiksi pienryhmien tutkimuskohteiksi.
Tuolla miehen näet; toki, taasen peittyy
hohtavana haamuna hän pilven taakse.
Näet tuolla kulta-kiharaisen Annan;
halki pilven etsii hänen katsantonsa
Tommin kuvaa, halki pilven leimahtelee
Tommin silmänisku kaunokaista kohden.