Merkkivuosi Minä elän! – Aleksis Kiven kuolemasta 150 vuotta

Minä elän! – 150 vuotta Aleksis Kiven kuolemasta

Kivi-kunnat Tuusula ja Nurmijärvi järjestävät yhdessä merkkivuoden mielen hyvinvoinnin ja mielenterveyden teemalla. Merkkivuosi julkistettiin Aleksis Kiven syntymäpäivänä 10.10.2021, ja sen mottona kulkevat Aleksis Kiven viimeisiksi sanoiksi mainittu lausahdus: "Minä elän." Aleksis Kiven kuolemasta tulee uudenvuodenaattona 31.12.2022 kuluneeksi 150 vuotta.
 
Merkkivuoden tavoitteena on:
 • tuoda esille taiteen ja kulttuurin merkitystä hyvän elämän ja resilienssin vahvistamisen lähteenä,
 • tarjota ohjelman ja tapahtumien kautta rakennusaineita mielen hyvinvoinnille,
 • nostaa keskusteluun ajankohtaisia hyvinvointiin myönteisesti tai kielteisesti vaikuttavia asioita ja ilmiöitä,
 • raikastaa käsityksiä Kiven kirjailijahahmosta tarkastelemalla sitä tuoreista näkökulmista

Aleksis Kivi syntyi Nurmijärvellä 1834 ja kuoli Tuusulassa 1872 vain 38-vuotiaana. Taiteilijan elämän loppuaikaa leimasivat toimeentulohuolet, mielenterveysongelmat ja julkisen arvostelun kohteeksi joutuminen. Kaikesta huolimatta Kivi kirjoitti kansallisromaanin aseman saavuttaneen Seitsemän veljestä ja sai aikaan lukuisia muita taiteellisia saavutuksia.

Kiven syntymäpäivä 10.10. on myös WHO:n julistama maailman mielenterveyden päivä.

Ohjelmassa tapahtumia, luentoja, seminaareja, näyttelyitä

Kutsumme kaikki mukaan rakentaman aktiivisesti omaa hyvinvointiaaan osallistumalla merkkivuoden tapahtumiin ja tekemällä tekoja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Minä elän! -merkkivuosi nostaa esille taiteen, tiedon ja kulttuurin merkitystä hyvän elämän ja toimintakyvyn lähteenä. Molemmissa kunnissa tullaan vuoden aikana järjestämään erilaisia mielen hyvinvointiin, taiteilijaelämään ja Aleksis Kiveen liittyviä seminaareja, oppitunteja, yleisötilaisuuksia, konsertteja, näyttelyitä, kulttuuritapahtumia ja luontoliikuntaa. Osa ohjelmasta järjestetään Tuusulassa, osa Nurmijärvellä ja osa ohjelmasta levittäytyy molempiin kuntiin. Osaan tapahtumista on myös mahdollisuus osallistua virtuaalisesti.

Katso täältä merkkivuoden tapahtumat Tuusulassa. 
Tulosta esite tästä: Tapahtumakooste Minä elän Tuusula syksy2022 (pdf)

Katso täältä merkkivuoden tapahtumat Nurmijärvellä.

Teemavuoden aikana Tuusulassa muun muassa:

 • Minä elän! -klubeja sanataiteen ja musiikin parissa Erkkolassa keväällä ja syksyllä
 • Halosenniemen näyttely Taiteilijaelämää Halosenniemessä
 • Aleksis Kiveen ja mielen hyvinvointiin liittyviä luentoja, oppitunteja ja seminaareja 
  • Ke 16.3.2022 Aleksis Kivi keltanokille -luento Erkkolassa. Rento, matalankynnyksen tietoisku siitä, kuka olikaan Aleksis Kivi. Interaktiivista luentoa voi seurata myös verkossa. 
  • Kiven kovaa -väittely toukokuussa 2022. Kovimman Kivi-tietäjän tittelistä kisasivat Jaana Koskenranta, Heikki Lund ja Tiina K. Kukkonen. Aleksis Kiven Seuran puheenjohtaja Sakari Katajamäki toimi kommentaattorina.  
  • Luentosarja Hulluuden historiaa mielenterveydenhoidon historiasta kesäkuussa 2022.
 • Aleksis Kiven kuolinmökki auki 3.5.–10.10.2022
 • Tuusulan kirjaston koordinoima Lukisinko-sanalinko-lukuhanke. Hankkeen tavoitteena on innostaa nuoria ja nuoria aikuisia lukemaan sekä vahvistaa lukutaitoa. Hankkeen puitteessa järjestetään mm. nuorille suunnattusa sanataidekursseja ja -tapahtumia.
 • Minä elän! -vaellus Nurmijärveltä Tuusulaan 17.9.2022. Lisätiedot  >
 • Keski-Uudenmaan Pride 3.9.2022 Jokelassa. Priden teemana on mielen hyvinvointi.
 • Red Nose Companyn ja Avanti!:n esitysvierailu 29.10. Aleksis Kivi – mies josta tuli monumentti
 • Erkkolan näyttely Onni yksillä – kirjailijakohtaloita 21.9.–11.12.2022
 • 150 vuotta Aleksis Kiven kuolemasta 31.12.2022

Tule mukaan tekemään merkkivuotta!

Kutsumme kaikki tuusulalaiset yhdistykset, yritykset, yhteisöt, koulut, päiväkodit ja yksittäiset henkilöt tekemään Minä elän! -merkkivuotta. Järjestä mielen hyvinvoinnin edistämiseen tai Aleksis Kiveen liittyvä tapahtuma, sisältö, toiminta, kurssi tai seminaari ja ilmoita se mukaan merkkivuoden ohjelmistoon. Lisää sisältösi Tuusulan tapahtumakalenteriin osoitteeseen tapahtumat.tuusula.fi ja ilmoita sisällöstäsi osoitteeseen kulttuuri@tuusula.fi, niin saat käyttöösi myös Minä elän! -merkkivuoden logot ja tunnukset.

Kiinnitä erityishuomiota omaan mielen hyvinvointiisi merkkivuonna

Haastamme sinut mukaan kiinnittämään huomiota omaan mielesi hyvinvointiin. Ota käyttöön mielen hyvinvoinnin kuntokortti, josta saat ideoita ja inspiraatiota siihen, kuinka voit kulttuurin, taiteen ja tiedon avulla edistää mielenterveyttäsi ja jaksamistasi. Kortin saat Tuusulan ja Nurmijärven kirjastoista. 
Lue tiedote >
Arvonnan säännöt >
Lue tiedote arvonnan voittajista >

Oletko Aleksis Kivi -keltanokka?

Ei hätää! Kuuntele Aleksis Kivi keltanokille -keskustelu ja saat haltuusi perustiedot Kiven elämäntyöstä. Klikkaa videoon > (avautuu uuteen ikkunaan)

Kuuntele Minä elän! -podcast

Kuuntele omalta tietokoneelta tai älylaitteelta Finlandia-palkitun kirjailija Juha Hurmeen tekemä Minä elän! -podcast. Teemaan liittyvä podcast on tehty tilaustyönä Minä elän! vaellukselle 17.9. ja löytyy osoitteesta https://www.nurmijarvi.fi/hurme

Osallistu merkkivuoteen sosiaalisessa mediassa tunnisteilla

#MinäElän
#mielenhyvinvointi
#AleksisKivi
#Tuusula
#Nurmijärvi

Minä elän -tunnus rgb

Merkkivuoden tapahtumat