• Klaavolan talo

      Tuusulan museo

Klaavolan talo

Tuusulan museon Klaavolan talo esittelee, millaista oli vauraan uusmaalaisen maalaistalon elämä 1900-luvun alkupuolella. Talon huoneet on sisustettu maailmansotien välisen ajan tyyliin museon kokoelmien sekä talon entisten asukkaiden esineillä. Pihapiirissä on päärakennuksen lisäksi vilja-aitta, maitohuone ja sauna.

Klaavolan talon pihapiiriä

Klaavolan ratsutila mainitaan historiankirjoissa jo 1600-luvun alkupuolella, ja se on yhdessä nykyisin Ilmatorjuntamuseolla olevan Saksan puustellin kanssa Tuusulan Hyökkälän kylän vanhimpia tiloja. Klaavola oli varakas maanviljelystila, joka huolehti hollikyydityksistä ja tarjosi monelle matkustajalle yösijan tuvassaan. Tila jaettiin vuonna 1744 kahden veljeksen, Johan ja Erik Högbergin, kesken. Tuolloin varsinaiseksi kantatilaksi jäi Klaavola ja sen viereen rakennettu uusi tila sai isäntänsä mukaan nimen Erikas.

Klaavolan nykyinen päärakennus ajoittunee 1700- ja 1800-lukujen vaihteeseen. Klaavolan pihatupa on päärakennusta nuorempi ja todennäköisesti 1800-luvun lopulta. Pihatupa on toiminut renkitupana sekä viimeksi leivintupana. Pihatuvan jatkeena ovat vaja, puuliiteri, maitohuone ja vilja-aitta. Päärakennusta vastapäätä oleva ulkorakennus ulkohuoneineen ja vajoineen on 1940-luvulta. Pihan laidassa on sauna. Tien toisella puolella on navetta ja sen päädyssä kanala. Klaavolan riihi sijaitsi kauempana taloryhmästä nykyisen Keski-Uusimaa -lehden alueella.

Klaavolan tilan maat ovat ajan saatossa ulottuneet Tuusulanjärven rantaan saakka sekä Keravan suuntaan. Hyrylän keskustan kasvaessa tilan maita jouduttiin myymään vähitellen. Myös Tuusulassa toimineen varuskunnan maat kuuluivat Klaavolan tilaan ennen puolustusvoimille siirtymistä. Vielä vuonna 1955 tilan metsää oli luovutettiin varuskunnan harjoitusalueeksi. Klaavolassa viljeltiin maata 1970-luvun alkuun saakka.

Klaavolan tilan siirryttyä Tuusulan kunnan omistukseen se on toiminut kotiseutumuseona vuodesta 1983. Klaavolan talo esittelee, millaista oli vauraan uusmaalaisen maalaistalon elämä 1900-luvun alkupuolella. Talon huoneet on sisustettu maailmansotien välisen ajan tyyliin museon kokoelmien sekä talon entisten asukkaiden Collinien esineillä.

Avoinna 

Avoinna sopimuksen mukaan ja tapahtumapäivinä.

Tuu museoon -viikot 15.–28.7.2024, avoinna ti–su 11–17. Vapaa pääsy.

Opastukset ja ryhmät

Opastusmaksu 20 €/ryhmä.

Avausmaksu arkisin 50 €/h.

Tiedustelut

p. 040 314 3460, 040 314 3474
Tuusulan museon henkilökunta Klaavolassa

Osoite

Klaavolantie 3, Tuusula

Museo kartalla