A

Lukukirjapaketit koululuokille

Tuusulan kirjastot tarjoavat tuusulalaisten koululuokkien käyttöön lukukirjapaketteja: 25 kappaletta samaa kirjaa koko luokan yhdessä luettavaksi. Yläkoululaisten lukukirjapaketit löytyvät täältä.

Keräämme materiaalipankkiin ideoita, tehtäviä ja palautetta lukukirjapakettien lainaajilta tuleville käyttäjille.
Oman luokan vinkit ja mielipiteet voi lähettää mukaan materiaalilomakkeella.

Lainaaminen ja varaaminen

Lukukirjapaketteja voi tiedustella kirjastosta. Kysymykset, toiveet, palautteet ja varaukset voi lähettää sähköpostiosoitteeseen: lapset.kirjasto(at)tuusula.fi.

Jos haluttu paketti on lainassa, siihen voi jättää varauksen. Pakettia ei kuitenkaan voi varata ennakkoon tietyksi aikajaksoksi. Huomioithan myös, että paketin saapuminen haluttuun noutopisteeseen voi viedä muutaman arkipäivän.

Varausta tehdessä on ilmoitettava seuraavat tiedot:

  • haluttu paketti
  • koulun nimi ja luokka
  • kirjojen määrä (oppilaiden lukumäärä + mahdollinen opettajan kappale)
  • opettajan nimi ja yhteystieto
  • toimipiste, josta paketti halutaan noutaa (kirjasto tai kirjastoauto).

Kirjat lainataan luokan kirjastokortille. Laina-aika on 6 viikkoa, eikä lainoja voi uusia. Kirjat lainataan ja palautetaan omassa kirjakassissaan, ja kaikki kirjat on palautettava yhdellä kertaa.

Huomioithan, että lukukirjapakettien kirjat on tarkoitettu pulpettikirjoiksi! Niitä ei saa viedä kotiin vaan kirjat pidetään luokassa.

HUOM! Koska Lukukirjapaketteihin on usein varausjono, on ensiarvoisen tärkeää, että paketti palautetaan ajallaan ja kokonaisuudessaan. Jos paketista puuttuu kirja/kirjoja, emme voi toimittaa sitä seuraavalle varaajalle.

 

Tarjolla ovat seuraavat kirjat:

pakettiManninen

Manninen, Kirsti: Suomen lasten Suomi

Lähde kaikkien aikojen kiertomatkalle! Mikä tekee Suomesta Suomen? Millaisia me suomalaiset olemme? Mistä kaikkialta tulemme?
Katsele tuhansien järvien maata ulkosuomalaisen nuoren silmin! Jokaisen maakunnan ominaispiirteissä ja perinteissä riittää ihmeteltävää. Tutuiksi tulevat myös vähemmistöt, kuten tataarit, romanit ja somalit. Suomalaisuuden juuria ja nykyisyyttä tarkastellaan kiinnostavasti historian merkkipaalujen, tieteen ja taiteen huippujen sekä urheilusaavutusten valossa. Populaarikulttuuriakaan ei unohdeta. Runsas tietoaines ja valloittavat kuvat kulkevat sulavasti rinta rinnan. Puhekuplien hauskoista repliikeistä saa tuntumaa suomen kielen murteisiin.

Suositusikä: 3.-6.-luokkalaiset, 223 s.

pakettiWieslander

Wieslander, Jujja: Mimmi Lehmä ja Varis leikkivät

Neljä hauskaa sarjakuvatarinaa, joissa Mimmi Lehmä pyöräilee ja opettelee luistelemaan ja Varis leikkii salaista agenttia. Illan tullen kaverukset kiipeävät heinäparvelle nukkumaan. Kuvitus Micaela Favilla.

Suositusikä: 1.-3.-luokkalaiset, 54 s.

pakettiPerhoniemi

Perhoniemi, Tuukka: Popin ja pikkukarhun avaruusmatka

Eräänä iltana Popi päättää lähteä etsimään tähtiä kotipihaltaan, vaikka ei erityisemmin pidä pimeästä. Pimeän pelko kuitenkin unohtuu, kun Popi tutustuu taivaalta laskeutuvaan Pikkukarhuun. Kaupungin valojen jäädessä taakse tähtiäkin alkaa löytyä.  Kaverukset lähtevät seikkailulle aurinkokuntamme halki ja vieläkin kauemmas, aina Pikkukarhun kotiseuduille saakka. Siellä Popi tapaa Pikkukarhun äidin ja muita kuuluisia tähtihahmoja.  Popin ja Pikkukarhun avaruusmatka on oivaltava avaruuskirja uteliaille lapsille. Kirja sisältää Pikkukarhun vinkit oman aurinkokunnan pienoismallin tekoon sekä tähtikartat omia tähtiseikkailuja varten.

Suositusikä: 1.-4.-luokkalaiset, 47 s.

pakettiDieckmann

Dieckmann, Maijaliisa: Ville Romunen ja mummo konnien kintereillä

Villen vanhemmat ovat niin uppoutuneita romukauppansa pyörittämiseen, että he melkein unohtavat poikansa. Ville ei pistä pahakseen, sillä hän viihtyy ystävänsä Lillin ja salaperäisen mummo Mutikaisen seurassa.

Ja missä on mummo, siellä on seikkailu! Tällä kertaa ryhmä Mutikainen suuntaa kesäretkelle Naantalin aurinkoon. Lilli haaveilee muumisaaresta, mutta mummo on kiinnostuneempi Naantalin keskiaikaisesta luostarilaitoksesta. Ainakin vierailusta presidentin kesäasunnolle tulee ikimuistoinen...

Samoihin maisemiin ovat saapuneet myös tutut hämäräveikot: mister Risuparta ja kapteeni Koukku. Konnat onnistuvat vohkimaan mummon ja lasten retkieväät, mutta heidän tähtäimessään on vielä suurempi saalis...

Suositusikä: 2.-4.-luokkalaiset, 140 s.

Kultakaivoksen kummitus

Walko: Kultakaivoksen kummitus

Jänö ja Mesikarhu ovat jokiajelulla, kun he huomaavat kallion takaa kohoavat savumerkit. Onko joku joutunut pulaan vanhalla kultakaivoksella? Kummituksia ei ole olemassa, siitä pikkujänö on varma  mutta entäpä kun kaivoksesta alkaa kantautua todella pelottavia ääniä?

Suositusikä: 1.-2.-luokkalaiset, 43 s.

 

pakettiHavukainen

Havukainen, Aino: Tatun ja Patun oudot aakkoset

Outolan pojat, Tatu ja Patu, löytävät ullakolta laatikon, joka sisältää vanhoja valokuvia. Aakkosittain järjestettyjen kuvien kautta käydään läpi kaikki kirjaimet ja lisäksi opitaan ylimääräinen aakkonen outolainen. Tämä aivan astronomisen ainutlaatuinen abc-kirja kasvattaa nokkelasti myös sanavarastoa!

Suositusikä: 1.-3.-luokkalaiset, 31 s.

pakettiRönns

Rönns, Christel: Perin erikoinen muna

Perhe on viettämässä idyllistä kesäpäivää rannalla. Rannalta perhe tekee erikoisen löydön. Perheen tytär kaivaa hiekasta esiin isokokoisen munan. Äiti vie munan kotiin koristeeksi. Eräänä päivänä muna menee rikki, ja siitä kuoriutuu merkillinen pikku otus – eläin jota edes eläintieteen professori ei tunnista! Mikä tämä otus on ja saako se jäädä perheen lemmikiksi? Nelivärinen kuvakirja, jossa tekstiosuudet ovat lyhyet.

Suositusikä: 1.-3.-luokkalaiset, 32 s.

pakettiKatajavuori

Katajavuori, Riina: Pentti ja kitara

Eeli-serkku ja Jaska-setä osaavat soittaa kitaraa. Pentti haluaa myös opetella soittamaan kitaraa. Musiikkikaupasta Pentille ostetaan hieno akustinen kitara. Siitä alkaa soittamisen ilo, ja taidot vähitellen kasvavat. Akustinen kitara vaihtuu sähkökitaraan ja kitaransoiton opettaja kehottaa Penttiä hakemaan musiikkiopistoon. Nelivärinen kuvakirja, jossa tekstiosuudet ovat lyhyet.

Suositusikä: 1.-3.-luokkalaiset, 35 s.

pakettiKunnas

Kunnas, Mauri: Koiramäen talossa

Koiramäen talossa on lastenkirjallisuuden klassikkoja. Tässä kuvakirjassa kerrotaan hauskalla tavalla entisajan elämästä maaseudulla. Eletään 1800-lukua omavaraistaloudessa. Koiramäen talossa riittääkin työtä aamusta iltaan. Nelivärinen kuvakirja, jossa tekstiosuudet ovat lyhyet.

Suositusikä: 2.-4.-luokkalaiset, 48 s.

pakettiWidmark

Widmark, Martin: Syntymäpäivän arvoitus

Vallilan idyllisessä pikkukaupungissa vietetään Muhammed Karaatin syntymäpäivää. Paikalle on kutsuttu kolme sokerileipuria, jotka kilpailevat siitä kuka leipoo parhaimman kakun. Pian alkaa tapahtua kummia. Ilotulituksen aikana koetaan yllättävä sähkökatkos ja samalla Pirkko Pulmun timanttikoru häviää. Mitä ihmettä on tekeillä? Lassella ja Maijalla on taas tehtävä selvitettävänä.

Suositusikä: 2.-4.-luokkalaiset, 89 s.

 pakettiNopola Nopola, Sinikka: Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö

Heinähatulla on sellainen tunne, että Vilttitossua suositaan. Kaiken lisäksi Vilttitossu voittaa huijaamalla urheilukilpailut. Nyt saa riittää, ja samalla Heinähattu päättää olla puhumatta. Auttaako Heinähatun puhumattomuuteen Alibullenin neitien taikina-, kukka- ja vesiterapiat? Ja kuka kumma on Littoisten riiviö, jota poliisit Rillirousku ja Isonapa etsivät?

Suositusikä: 2.-4.-luokkalaiset, 120 s.

Materiaalipankki

Maukka ja Väykkä

Parvela, Timo: Maukka ja Väykkä

Haaveileva Maukka-kissa ja hieman tukevammin jalat maassa pitävä Väykkä-koira seikkailevat 20 hauskassa ja vakavassa kertomuksessa. Jokainen tarina on itsenäinen kokonaisuus, joten pienemmille lukijoille voidaan valita luettavaksi myös yksittäisiä tarinoita. Kirjassa on nelivärikuvitus.

Suositusikä: 2.-4.-luokkalaiset, 128 s.

Materiaalipankki

Hopea-aarre

Jansson, Anna: Hopea-aarre

Ruotsalaiskirjailijan lasten salapoliisikertomuksessa 11-vuotias Emil Wern ja hänen pikkusiskonsa Linda selvittävät museosta varastettujen hopeakolikoiden arvoitusta. Kirjassa on helppolukuinen teksti ja mustavalkoinen kuvitus.

Suositusikä: 2.-4.-luokkalaiset, 83 s.

Materiaalipankki

Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus

Hulkko, Johanna: Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus

Geokätköilyharrastus vie nelosluokkalaiset huimiin seikkailuihin! Sallin kännykkä katoaa metsäreissulla ja yö taivasalla näyttää jo todennäköiseltä, kunnes partiopojat saapuvat telttoineen. Pimeydessä telttaa lähestyvät suden kokoinen otus ja omituinen hiippari... Kirjassa on väljästi ladottu, suurehko teksti.

Suositusikä: 2.-4.-luokkalaiset, 158 s.

Materiaalipankki

pakettiSupermarsu_Janne

Noronen, Paula: Supermarsu ja jääräpää Janne

Emilian eli Supermarsun luokka lähtee leirikoululle Tuusulanjärven Rantatien maisemiin. Seikkailu alkaa, kun Emilian ryhmä astuu Sibeliuksen Ainolassa kiellettyyn huoneeseen ja päätyvät vuoteen 1876.  

 Suositusikä: 3. -5. –luokkalaiset, 154 s.

Materiaalipankki

Ronja, ryövärintytär

Lindgren, Astrid: Ronja, ryövärintytär

Klassikkotarina kahden ryövärisuvun lapsista, jotka löytävät ystävyyden ja oppivat pärjäämään sekä taianomaisessa Matiaksenmetsässä että kahtia haljenneessa ryövärilinnassa. Kirjassa on väljästi ladottu teksti ja mustavalkoinen kuvitus.

Suositusikä: 3.-6.-luokkalaiset, 239 s.

Materiaalipankki

Kuka pelkää noitia

Dahl, Roald: Kuka pelkää noitia?

Tämä kirja ei ole satu, vaan totisesti hauska ja suorastaan pelottava opas, joka kertoo, mitä kaikkea oikeat noidat tekevät ja kuinka ne voi tunnistaa. Klassikkoromaani sopii kaikille rohkeille lukijoille!

Suositusikä: 4.-6.-luokkalaiset, 224 s.

Materiaalipankki

pakettiKoskinen

Koskinen, Juha-Pekka: Haavekauppias

Samin ja Liisan isoäiti Amalia katoaa pian sen jälkeen, kun hänen luonaan on nähty salaperäinen kellokauppias Severi Kukko. Samin kaverin Jonin perheellä on perinteikäs Wirtasen osto- ja myyntiliike ja sen kellarissa puuhaa ikäloppu Alpertti, Jonin albiino isoisä, joka tietää kaiken kelloista. Alpertin avulla lapset saavat kauhukseen selville, että Amalia on hankkinut ikiaikaisen, pahaenteisen 13. hetken kellon ja matkannut syvästi kaipaamansa Matias-vainaan luo Haavekaupunkiin.

Suositusikä: 4.-6.-luokkalaiset, 148 s.

 pakettiKolu Kolu, Siiri: Me Rosvolat

Viljan perhe on matkalla mummolaan, kun yllättäen heidän autonsa eteen kaahaa toinen auto, ja Rosvolat käynnistävät ryöstön. Ryöstösaaliiksi joutuu myös Vilja. Ja tästä alkaa Viljan erikoisin kesä, joka ei olekaan tylsä vaan hauska ja tapahtumarikas.

Suositusikä: 4.-6.-luokkalaiset, 223 s.

Poika joka menetti muistinsa

Onkeli, Kreetta: Poika joka menetti muistinsa

Vuoden 2013 Finlandia Junior -palkinnon voittaneessa, räväkässä mutta viisaassa tarinassa Arto herää helsinkiläisestä puistosta muistinsa menettäneenä. Matkallaan halki kaupungin hän kohtaa erilaisia lapsia ja aikuisia. Johdattaako yllättävä ystävyys Arton lopulta kotiin?

Suositusikä: 4.-9.-luokkalaiset, 111 s.

Materiaalipankki

Salamavaras

Riordan, Rick: Salamavaras

Kertomus 12-vuotiaasta Percy Jacksonista, joka on aivan tavallinen newyorkilaispoika - kunnes hän saakin kuulla olevansa puolijumala! Kenen poika Percy todella on, ja kuka häntä vainoaa? Huikea fantasiaseikkailu ammentaa taustansa kreikkalaisesta mytologiasta.

Suositusikä: 4.-9.-luokkalaiset, 362 s.

Materiaalipankki

varkaat_kiinni

THiLO: Varkaat kiinni!

Kirjassa on neljä pientä tarinaa. Varkaat ja rosvot ovat liikkeellä, mutta onneksi nokkelat lapset saavat ratkotuksi hämärät tapaukset. Kirja kuuluu Kirjatiikeri -sarjaan ja teksti on suuraakkosin tavutettu.

Suositusikä: 1.-2. -luokkalaiset, 42 s.

 taitava_marsu

Bryant, Ann: Taitava pikku marsu

Miro on kehuskellut koulussa, että hän kouluttaa marsua temppukilpailuun. Koulukaverit haluavat nähdä temppuja tekevän marsun. Ongelmana on se, ettei Mirolla ole marsua. Voisiko naapurin marsua lainata? Kirja kuuluu Hyppää kirjan kyytiin -sarjaan ja teksti on suuraakkosin kirjoitettu.

Suositusikä: 1.-2. -luokkalaiset, 31 s.

 mauri_puhelin

Salmi, Veera: Mauri ja vähä-älypuhelin

Maurilla on tehtävä. Hän aikoo kaivaa tunnelin Egyptiin. Maurin paras kaveri Bashir on muuttanut Egyptiin, ja tunnelin kautta pääsisi moikkaamaan Bashiria. Harmia tuo myös Maurin vähä-älyinen Nokia. Kaikilla muilla luokkakavereilla on hienot älypuhelimet, joilla voi lähettää WhatsApp -viestejä. Yöllä on kuitenkin toisin. Maurin naamioitunut vähä-älypuhelin herää henkiin iPhonena.

Suositusikä 3.-4. -luokkalaiset, 95 s.

 tatu_ja_patu_syomaan

Havukainen, Aino ja Toivonen, Sami: Tatu ja Patu, syömään!

Kaiken tärkeän tiedon ruoasta ja syömisestä löydät tästä kirjasta. Saat myös tietää, mitkä ovat ne 22 ainoaa hyväksyttävää syytä olla tulematta ruokapöytään heti, kun kutsutaan. Ahmittavan hullunhauska kirja!

Suositusikä: 3.-6. -luokkalaiset, 120 s.

 Ruutiharjun_sapinat (2)

Suomela, Laura: Ruutiharjun säpinät

Ruutiharjun koulun mukavimman opettajan autoon on töhritty outo kuvio. Pian sama tagi löytyy reksinkin autosta. Tarkkasilmäinen Juho ja sanavalmis Isto ovat valppaina ja alkavat selvittää vihjeitä. Salapoliisin työ on haastavaa, kun poikien huolehdittavana on samaan aikaan orpoja kissanpentuja ja ekaluokkalainen kummioppilaskin roikkuu kannoilla kuin iilimato. Mutta joskus johtolangat löytyvät sieltä, mistä vähiten odottaisi...

Suositusikä: 4.-6. -luokkalaiset, 120 s.

 Tapperin_kaksoset

Rodkey, Geoff: Tapperin kaksoset sotajalalla (keskenään)

Tapperin perheen kaksosten pilailusota saa alkunsa siitä, kun Reese epäilee Claudian syöneen aamulla hänen paahtoleipänsä. Tai sitten siitä, kun Reese julistaa Claudian kovaan ääneen syypääksi pahanhajuiseen pieruun koulun ruokalassa. Seuraa koston kierre: Claudia päättää sabotoida Reesen nettipelin, ja Reese antaa takaisin nolaamalla siskonsa somessa.

Suositusikä: 5.-7. -luokkalaiset, 223 s.

 veljeni leijonamieli

Lindgren, Astrid: Veljeni, leijonamieli

Klassikkotarina veljeksistä Kaarle "Korppu" ja Joonatan Leijonasta ja Nangijalasta -maasta, johon tullaan kun kuollaan. Tarina kertoo hyvän ja pahan kamppailusta, kaiken voittavasta ystävyydestä ja kuolemasta. Mitä kaikkea tapahtuukaan, ennen kuin Leijonan veljeksistä tulee Leijonamieliä.

Suositusikä: 5-7. -luokkalaiset, 283 s.