Lainattavaa materiaalia

Museon tuottamaa monipuolista oppimateriaalia lainataan päiväkoteihin ja kouluihin kirjastosta. Materiaalipaketit sisältävät vanhoja esineitä, tietoa ja tehtäviä, joiden ympärille voi kätevästi suunnitella oppitunnin tai opetuskokonaisuuden. Aineisto soveltuu myös museovierailun ennakkomateriaaliksi.

Materiaaliin ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin kannattaa tutustua huolellisesti ennen niiden hyödyntämistä lasten kanssa. Vanhojen esineiden kanssa voi lisäksi harjoitella niiden varovaista ja kunnioittavaa käsittelyä.      

Materiaali lainataan kolmeksi viikoksi. Pidemmästä laina-ajasta voi neuvotella, mikäli materiaali kiertää koululla tai päiväkodissa useammassa ryhmässä.

Tiedustelut

lapset.kirjasto(at)tuusula.fi tai
museopeda(at)tuusula.fi

Pekka Halosen jäljillä

Ullakolta löytyneistä arkistolaatikoista paljastuu salaperäisiä esineitä. Kenelle pensselit ja maalituubit, kirjeet, kaunis pitsi ja lettinauhat ovat oikein kuuluneet? Esineiden, tehtävien ja valokuva-albumin kuvia katsellen lapset pääsevät kurkistamaan Halosten perheen elämään. Lisämateriaalina voi lainata myös kirjoja ja palapelejä.

Kohderyhmä: päiväkodit ja alakoulut
Varaukset ja tiedustelut: lapset.kirjasto(at)tuusula.fi

Martta-laukku

"Martta-laukku" esittelee Martta Wendelinin työtä ja taidetta. Laukusta paljastuu Wendelinin kuvittamia lehtiä, kortteja ja kirjoja sekä vanhanajan leluja ja leikkiohjeita Wendelinin henkeen. Painopisteenä on kokemuksellisuus ja aistisuus; laukkua ja sen esineistöä saa koskettaa ja hypistellä, toisin kuin yleensä museoesineitä.

Kohderyhmä: päiväkodit ja alakoulut
Varaukset ja tiedustelut: lapset.kirjasto(at)tuusula.fi

Markalla merkkareita

Laukku sisältää retkeilyaiheisen leikittävän kokonaisuuden, jonka avulla voi eläytyä 1970-luvun telttaretkeen. Laukun tarpeistoa voi käyttää vapaan leikin innoittajana, mutta se sisältää myös tarpeistoa ja tehtäviä, joiden kautta voi tutustua ohjatummin 1970-lukuun. Laukun ja nettisivuston sisällöt tukevat toisiaan, mutta niitä voi käyttää myös erikseen.

Kohderyhmä: päiväkodit ja alakoulut
Varaukset ja tiedustelut: lapset.kirjasto(at)tuusula.fi

Esineiden kertomaa

Jokaisella esineellä on tarina. Joskus tarina on loistelias. Silloin meillä on onni tietää kenelle esine kuului ja mitä hän esineellä teki. Joskus tarina on vaatimaton ja ehkä tiedämme vain esineen käyttötarkoituksen.

Klaavolassa on kaappi. Se kätkee sisälleen esineitä, joita voi katsella, tutkia ja varovaisesti kosketella. Lainattavia esineitä ovat esimerkiksi kahviprännäri, lankapuhelin ja postikortit. Esineiden mukana saa tehtäväideoita niiden hyödyntämiseen. Pientä museota kannattaa täydentää lasten kodeista löytyvillä aarteilla. Millaisia tarinoita teidän museo kertoo menneisyydestä?
 
Kohderyhmä: päiväkodit ja alakoulut
Varaukset ja tiedustelut: museopeda@tuusula.fi