Munkki-lautapeli
Munkki-lautapeli on lähetetty kaikkiin Tuusulan oppilaitoksiin. Sitä voi myös lainata Tuusulan kirjastoista ja tiedustella museon opetuspalveluista (p. 040 314 3468).
Munkki-lautapeli on yksi keino oppilaan tutustua asuinsijansa tarinoihin ja ilmiöihin: historiaan, maantieteeseen, käsitteisiin, nykyisyyteen, nimistöön ym. Pelaaminen lataa merkityksiä ja sisältöjä kotipaikkaan ja kannustaa ihmettelemään ja tutkailemaan paikkaa ja paikkoja.
Mutta miksi juuri nimi Munkki ja mikä ihmeen Keski-Uusimaa? Vastaukset löytyvät pelin oheen taitetuista Paikallistu!-tietolehdyköistä 1) Keski-Uusimaa / Kotikenttä 2) Minäkuva / Me-henki 3) Hyvä paikka / Roots & Hoods. Lehdykät saattelevat pohtimaan paikallisuutta sinun, minun ja yhteisön voimavarana.
Vakavampaa perspektiiviä tarjoaa tutkimusraportti Juuret ja juurettomuus Keski-Uudellamaalla. Miten pienet paikallisuudet voivat ja millaisia identiteettiprosesseja käydään läpi ison ja dominoivan pääkaupunkiseudun tuntumassa? Tunnistaako oppilas tutkimuksesta itsensä ja paikkakuntansa vai esittääkö omasta näkökulmastaan risteäviä tulkintoja.
Materiaalipaketin tavoitteena on tukea myönteisen identiteetin ja paikallisuuden muodostumista ja auttaa reflektoimaan omaa kulttuurimaantieteellistä viitekehystä. Lisämateriaalia seuraavista kolmesta linkistä.
Tutkimus Juuret ja juurettomuus
Munkki-lautapeliä voi pelata myös vaihtoehtoisilla ohjeilla. Tulosta linkista Se rändomimpi peliohje.
Lainaa Munkki-pelistä näyttelyversio (2x3m):
Näyttelypeliin liittyy 6 Paikallistu!-pystyseinäkettä (vrt. tietolehdykät) ja siihen on oma peliohje Munkinheittäjän matkakirja. Näyttelyä voi tiedustella lainaksi Tuusulan museolta p. 040 314 3474. Lainaaminen on maksutonta.