Miten löydän tietoa?

Jokainen törmää joskus tiedon tarpeeseen. Haluat tietää jotain vaikkapa omaan harrastukseesi liittyen, tai tiedonhaun tehtävä on annettu sinulle koulusta. Yleensä vaihtoehtona on etsiä aiheesta kertovia kirjoja tai hakea tietoa internetistä. Nämä hakutavat täydentävät toisiaan. Nopeaan tiedonhakuun voit käyttää käsikirjaston hakuteoksia. Tietoa voi löytyä myös aikakauslehdistä.

Aihealueet eli luokat

Kirjastossa kirjat on järjestetty aiheen mukaisesti. Hyllyjen päädyissä olevat opasteet ovat avuksi, kun etsit haluamaasi aihetta. Eri aihealueita kutsutaan kirjastossa luokiksi
Kirjastoluokitus

Jokainen pääluokka jakautuu vielä moniin alaluokkiin. Kirjastoluokitukseen voit tarkemmin tutustua seuraavasta linkistä. YKL

Asiasanat

Kannattaa myös kokeilla aiheenmukaista hakua kirjaston tietokannasta. Silloin pitää keksiä, mikä asiasana vastaa aihettasi. Kaikki kirjastosta löytyvä aineisto on kuvattu asiasanoin. Asiasanasta voi päätellä, mistä kirja kertoo. 

Oikean asiasanan käyttäminen vaatii harjoitusta. Esimerkiksi koirakirjoissa asiasanana on tietysti koirat. Jos taas etsii tietoa useista eri lemmikeistä, voi asiasanaksi kirjoittaa lemmikkieläimet.

Kirjastonhoitajat eivät yleensä keksi asiasanoja ihan omasta päästään, vaan asiasanat poimitaan sanastosta, jonka nimi on Yleinen suomalainen asiasanasto. Sanasto löytyy netistä nimellä YSA.

Kun haet tietoa internetistä, joudut käyttämään myös asiasanoja. Hakutavat vaihtelevat, ja vain harjoitus tekee mestarin.

Google  Makupalat  Wikipedia

Onko tieto luotettavaa?

Joskus voi saada myös väärää tai virheellistä tietoa. Vähitellen opimme arvioimaan, onko tieto riittävän ajantasaisesta ja asiantuntevasta lähteestä. Kiinnitä huomiota tiedon kirjoittajaan ja julkaisijaan. Esitelmiä tehdessä on hyvän tavan mukaista ilmoittaa, mistä tiedot on saanut.

Voit aina kysyä neuvoa kirjaston virkailijoilta!


Linkkiviidakkoon

Linkkejä tietoon ja touhuun

Etsitkö tietoa lemmikkieläimistä? 

Puuhaa sadepäivien varalle


Lastenkirjaston etusivulle