Nuorten starttipaja

Kuva: Kari Kohvakka

Nuorten starttipajan toiminta on suunnattu 17 - 29 -vuotiaille tuusulalaisille, jotka ovat vailla työ- tai koulutuspaikkaa sekä tarvitsevat tukea jatkosuunnitelmien tekemiseen ja arjenhallintaan. Jokaisen nuoren kanssa tehdään oma henkilökohtainen suunnitelma ja tavoitteet pajajaksolle.

- Suunnitelmassa lähdetään yhdessä nuoren kanssa senhetkisestä tilanteesta. Työllistymiskärki edellä mietitään, mitä pitäisi tehdä, että tavoitteeseen päästään, kertoo työpajavalmentaja Antti Peltola.

Vaikka starttipajassa toimitaan ryhmässä, tavoitteet toiminnalle asetetaan kunkin nuoren omista lähtökodista käsin. Jollekin päivärytmin saaminen järjestykseen on tärkeä välitavoite, toiselle esimerkiksi asunnon saaminen.

- Ihmissuhdeverkostoa ei välttämättä ole. Siinä tilanteessa on iso askel, että saa tunteen ryhmään kuulumisesta, painottaa kohdennetun nuorisotyön esihenkilö Jaana Kellosalmi.

Työntekijöiden mukaan keskeistä toiminnasta on oman polun löytämisen tukeminen. Nuorella on mukana kanssakulkija, joka katsoo kokonaisuutta hänen näkökulmastaan ja auttaa siinä, missä tarvitaan.

- Väitän, että tämä on se suunta, johon kunnallisten palvelujen pitäisi enemmänkin mennä. Ei meillä ole millään sektorilla vastausta siihen, mitä hyvä elämä kenenkin kohdalla. Kyllä se aina viime kädessä henkilökohtaisia valintoja, joita voimme osaltamme olla tukemassa, pohtii Kellosalmi.

Vaikka starttipajajakso päättyy aikanaan, nuorta ei jätetä tyhjän päälle. Palveluun kuuluu seurantajakso, jonka aikana nuoreen ollaan yhteydessä ja tuetaan. 

- Monella on takana epäonnistumisen kokemuksia ja niitä voi toki tulla elämän isoissa asioissa vastakin. Tämän takia tähdennämme nuorelle jo etukäteen, että meihin voi olla pajajakson jälkeen rohkeasti yhteydessä, ettei yhteydenoton kynnys kasva liian isoksi, korostaa Peltola.

Miten starttipajatoimintaan pääsee mukaan?

Toiminta on suunnattu 17-29- vuotiaille. Starttipajan työntekijöiden kokemuksen mukaan nuoret ottavat harvemmin yhteyttä itse. Yhteydenotto voi tulla vanhemmilta, työvoimatoimistosta, kavereilta tai sosiaalitoimesta.

Mikäli haluat mukaan toimintaan tai tunnet nuoren, jolle toiminnasta olisi apua, ole yhteydessä starttipajan työntekijöihin. Starttipajan toiminta on osa Tuusulan kohdennettua nuorisotyötä.

Lisää kohdennetun nuorisotyön toiminnasta FaceBookissa OTus Ohjaamo Tuusulan sivuilla.