A

Mitä lukisin seuraavaksi?

Kirjaston uutuudet

Kaikki Kirkes-kirjastoihin saapuneet uutuudet löydät uutuushaulla. Uutuushaku löytyy Laajennetun haun alta. Voit halutessasi rajata hakua.


Kirjallisuuslinkkejä

Sivupiiri.fi – Nuortenkirjallisuuden esittelyä ja arvosteluja nuorilta ja kirjastolaisilta

Suomen nuorisokirjailijoiden nettimatrikkeli – Tietoa nuortenkirjailijoista, lukunäytteitä ja mahdollisuus etsiä nuortenkirjoja aiheen mukaan

Risingshadow – Scifi- ja fantasiakirjojen arvosteluja, keskustelua ja kirjailijaesittelyjä

Dekkarinetti – Tietoa ja esittelyjä dekkareista ja dekkarikirjailijoista

Kustantajien kirjaililjaesittelyjä: Gummerus   Otava   Tammi   WSOY

Ohjeita kirjailijanurasta haaveileville: Gummerus   Like   Nuoren Voiman Liitto   Otava

Sivustoja omien tekstien julkaisuun: Aukea.net   Rakkausrunot.fi


Nuorten kirja-arvosteluja

 

harrypotterjaviisastenJ. K. Rowling
Harry Potter ja viisasten kivi

Todella hyvä kirja joka kertoo 11v pojasta. Jatkoakin on kirjalle.

Arvosana: Ei voi laskea käsistään!

E 11v.


Hyvä, tosin luin kirjan jo toisen kerran joten se ei ollut niin jännä.

Arvosana: Hyvä

Ronja 12v.

---

Erin Hunter soturikissat_villiin
Soturikissat


Kirja kertoo villikissoista ja niiden elämästä. Klaaneja on 4, ja yhteen niistä saapuu kotikisu nimeltä Ruska. Pian tämä muuttaakin Myrskyklaaniin, ja niin alkaa seikkailu, jota et voi päästää irti käsistäsi. Tämä fantasiamaailma on mitä ihanin paikka ikinä.

Lukiessasi tunnet joka hetkellä tunteen, joka voi olla niin onnellinen kuin surullinen ja joka saa silmiisi vierähtämään kyyneleen.

Soturikissat on kirjasarja, jossa on tällä hetkellä 7 osaa. Koko ajan tulee uusia jatko-osia, eikä niitä voi olla lukematta! Kannattaa lukea ensimmäisestä osasta järjestyksessä. Ensimmäisen osan nimi on Villiin luontoon.

Kirja soveltuu yli 11-vuotiaille, enemmän kissaihmisille.

Sanoisin vielä tästä kirjasta, että kirjailija on avannut tien maailmaan, jota kuka tahansa ei voisi tehdä. Suoraan sydämestä sanottu. Ihmettelen, kuinka hyvin kirjailija on osannut kuvailla!

Arvosana: Ei voi laskea käsistään!

Pentagraus 13v.

---

Tomi Kontio  iskusanat
Iskusanat

Kirja kertoo Eetu-pojasta, joka on korvia myöten ihastunut erääseen tyttöön. Hän tarvitsee kipeästi runoilijan apua ilmaisemaan tunteitaan tätä tyttöä kohtaan. Kuin toivomuksesta Eetun paikkakunnalle saapuu runoilija. Miten käy Eetun, runoilijan ja Eetun ihastuksen? Selville saat vain lukemalla. ;)

Rakkausromaani nuorille. Kirja oli aika tylsä, mutta oli myös tosi läppiä kohtia, joille piti nauraa sydämen pohjasta xD !!

Mun mielestä kirja on ehkä 11-13-vuotiaille, mielenkiinnosta riippuen. Ei siinä mitään menetettävää ole, jos vaikka lukisitkin. =)

Arvosana : Ihan OK

Pentagraus 13v.

---

Suzanne Collins nälkäpeli
Nälkäpeli

Nälkäpeli on paras. Vaikka olisi käynyt sen jo elokuvissa katsomassa, niin kannattaa lukee myös kirja. Toinen osa on Vihan liekit ja kolmas Matkijanärhi. Paras kirja 4ever!!

Arvosana : Ei voi laskea käsistään!

Mä vaan 12v.

 

Kirja kertoo 17 vuotiaasta Katnissista, joka on voittanut nälkäpelin. Hän kuitenkin joutuu poikaystävänsä Peetan kanssa uuteen nälkäpeliin, joka keskeytyy oudolla tavalla. Kirja oli mielestäni aivan mahtava, koska se oli jännittävä.

Arvosana: Huippuhyvä!

Atte 11v.


"Luonnonkatastrofit, kuivuus, myrskyt, tulipalot ja tulvat nielivät suuren osan Pohjois-Amerikkaa. Loput hävitti jäljelle jääneestä ruoasta käyty sota. Raunioista syntyi Panem. Sen kansalaiset nousivat kapinaan hallitsijoitaan vastaan, mutta hävisivät taistelun. Rangaistukseksi kehitettiin nälkäpeli. Siinä nuoret pakotetaan vaativiin olosuhteisiin luonnonalueelle, jossa heidän on tapettava toisensa. Viimeinen hengissä selvityjä on voittaja"
- Nälkäpelin takakansi
Nälkäpeliä voi yhdellä sanalla kuvata mahtavaksi. Se on hienosti rakennettu ja vielä hienommin kirjoitettu kirja, jota ei yksinkertaisesti voi laskea käsistään!
Kirja kertoo tulevaisuuden diktatuurista, Panemista, sekä 16-vuotiaasta Katniss Everdeenistä, joka ilmoittautuu vapaaehtoiseksi tribuutiksi Nälkäpeliin, 12-vuotiaan pikkusiskonsa Primin puolesta.
Tästä alkaakin sitten huikea tapahtumaketju, jossa käydään lähellä kuolemaa ja leikitään rakastuneita. Ja kun pitäisi vielä selvitä hengissä, joutuu Katniss tekemään uskaliaan valinnan, jolla on vähän vakavammat seuraukset kuin uskoisikaan...
Nälkäpeli on uskomattoman kaunis kirja, joka ei ihan herkkähermoisille tai nuorille sovellu, vaikkei mitenkään erityisen raaka olekaan. Kirjassa pohditaan lisäksi ihmisoikeuksia ja politiikkaa, mikä on omasta mielestäni hieno aihe, ja hyvä, että joku toi sen esille.
Nälkäpeli yksinkertaisesti ylitti odotukseni!
Ja niin tekivät myös seuraavat osat, Vihan Liekit (2009) ja Matkijanärhi (2010). Suosittelen ehdottomasti kaikille seikkailu - ja scifi-tarinoista pitäville!

Arvosana: Ei voi laskea käsistään!

Elowyn 11v.

---

verivalaL. J. Smith
Verivala


Hyvä kirja, jännitystä ja draamaa riittää. Kirja oli niin hyvä, että sitä jaksoi lukea koko päivän, suosittelen tätä kirjaa kaikille fantasian ystäville.

Arvosana : Huippuhyvä!

Ella 11v.

---

rebekka ja talven taikaaTuija Lehtinen
Rebekka ja talven taikaa


Rebekka on ensimmäistä talvea uudessa kodissa ja hänen luokkakaverinsa ovat jo tottuneet hänen outoihin vanhempiinsa ja räiskyvään persoonaansa. Rebekka aloittaa myös uuden harrastuksen, pikaluistelun ja pärjää todella hyvin kilpailuissa. Kirjassa hyvää oli se, kun siinä edettiin eteenpäin eikä jummattu samoissa asioissa. Kirjassa ei ollut mitään huonoa! Lempihahmoni kirjassa oli Rebekkan vihamies Saija, koska hän oli niin naurettava. Suosittelen kirjaa yli 10 vuotiaille.

Arvosana : Huippuhyvä!

Runo 11v.

---

Rebekka_konnankoukkuja_ja_koiruuksiaTuija Lehtinen
Rebekka : Konnankoukkuja ja koiruuksia


Rebekka on ihan tavallinen kahdeksasluokkalainen, punahiuksinen tyttö, joka näkee sammakon. Siskot yrittävät pyytää Rebekan kalaan, kunnes huomaavat sammakon. Siskot kysyivät ketä Rebekka oli pussannut ja että palauttaisi sammakon takaisin ihmiseksi, mutta Rebekka sanoi, että se oli Mauri Mähkä. Rebekalla on koira nimeltä Faarao. He harjoittelevat agilitya yhdessä ja käyvät lenkillä. Mutta Rebekan täytyy muistaa kesäteatteri jossa hän esittää. Rebekka näyttelee kersantin tytärtä, koska ohjaaja halusi aidon punatukkaisen tytön. Kesän lopussa hän, Ulla (hänen paras kaverinsa) Mervi ja Saija menevät Koiranputken keikalle pyörillä. Paluumatkalla ystävykset hajaantuvat., sillä Ulla loukkasi itsensä ja hänen isänsä tuli hakemaan hänet läheiseltä maatilalta. Saija ja Rebekka jatkavat matkaa pyörillä, kunnes koittaa rankkasade. He näkevät talon ja katsoivat ikkunasta sisään kunnes nousee keppi tuolin takaa. Tytöt säikähtävät ja katsovat vähän ajan päästä uudestaan. Vanha nainen oli lysähtänyt lattialle! Piti tehdä äkkiä jotain. Saija rikkoi oven vieressä olevan ikkunan ja avasi oven. Tytöt kutsuivat ambulanssin. Naisella oli sydänkohtaus. Jos he eivät olisi huomanneet sitä nainen olisi voinut menehtyä. Elikkäs mahtava kirja sekä vähän jännittävä. Vaikka ei olisi jaksanut lukea teki kokoa ajan mieli lukea vielä ja vielä enemmän. Vaikka se oli eka Rebekka jonka olin lukenut niin kannattaa lukea.

Arvosana : Huippuhyvä!

Emilia 11v.

---

lätkäjätkiäKirsi-Marja Niskanen
Lätkäjätkiä


Kirja oli hyvä ja tarpeeksi jännä. Kirja kuvais osin omaakin elämääni ja sen takia se oli hyvä.

Arvosana : Huippuhyvä!

Turo 11v.

---

frendejä, kundeja & irtiottojaCathy Hopkins
Frendejä, kundeja & irtiottoja


Kirja oli huippu hyvä suosittelen kaikille. Aijon lukea kaikki Frendejä, kundeja –kirjat =D Kirja oli kirjoitettu hyvin hienosti ja siinä ei ollut mitään huonoa.

Arvosana : Huippuhyvä!

Johanna 12v.


Frendejä, kundeja & pyjamabileitä

Kirja oli todella hyvä. Aina, kun tartuin kirjaan minun oli vaikea lopettaa lukemista. :)

Arvosana: Ei voi laskea käsistään!

Lollypop 12v.

Kirjan päähenkilö on Theresa Joannen jota kutsutaan TJ:ksi. Hänen paras ystävä muuttaa muualle. Ja TJ jää yksin. Kunnes hän tutustuu hänen luokkalaisiin Luciin, Izziin ja Nestaan paremmin. Tytöt järjestävät jännittävät pyjamabileet jonne TJ on kutsuttu.

Arvosana: Todella hyvä

Amalia 12v.


Frendejä, kundeja & luksuselämää

Koko kirjasarja on mukaan tepaiseva ja jos kerran aloitat lukemaan et pysty helposti lopettamaan. Todella hyvä kirja!
Kirja soveltuu kaiken ikäisille, mutta eniten suunniteltu vähän vanhemmille tytöille.

Arvosana: Ei voi laskea käsistään!

Omena 12v.

Kirja oli todella hyvä. Se kertoi nuorten tyttöjen elämästä Lontoon vilkkailla kaduilla. Siinä oli myös paljon hauskoja kohtia joista pidin. Suosittelisin kirjaa yli 12-vuotiaille.

Arvosana: Ei voi laskea käsistään!

Lotta 12v.


Frendejä, kundeja & megamokia

Tosi hyvä kirja kannattaa lukea vaikka kirja onkin pitkä.

Arvosana: Ei voi laskea käsistään!

Malla 12v.


Frendejä, kundeja & vetovoimaa

Nesta rakastuu poikaan nimeltään Luke, mutta Nestan isä ei anna olla Luken kanssa.

Arvosana: Ei voi laskea käsistään!

Malla 12v.

---

pimennon päivätRob Reger
Pimennon päivät


Tykkäsin. En inhonnut. Parasta oli kissat ja huonointa ei ole. Erityisesti mieleen jäi päähenkilö eli Emily.

Arvosana : Huippuhyvä!

Unna 9v.

---

kovisten kouluAnthony  Horowitz
Alex Rider ja Kovisten koulu


Kirja on hyvin kiintoisa suosittelen kirjaa kaikile jotka pitävät seikkailusta.
Kirja on mielestäni hyvin jännittävä, kirjan alku on tavalinen kun paljastuu että Alex onkin salapoliisi niin sen jälkeen kirja muuttuu todella jännäksi.

Arvosana: Kiintoisa lukukokemus

krisu

---

bert ja kylmä sotaAnders Jacobsson ja Sören Olsson
Bert ja kylmä sota

Kirja oli hauska. Siinä oli yllättäviä käänteitä ja hauskoja tapahtumia. Välillä kirjassa tapahtui jotain tavallista, joka voisi sattua kenelle tahansa oikeassa elämässä. Taas välillä kirjassa tapahtui hyvin yllättäviä asioita, joita ei ihan joka päivä kenelle tahansa satu.

Arvosana: Hyvää ajanvietettä

Akseli Oinonen

---

kielletyn oven takanaThomas Brezina
Kielletyn oven takana


Kirja oli jännittävä ja mielenkiintoinen ja siinä oli hyvät henkilöt. Tapahtumapaikat olivat tylsiä. Kirjassa oli paljon toimintaa ja kirja oli hyvä. Antaisin 3 tähteä.

Arvosana: Hyvää ajanvietettä

Tuukka Lehtinen

---

vierailijatR.L Stine
Vierailijat

 
Nightmare Room sarjan 12. kirja kertoo teini-ikäisestä Benistä, jolla on pakkomielle ufoihin. Ufojutut muuttuvat vakavaksi pakkomielteeksi, jonka jälkeen koko kirja on pelkkää kuvausta pakkomielteestä ufoihin. TYLSÄÄ!
Tosin monet ystäväni pitävät kirjasta joten.. Jokainen päättäköön itse lukeeko vai ei.

Arvosana: En suosittelisi muille

Nipsu

---

LohikaarmekuulienArvoitusAkira Toriyama
Lohikäärmekuulien arvoitus

Dragonball on manga-kirjasarja, joka on mun lemppari.

 

Rasmus

 

---

KikiStrikeKirsten Miller
Kiki Strike ja tehtävä varjokaupungissa

New Yorkin katujen alla levittäytyy salainen tunneleiden muodostama maailma. Sen olemassaolosta tietää Ananka Fishbein, kirjoja rakastava tyttö, joka eräänä aamuna löytää puistosta maanalaisen huoneen. Mutta seikkailu on vasta alussa.

Sara

Kiki on 11v. tyttö, joka asuu New Yorkissa äitinsä ja isänsä kanssa kerrostalossa. Kiki löysi kuopan. Hän lähti kävelemään sitä pitkin. Kiki tuli kuopan pohjalle ja näki huonekaluja. Kiki käänsi atulua ja ovi aukesi. Kiki jatkoi matkaa ja joutui umpikujaan, hän kääntyi takaisin, mutta ovi oli mennyt sillä aikaa kiinni kun Kiki meni eteenpäin. Kikin vanhemmat alkoivat huolestua, kun Kikiä ei näkynyt. Kiki huusi apua, mutta turhaan. Yksi mies kuitenkin kuuli, kun Kiki huusi: Apua, olen Kiki ja olen jumissa! Mies oli nähnyt ilmoituksen hänestä . Mies sai hänet ulos. Kiki kiitti miestä. Kiki meni kotiin ja kertoi kaiken. Vanhemmat ihmettelivät. Kiki katsoi aina sitä kuoppaa.

Jasmin

---

the movieWalt Disney
The Movie (Hannah Montana)

Hannah eli Miley  Stewart luulee matkustavansa New Yorkiin, mutta saapuukin maaseudulle, jossa asuu hänen monta sukulaista ja ystäviä. Häntä myös vakoillaan että hänen salaisuutensa paljastuisi.


Noora

---

IngoMerenKansaHelen Dunmore
Meren kansa

Kirjan päähenkilöt ovat Sapphire ja sen veli Conor. Heidän äitinsä ja isänsä asuvat Cornwallissa. Sapphy seuraa perässä kun Conor alkaa tehdä salaperäisiä retkiä meren rantaan. Pian Sapphy ja Conor saavat tutustua Ingoon, ihmeelliseen maailmaan, josta heidän isänsä lauloi.

Kirja on Ingo-sarjaa. Se on tosi hyvä sarja ja se kannattaa aloittaa ykkösosasta. Ne jatkuvat toisistaan. Pidän Ingosta, koska se on hyvän jännä. Siinä ei ole olo että kohta nukahtaa. Tuntui koko ajan että itse olisi ollut seikkailemassa Ingossa. Olen lukenut kirjan illalla ja nukahdin kirja käteeni. Olen lukenut sen monta kertaa ja aina se tuntuu paremmalta.

Ronja 

---

nerous on yliarvostettuaJim Benton
Rakas nuija päiväkirjani, nerous on yliarvostettua

Tosi hyvä ja hauska kirja tytöille. Kirja oli todella hauska. Kirjassa on yli kymmenvuotiaiden huumoria, mutta voi nuoremmatkin lukea. Kirja kertoo tytöstä jonka nimi on Jamie. Jamien koulussa on tyttö, jonka nimi on Angeline ja joka on koulun kauneuskuningatar. Jamien Carol-täti on menossa koulun vararehtorin kanssa naimisiin ja Angelinen setä on vararehtori, joten Jamie ja Angeline olisivat sukua.

Arvosana : Huippuhyvä!

Vanilja 10v.

Jim Benton
Rakas nuija päiväkirjani, ovatko aikuiset ihmisiä?

Päähenkilö kirjoittaa päiväkirjaa. Tässä kirjassa ei ole varsinaisia lukuja. Sivuja tässä kirjassa on 127. Kirjasta löytyy kuvia.

Vilma

Jim Benton
Rakas nuija päiväkirjani, tästä ei sitten puhuta

Kirja kertoo Jamie Kellystä, joka kirjoittaa päiväkirjaa. Jamien paras ystävä on Isabella. Jamie inhoaa Angelinea. Kirjassa Jamie on meinaa saada lempinimen persikkapimu, koska hänellä on eväänä persikoita. Minusta kirja sopii parhaiten alakoululaisille.

Arvosana: Hyvä

Sara 12v.

Kirjan päähenkilö on Jamie Kelly. Hänen paras ystävänsä on Isabella. Jamie ei pidä ollekaan hänen luokka toveristaan angeline koska hän on niin nätti ja saa kaiken huomion.

Arvosana: Ei voi laskea käsistään!

Mathilda 12v.

 

Jim Benton
Rakas nuija päiväkirjani, varo lieroja hyväntekijöitä!

Hauska päiväkirja-muotoon kirjoitettu kirja. Kirja kertoo Jamie-tytön elämästä ja ajatuksista. Kirjassa on myös hauskoja kuvia.

Arvosana: Hyvä

Iida 12v.

---

Hyinen hautaIlkka Auer
Hyinen hauta (sarjasta Lumen ja jään maa)

Nonna on noita eli mykrida. Hän kulkee varjoissa, valon ja pimeyden rajamailla. Nonnasta on tulossa Jäänoita ja monet juonittelevat häntä vastaan. Nonna näkee painajaisia susista ja ajattelee ihmissudeksi kirottua miestä, Brannhiria. Nonna päättää vapauttaa Brannhirin kirouksestaan ja tekee sen eteen töitä. Nonnaa mietityttää Hyinen hauta, josta on kuullut, mutta ei tiedä siitä mitään. Hän päättää lähteä Aavelinnaan ja sitä kautta pääsee Hyiselle haudalle, mutta joutuu tekemään uhrauksia. Matkalla hän kokee vaaroja ja matka on pitkä ja mutkikas.

Mielestäni kirjassa kiinnostavinta oli taistelut, se kun Nonna matkasi ihmisenä tai sutena ja kun Nonna etsi tietoa. Pitkästyttävintä oli, kun hän puhui jonkun kanssa ja seisoi. Alku oli tosi hyvä, mutta hieman tylsä, koska siinä ei tapahtunut paljon mitään tärkeätä. Kirjan loppu oli iloinen, koska Nonnasta tuli todella vahva noita ja hän saavutti haluamansa. Lopussa oli surullista se että Astrid kuoli. Kirjassa on "raakoja kohtauksia", joten suosittelen kirjaa yli yhdeksänvuotiaille. Kirja on ihana, koska henkilöihin on helppo eläytyä ja koska siinä kuvaillaan taidokkaasti.

Emilia 13v.

---

Marilyn Kaye
Kloonisota (Replica; 23)

Kirja on toiseksi viimeinen Amy-kirja ja se paljastaa kaiken sen mikä on aiemmin jäänyt muista kirjoista kertomatta. Yllätys seuraa toistaan, koska Amy ja Andy tapaavat tuttuja vuosien varrelta. Amy on seikkaillut 22 kirjassa. Amy on kohdannut monenlaisia vaaroja, matkaillut niin Washingtonissa kuin Pariisissa ja käynyt jopa tietokoneen virtuaalimaailmassa.

Kloonisiskot tapaavat niiden "äidin". He menevät laivalla saareen, jossa he tapaavat nopeutetun Amyn. Klooni numero seitsemän joutuu mullistavien asioiden keskelle. He menevät saarelle, jossa on nopeutettu Amy. He löytävät tytön, jota he jahtaavat. He haluavat saada selville, onko hän nopeutettu. Vihdoin he saavat hänet kiinni. Tyttö ei puhu, mutta viittoo käsillään. Saarella on kaikenlaisia vaaroja, nopeutettuja klooneja, jotka on vaarallisia ja voimakkaampia kuin muut kloonit.

Kirja oli mukaansatempaava, jännittävä ja jossain kohtaa hauska. Mutta tylsää oli kun ei tapahtunut mitään mielenkiintoista. Henkilöt olivat mielenkiintoisia ja hauskoja. Tämä kirja, jonka luin, oli toiseksiviimeinen replica-kirja. Surullisia tapahtumia ei ollut paitsi Amy melkein hukutettiin. Tämä kirja kannattaa lukea, jos tykkää jännityksestä ja hauskoista asioista. Kirjassa oli yllättäviä käänteitä. Kirja sopii 10 - 13-vuotiaille tytöille. koska siinä käsitellään tyttöjen asioita.

Sanna

---

Marilyn Kaye
Amyn takaa-ajo (Replica; 2)

Amy on saanut selville menneisyytensä, mutta hänen elämänsä on kuitenkin hyvin mutkikasta, sillä hän ei voi kertoa alkuperäänsä edes parhaalle ystävälleen Tashalle. Amy on kloonattu tyttö, jolla on ylivoimaiset kyvyt tavallisiin ihmisiin verrattuna. Amyn äidillä, Nancylla on myös uusi poikaystävä, eikä Amy ole varma, että voiko häneen luottaa. Lisäksi Järjestö yrittää saada Amyn kiinni, että he voisivat luoda hallitsijarodun, joten Amyn täytyy yrittää paeta heitä. Kirjassa Amyn äidin poikaystävä Brad myrkyttää Nancyn, ja hän joutuu kriittiseen tilaan, mutta selviää.  

Kirja oli hyvä ja jännittävä, koska siinä tapahtui käänteitä, joita itse en olisi odottanut. Jännittävin kohta kirjassa oli, kun Brad myrkytti Nancyn, koska en odottanut niin tapahtuvan. Välillä kirja oli pitkästyttävä, mutta kaikki jotka pitävät jännityksestä ja scifistä jaksaa varmasti lukea sen loppuun. Kirjan jotkut henkilöt ja tapahtumat voisivat olla totta, mutta ei kaikki, koska sellaisia klooneja kuten Amy ei ole olemassa ja monet tapahtumat perustuvat klooneihin. Suosittelen kirjaa noin 10 - 15-vuotiaille tytöille,
koska kirjan päähenkilö on tyttö ja siinä käsitellään enimmäkseen tyttöjen asioita.

Pettiina

---

Rauha S. Virtanen
Seljalta maailman ääreen

Vuonna 2003 kirjoitettu kirja kertoo Chilen vallankumouksesta vuonna 1973. Selja-sarjan tähän asti viimeinen kirja on erilainen kuin aikaisemmat osat, sillä kirja ei pursua elämäniloa niin kuin aikaisemmat kirjat, vaan siinä on surullisempia kohtia enemmän kuin aikaisemmissa.

Seljan tytöt ovat matkustaneet Chileen parantamaan ihmisten oloja, sillä kansa on juuri saanut äänestää itselleen presidentin. Sitten eräänä aamuna koko kaupunki onkin miehitetty. Sotilaat keräävät kansaa stadionille kidutettavaksi. Myös Doloresin (Dodon) mies Raul viedään stadionille, jonne hän kuolee juuri ennen heidän ensimmäisen lapsen Rosan syntymää. Chilessä Kristiina (Kris), Jerry, Dodo, Margarita, Erro ja Raul ystävineen taistelevat henkensä puolesta. Kris ja Jerry ovat korvaamattomia sisarusten luona, sillä he auttavat Dodoa synnytyksessä ja kuskaavat muita erilaisiin suurlähetystöihin aina kun ulkonaliikkumiskielto kumotaan. Heitä ei pidätetä, koska he ovat tulleet Amerikasta, jossa Jerry asuu Krisin ja lapsiensa kanssa. Suomessa Virva, Tuli ja kaksoset valmistelevat mielenosoitusta Chilen sotilasjunttaa vastaan. He saavat houkuteltua Rean ja Richardin mukaan, jotka hoitavat kotona Margaritan lapsia Mariusta ja Matiasta. Myös pikkupojat osallistuvat mielenosoitukseen.

Kirja oli minusta mielenkiintoinen ja mukaansatempaava, koska siinä tapahtuu niin paljon yllättäviä ja jännittäviä asioita. Siinä oli sekä surullisia ja iloisia asioita. Kun kirjan aloittaa niin sen lukeminen on vaikea lopettaa, sillä juoni on jännittävä ja mielenkiintoinen. Siinä on myös tosiasioita. Kirja poikkeaa Rauhan aikaisemmista kirjoista siten, että kirjassa on surullisempia tapahtumia paljon enemmän kuin muissa Rauhan kirjoissa. Silti se on minusta yksi parhaimmista kirjoista. Jos pitää jännistä, surullisista, mutta myös iloisista kirjoista kannattaa ehdottomasti lukea tämä. Myös muut Rauhan kirjat kannattaa lukea. Kirjassa kyllästyttäviä kohtia ei ollut, mutta joistakin saattaa olla kyllästyttävää kun kirjassa seisotaan esim. yhdessä kirjeessä, eikä juoni etene. Minua se ei haitannut. Kirja sopii nuorille tytöille, 11 - 15-vuotiaille, koska kirjan päähenkilöt ovat tyttöjä.

Henriikka

---

Keväällä isä sai siivetTomi Kontio
Keväällä isä sai siivet

Pidin kirjasta, se oli hyvä. Tarina eteni sujuvasti. Kirjassa oli paljon tapahtumia. Kirjan hahmoista erityisesti mieleeni jäi Timo, joka oli rohkea ja peloton.

Arvosana
Hyvä

Timo 11v.

---

Bernard Werber
Muurahaiset

Minun mielestä kirja oli huippuhyvä ja ennen kaikkea opettavainen siinä oli useita aivan mahtavia käännekohtia. Se oli hieman raaka, mutta ei pelottava siinä oli jonkin verran huumoria ja kirja oli hyvin jännittävä. Suosittelen tätä ystävilleni arvosanana antaisin tästä kirjasta" 10+!(:

Arvosana: Huippuhyvä!

Salli 11v.

---

Justin Somper
Kirottujen laiva

Aivan mahtava vähän raaka ehkä joissain kohdissa mutta silti A.I.V.A.N M.A.H.T.A.V.A.

Arvosana: Ei voi laskea käsistään!

enskaman 13v.

---

Jocelyn Shipley
Serafiinan varjossa

Kirja oli mielestäni hyvä ja tykkäsin. Kirjassa Tyttö nimeltä Morgan joutuu maalle parantamaan asennettaan, että hänestä tulee yhtä kypsä ja vastuullinen kuin hänen serkusta Claresta. Morganin ollessa maalla tapahtuu jännittäviä ja surullisia kohtia. Pidin eniten jännistä ja iloisista kohdista. Mutta kirjan lopussa tapahtui surullinen kohta mutta kuitenkin kaikki päättyi ihan hyvin.

Arvosana: Hyvä

Janet 11v.

---

Maria Turtschaninoff
Helsingin alla

Kyseinen kirja oli ensimmäinen lukemani kirja, joka sai aikaan suuria tunteita. Todella taitavasti kirjoitettu ja idea on aivan loistava. Kirja saattaa vaikuttaa pitkälle, mutta kun pääsee kiinni juoneen, ei voi lopettaa.

Arvosana: Ei voi laskea käsistään!

Lukutoukka 14v.

---

Andy Mulligan
Roskaa

Kirja oli minun mielestä todella hyvä. Siinä oli myös aika paljon jännitystä. Kirja kertoo kaatopaikalla asuvista Raphaelista, Gardosta ja Jun Junista, jota sanotaan Rotaksi. He löytävät eräänä päivänä lompakon, jossa on outo paperi. Paperissa on tiedot erään rikoksen jäljille. Pojat joutuvat moneen hankalaan paikkaan yrittäessään ratkaista rikosta.

Arvosana: Huippuhyvä!

Atte 11v.

Erittäin jännittävä kirja, jossa ei seikkailua puutu. Sopii hyvin 10-13 vuotiaille. Kirjassa on joitain asioita jotka sekoittaa pään esim: kirjassa käytetään koodia jota on vaikea ymmärtää ja muita pieniä ongelmia, mutta kokonaistuloksessa ihan hyvä kirja.

Arvosana: OK

Tuukka 12v.

---

Pasi Lönn
Hyppy syvyyteen

Hyvä kirja täynnä jännitystä ja huumoria. Suosittelen kaikille ketkä tykkäävät jännityksestä. Siitä on jatko-osa nimeltä Harhaisku.

Arvosana: Huippuhyvä!

Aleksi 12v.


Harhaisku

Se on hyvä kirja mielestäni. Se on täynnä jännitystä ja vähän
komediaa. Se on koukuttava. Minut se koukutti ainakin. Jos tykkäät jännityksestä ja dekkareista tämä on kirja sinulle!

Arvosana: Huippuhyvä!

Aleksi 12v.

---

Ilkka Remes
Kirottu koodi

Suosittelen! Todella hyvä ja kiintoisa ja pitkä kirja niille ketkä jaksavat lukea! Jännittävä kirja ja hauska. Hyvä nuorille!

Arvosana: Huippuhyvä!

Arttu 12v.

---

Liz Kessler
Merensininen salaisuus

Kirjassa 13-vuotias Emily huomaa olevansa merenneito, kun hän pääsee ensimmäistä kertaa koulun uimaopetukseen. Emily asuu äitinsä Maryn kanssa Merten kuningas nimisessä veneessä. Emily lähtee illalla merelle uimaan (merenneitona). Ja tapaa sateenkaariluodolla oikean merenneidon Shonan, Shonasta ja Emilystä tulee ystäviä. Emily saa selville että hänen isänsä Jake on merenneito ja Jake on joutunut merenvankilaan.

Arvosana: Todella hyvä

Sara 12v.

---

Jacqueline Wilson
Ystäväni Vicky

Kirja kertoo kahdesta tytöstä jotka olivat parhaita kavereita. Sitten he menettivät toisensa. Kirja oli alussa vähän surullinen. Joissakin kohti kirja oli sekava, silti siitä sai ihan hyvin selvää.

Arvosana: Hyvä

Amalia 12v.

---

Veronica Roth
Outolintu

Kirja oli hauska, jännittävä ja mukaansa vetävä. Kirjassa oli tasapainoisesti niin jännittäviä tilanteita kuin hauskojakin. Suosittelisin kirjaa kaikille fantasiasta ja jännityksestä pitäville.

Arvosana: Ei voi laskea käsistään!

Pilvi 12v.


Kapinallinen

Todella hyvä jatko-osa Outolinnulle. Kirjassa on tasapainoisesti jännitystä, hauskuutta ja romantiikkaa. Hieman fantasiaakin löytyy. Todella mukaansa vetävä. Suosittelisin kirjaa jännityksestä pitäville.

Arvosana: Todella hyvä

Pilvi 12v.


---

Matt Groening
Bart Simpson : iso kiho!

Ihan hyvä sarjakuvakirja.

Arvosana: Hyvä

TP 12v.


Matt Groening
Bart Simpson: parhaat 2013

Kirja oli hyvä ja suosittelisin koska se on hauska ja sinä on viihdyttäviä asioita.

Arvosana: Todella hyvä

Peter 13v.


Matt Groening
Simpsonit : dollarit donitseiksi

Kirja oli hyvä ja viihdyttävä. Jos haluaa luettavaa jolla saisi innostumaan lukemisesta kannataa kokeilla

Arvosana: Todella hyvä

Matias 12v.

---

Cathy Cassidy
Kirsikkasydän

Kirjassa Cherry Costello muuttaa isänsä kanssa Somersetiin isoon taloon, jossa toimii täysihoitola Tanglewood house. Tanglewoodissa asuu Paddyn naisystävän Charlotten lisäksi myös 4 uutta siskoa Coco, Honey ja kaksoset Skye ja Summer. Paddy ja Charlotte perustavat suklaayrityksen. Kirja sarjassa jokainen siskoksista saa kertoa oman tarinansa.

Arvosana: Todella hyvä

Sara 12v.


Cathy Cassidy
Kesäunelma

Kirja on Suklaamuruset-sarjan kolmas osa, joka kertoo viidestä tytöstä. Kesäunelmassa pääosassa on 13-vuotias Summer, jolle baletti on koko elämä. Summer saa mahdollisuuden päästä hienoon tanssikouluun. Summer aloittaa rankan harjoittelun. Summer kuulee välillä päänsä sisällä äänen jonka mukaan hän on liian lihava ja ei olisi tarpeeksi taitava. Lopulta Summer sairastuu.

Arvosana: Hyvä

Iida 12v.

---

Sara Shepard
Kaivattu

Kirjassa neljän tytön ystävä katoaa ihmeellisesti. Tytöt saavat tekstiviestejä A:lta. A uhkaa paljastaa tyttöjen salaisuudet joita he olivat kertoneet kadonneelle Alison-nimiselle tytölle. Tytöt miettivät onko Alison näiden viestien takana. Kirja sopii sellaiselle joka tykkää jännityksestä. Muistakaa lukea jatko-osat :)

Arvosana: Ei voi laskea käsistään!

Jenna 12v.

---

John Green
Tähtiin kirjoitettu virhe

Alku oli tosi tylsää ja pitkäveteistä. Olin aika pettynyt kirjaan.

Arvosana: Soveltuu lähinnä nukahtamislääkkeeksi

Ronja 12v.

---

Elina Rouhiainen
Kesytön

Kirja oli hyvä kertomus 17-vuotiaan Raisa Ojan elämästä äitinsä kuoleman jälkeen. Raisa muutta Hukkavaaraan enonsa luo ja hänen elämänsä muuttuu täysin. Tämän susisarjan toinen osa on nimeltään Uhanalainen.

Arvosana: Hyvä

Pilvi 12v.

---

Aira Savisaari
Joku siipi pitäis olla

Hyvä runokirja nuorille. Suosittelen ja hyvä kuvitus. Hyvä runokirja.

Arvosana: Huippuhyvä!

Arttu 12v.


Ihan hyvä. Kirjassa oli hyviä runoja. Lempirunoni oli Yksi A Akne, koska siinä riimit toimivat parhaiten. Se kertoo nuoren pojan aknesta.

Arvosana: Hyvä

Markus 11v.

---

Kari Levola
Viisi askelta vaaraan

Hyvä kirja. Karri ja Arttu saavat tietää aarteesta ja alkavat etsiä sitä. Loppu on hyvä, siinä Karri joutuu ongelmiin. Täynnä jännitystä ja huumoria. Tämä kirja kannattaa lukea.

Arvosana: Hyvä

Aleksi 12v.

---

Harlan Coben
Pakopaikka

Todella hyvä ja jännittävä oli hauska lukea sopivan pitkä ja hyvä nuorille. Hyvä kirja suosittelen nuorille!

Arvosana: Huippuhyvä!

Arttu 12v.

---

Markus Bennemanna
Pistoolirapu ja muita eläinmurhaajia

Kirjassa kerrotaan eläinkunnan puolustautumis- ja saalistustavoista. Kirjassa kerrotaan esimerkisi sähköankeriaista tai miekkavalaista. Kirjasta löytyi muutamia uusia asioita. Erityisesti minua kiinnosti pistooliravut, jotka pystyvät ampumaan saalistaan vesisuihkulla. Suosittelen kirjaa erityisesti niille, jotka ovat kiinnostuneet luonnosta.

Arvosana: Hyvä

Atte 11v.


Takaisin nuorten etusivulle