Mun Tuusula -laulu

Hyväksy evästeet niin saat sisällön näkyviin.

Pääset kuulemaan laulun ja katsomaan videon TÄSTÄ

Lataa itsellesi halutessasi laulun sanat ja nuotit

Mun Tuusula -sanat

Mun Tuusula -nuotit

Mun Tuusula -nuotit (tiiviimpi)

Mun Tuusula -nuotit eri äänille



Tuusulalle on sävelletty oma laulu Mun Tuusula, joka
julkaistiin Tuusulan kunnan virallisena juhlapäivänä 22.7.2020 musiikkivideon ja äänitallenteen muodossa osana Tuusula-viikkojen ohjelmaa.

Mun Tuusula on kuoroteos, jonka on säveltänyt monipuolinen musiikkiteatterin ammattilainen, säveltäjä ja muusikko Salla Markkanen. Kappaleen sanat on koottu vuoden 2017 tuusulalaisten nelosluokkalaisten runosalkoon kirjoittamista runoista. Runosalko oli Tuusulan kulttuurikasvatussuunnitelman kotiseuturetkien yhteisötaideteos.

Kuoroteos, joka muotoutui ajan hengen mukaan virtuaalitoteutukseksi

Laulun tekoprosessi on edennyt vuosi kerrallaan, ja projekti muotoutui tänä keväänä ajan hengen mukaisesti virtuaalitoteutukseksi. ”Laulusta tehtiin lisäksi sen sanojen mukaisesti Tuusulan kulttuuria ja maisemia kuvaava musiikkivideo, joka julkaistiin Tuusula-päivänä”, kertoo kulttuurituottaja Pilvi Hokkanen.

Mun Tuusula laulu on äänitetty paikallisessa Lammaskallion Audio -studiossa. Äänitteestä ja videosta vastaa Mimix Studion Jyri Sariola. Projektin laulajiksi valikoitui Tuula Saarensolan (Naiskuoro Tuulahdus) johdolla Tuusulan kuorojen laulunjohtajat Taina Piira (Tuusulan Mieslaulajat) ja Arja Virtanen-Haapasalmi (Viihdekuoro Essut) sekä Eero Hartikainen, Erja Hartala, Jussi Miilunpalo ja Heikki Kulo.

Sävellys on sovitettu sekakuorolle, koska kuorotoiminta on vahva osa Tuusulaa, mutta soveltuu laulettavaksi myös pianon säestyksellä, ja sen toivotaan jäävän elämään paikallisten juhlien yhteislauluna. ”Taustalla oli ajatus, että Tuusulan kolme kuoroa tulevat esittämään kappaletta yhdessä isona kuoroteoksena, ja siksi laulajiksi valikoitui lähtökohtaisesti Tuusulan kuorojen johtajat lisämausteineen. ”, kommentoi kulttuurituottaja Pilvi Hokkanen.

Kappale oli kuultavissa linnunpöntössä, sanat jaossa kirjastoissa

Mun Tuusula -kappaletta pääsi kuulemaan luonnon helmassa Fjällbon puutarhassa. Laulu soi linnunpöntössä 22.7.-2.8.2020 osana Tuusula-viikkojen ohjelmaa. Lisäksi sanat ovat esillä ja saatavilla Tuusulan kirjastoissa. Musiikkivideo julkaistiin keskiviikkona 22.7. klo 12 Tuusulan virallisissa viestintä- ja somekanavissa ja julkisilla infonäytöillä. Videossa on tekstitys.

Tiedote (julkaistu 5.6.2020) on luettavana täältä.


Sävellyksen synty ja taustat

Mistä idea Tuusula-lauluun tuli?

"Idea Tuusula-lauluun tuli, kun kulttuuritapahtumien saavutettavuuteen keskittyvässä hankkeessa Kulttuuria kaikille ideoitiin erilaisia osallistumisen tapoja. Välillä kun somea tai lehtiä selailee, silmä kiinnittyy niihin negatiivisiin uutisiin kotikunnasta. Mietittiin, että entäpä jos tuotaisiin esiin asioita, mitkä tuusulalaisten mielestä on omassa kotikunnassa hyvää.", kertoo kulttuurituottaja Taiju Kiesilä.

"Projektiin kerättiin onnitteluja ja kiitoksia kotikunnalle Tuusulan 375-vuotis juhlavuonna kesällä 2018 Tuusula-viikon tapahtumissa. Samalla sai äänestää, tehdäänkö onnitteluista taulu, laulu vai tanssi. Äänestyksen voitti taulu, jonka maalasi nuori tuusulalainen kuvataiteilija Tomi Åberg ja teos on nähtävillä Tuusulan pääkirjaston lukusalissa.", kertoo Taiju Kiesilä. Lisätietoja tauluprojektista.

"Samalla "huomaa hyvä" -teemalla jatkettiin Mun Tuusula -teoksen osalta. Sanoituksia oli ensin tarkoitus kerätä kuntalaisilta, kunnes tajuttiin, että nehän ovat jo olemassa: Vuonna 2017 toteutettiin tuusulalaisten nelosluokkalaisten kotiseuturetki, jossa kerättiin lasten tekemiä tekstejä ja runoja runosalkoon. Runosalko oli Tuusulan kulttuurikasvatussuunnitelman kotiseuturetkien yhteisötaideteos.", kertoo Taiju Kiesilä.

Alkuperäisidea oli tuottaa Tuusulalle oma Valituskuoro – Ylistyskuoro -teos, josta sitten muokkautui Mun Tuusula -laulu. Kappaleen ensiesitys suunniteltiin Tuusula-päivänä toteuttavaan kuorokonserttiin, johon otettiin mukaan kolme tuusulalaista kuoroa: Tuusulan Mieslaulajat, Viihdekuoro Essut sekä Naiskuoro Tuulahdus. Kuitenkin kevään koronaviruksen, COVID-19 -tilanteen vuoksi kuorot joutuivat jäämään tauolle koko kevään ajaksi, ja kuorokonsertti-idea oli haudattava. Teoksen julkaisupäivä oli kuitenkin jo sovittu, joten projekti ideoitiin virtuaalitoteutukseksi; siitä tehtiin musiikkivideo ja laulu käytiin äänittämässä studiossa paikallisten seitsemän laulajan voimin, joihin lukeutui nämä alkuperäissuunnitelman mukaiset kolme kuoron johtajaa.

Tuusulalaisten oma laulu vahvistaa kunnan ja kuntalaisten paikallisidentiteettiä, yhteisöllisyyttä ja kulttuurikunnan imagoa. Se myös huomioi erilaiset käyttäjä- ja ikäryhmät. Tuusulan oma teos jää tuusulalaisten iloksi ja hyödynnettäväksi myös jatkossa esimerkiksi paikallisissa juhlissa, kuten perinteiset itsenäisyyspäivän juhlat. Tuusula-laulun sävellys on sovitettu sekakuorolle, koska kuorotoiminta on vahvaa Tuusulassa, mutta laulun on huomioitu soveltuvan jatkossa esimerkiksi pianon säestyksellä juhlien yhteislauluksi ja paikallisissa kouluissa laulettavaksi.


Säveltäjän esittely - Salla Markkanen

Salla Markkasen kuva

Salla Markkanen on monipuolinen musiikkiteatterin ammattilainen – esiintyjä, säveltäjä ja muusikko. Hän on valmistunut Musiikin Maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta vuonna 2014. Salla on työskennellyt esiintyjänä, säveltäjänä, sovittajana, sekä muusikkona useissa teatteriproduktioissa.

Viimeisimpänä Salla on nähty laulajana/kapellimestari-muusikkona Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus BAU:ssa (ohj. Liisa Risu, sävellys Iiro Ollila, ensi-ilta 7.11.2019), improvisoivana muusikkona Unga Teaternin Impro – Lev improviserande –esityksessä sekä muusikkonäyttelijänä Teatteri Avoimien Ovien produktiossa Niskavuori: Loviisa ja Heta (ohj. Heini Tola), johon hän myös sävelsi musiikin.

Salla on säveltänyt ja sovittanut musiikkia kuoroille sekä lauluyhtyeille, ja toiminut laulavana improvisoijana Suomen Improvisaatiokuorossa, jonka hallituksen puheenjohtaja hän oli kaudella 2013-2014 sekä kiertänyt pääkaupunkiseudun päiväkoteja suositulla Satu Soikoon! - musiikkiteatteriesityksellään vuosina 2014-2019.

Lisäksi hän toimii laulajana, säveltäjänä sekä sovittajana vähemmistöjen äänitorvena toimivassa The Friends of Dorothy –lauluyhtyeessä. Tällä hetkellä Markkanen tekee sävellys- ja äänisuunnittelutyötä Heini Tolan dramatisoimaan ja ohjaamaan esitykseen, Rouva C (ensi-ilta 29.8.2020 Porin Teatterissa) sekä toimii improvisaatioteatteri Stjärnfallin muusikkona.


Laulajien esittely

Mun Tuusulan laulajat rivissä

Kuva: Pilvi Hokkanen, Mun Tuusula -laulajat

Tuula Saarensola
Tuula Saarensola on monipuolinen musiikin ammattilainen, jonka sydäntä lähellä on kuoro-, yhtye- ja soololaulun ohella myös kosketinsoittimet. Tuula toimii Tuusulan seurakunnan johtavana kanttorina sekä Naiskuoro Tuulahduksen johtajana. Tuula on koonnut ja harjoituttanut Mun Tuusula -kuoroporukan.

Taina Piira
Taina Piira on tuusulalainen laulaja ja laulunopettaja. Solistikiinnitysten Suomen Kansallisoopperassa ja Frankfurt am Mainin oopperassa jälkeen, hän on toiminut free lancer laulajana ja esiintynyt usein solistina erilaisissa tilaisuuksissa Tuusulan seudulla. Vuodesta 2016 hän on toiminut myös Tuusulan mieslaulajien taiteellisena johtajana.

Arja Virtanen-Haapasalmi
Kuoronjohtaja Arja Virtanen-Haapasalmi on opiskellut musiikkia Helsingin Konservatoriossa. Tuusulan Viihdekuoro Essuja hän on johtanut vuodesta 2000 alkaen.

Eero Hartikainen
Eero Hartikainen toimii kanttorina Tuusulassa, jossa johtaa kamarikuoro Sonoresta ja Tuusulan kirkkokuoroa. Tenorisolistina Hartikainen on laulanut kirkkomusiikkia lukuisissa projekteissa ympäri Suomea.

Erja Hartala
Erja Hartala on Tuusulan seurakunnan kanttori. Hän johtaa Jokelassa Donum- ja Jospelkuoroja sekä lapsikuoro Joutsenia. Erja laulaa mielellään sekä soittaa myös kaikenkokoisia huiluja.

Jussi Miilunpalo
Jussi Miilunpalo on tuusulalainen oopperalaulaja ja musiikin maisteri. Pianistina ja laulajana hän on esiintynyt monissa tilaisuuksissa ja oopperaesityksissä.

Heikki Kulo
Heikki Kulo on sellon-ja yhteissoiton opettaja Keskisen Uudenmaan musiikkiopistossa. Hän toimii niin sellistinä kuin laulajana paljon Keskisellä Uudellamaalla. Laulajana Heikki Kulo toimii sekä solistina että kuorolaulajana.