Merkkivuosi Minä elän! – Aleksis Kiven kuolemasta 150 vuotta

”Minä elän” – Kivi-kunnat Tuusula ja Nurmijärvi järjestävät yhdessä vuonna 2022 Aleksis Kiven kuoleman merkkivuoden mielenterveyden teemalla. Haastamme jokaisen rakentamaan omaa hyvinvointiaan taiteen, kulttuurin ja tiedon avulla. Tule mukaan!

Nurmijärven ja Tuusulan kunnat käynnistävät yhdessä Aleksis Kiven merkkivuoden mielenterveyden ja mielen hyvinvoinnin teemalla. Teemavuosi julkistetaan Aleksis Kiven syntymäpäivänä 10.10.2021, ja sen mottona kulkevat Aleksis Kiven viimeiset sanat: ”Minä elän.” Aleksis Kiven kuolemasta tulee 31.12.2022 kuluneeksi 150 vuotta.

Aleksis Kivi syntyi Nurmijärvellä 1834 ja kuoli Tuusulassa 1872 vain 38-vuotiaana. Kiven elämän loppuaikaa leimasivat alkoholismi, toimeentulohuolet, julkisen arvostelun kohteeksi joutuminen, ahdistus ja mielenterveysongelmat. Kiven syntymäpäivä 10.10. on myös WHO:n julistama maailman mielenterveyden päivä.

– ”Minä elän” on teema, joka koskettaa syvältä koronan runtelemaa yhteiskuntaamme. Nyt on aika kiinnittää huomiota elämään. Siihen, että elämä jatkuu ja antaa apua sitä tarvitseville.  Teemavuoden avulla haluamme osoittaa tukemme mielenterveyden hyväksi tehtävälle työlle, Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä toteaa.

– Merkkivuosi on tilaisuus tuoda esille taiteen ja kulttuurin merkitystä hyvän elämän ja hyvinvoinnin lähteenä. Samalla saamme tilaisuuden nostaa esille ajankohtaisia hyvinvointiin vaikuttavia asioita ja ilmiöitä, Tuusulan pormestari Kalle Ikkelä sanoo.

Kunnat ovat suunnitelleet merkkivuoden ajalle erilaisia tapahtumia, kuten seminaareja, oppitunteja, kilpailuja, konsertteja, yhteisötaidetta, näyttelyitä ja luontoliikuntaa. Osa tapahtumista järjestetään molemmissa kunnissa, osa vain toisessa. Osa tapahtumista on tarjolla virtuaalisesti. Kuntien missiona on haastaa ihmiset aktiivisesti rakentamaan omaa hyvinvointiaan erityisesti taiteen, kulttuurin ja tiedon avulla.

Merkkivuoden yhteistyökumppaneiksi ovat lupautuneet muun muassa Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä, Aleksis Kiven Seura, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsingin Ylioppilaskunnan hallitus, HUS:n museotoimikunta ja Tuusula-seura.

Tunnistat Minä elän! Aleksis Kiven kuolemasta 150 vuotta -merkkivuoden tästä tunnuksesta:

Minä elän! -merkkivuoden tunnus

Seuraa merkkivuotta sosiaalisessa mediassa:
#MinäElän
#Tuusula
#Nurmijärvi

Merkkivuoden tapahtumat