Tonttijohtojen saneeraus

Tiedätkö mitä pihanurmesi alla piilee?

Jotta hanavesi pysyy raikkaan laadukkaana ja viemärit toimivat, on kiinteistöjen saneerattava omat tonttijohtonsa.

Ajoissa tehty saneeraus lisää vesihuollon toimintavarmuutta ja riskit vesivahingoille sekä kosteusvaurioille pienenevät. Kodin vesihuoltoa ajatellaan yleensä vasta kun vettä ei tule hanasta, viemärit eivät vedä, kellari tulvii tai tonttiviemäri sortuu.

Lataa Vesilaitosyhdistyksen esite kiinteistön vesihuoltovastuista (pdf)


Neuvontapyynnöt ja työtilaukset:
www.tuusula.fi/vesityotilaus

Tekninen neuvonta:
040 314 3138 (ark. klo 9-15)

Tonttijohtojen saneeraus kannattaa tehdä ajoissa, koska vakuutuskaan ei välttämättä korvaa vahinkoa, jos kyseessä on laiminlyönti. Kiinteistön arvon nousu ja oman omaisuuden turvaaminen onkin hyvä motiivi saneeraushankkeelle. Kiinteistöjen vesijohdot ja viemärit kannattaa saneerata viimeistään, kun katualueella saneerataan vesihuoltoverkostoa. Yleissääntönä voi pitää, että hyvin tehdyt tonttijohdot kestävät noin 50 vuotta.

Kiinteistön ja vesihuoltolaitoksen vastuuraja on vesijohtoverkon osalta runkovesijohdossa. Jätevesi- ja hulevesiverkoston osalta vastuuraja on runkoviemärissä tai liitoskaivossa. Myös kellaritilojen padotusventtiili tai pumppaamo on kiinteistön vastuulla. Jos padotuskorkeuden alapuolisiin tiloihin tulvii viemärivesiä, tulvasta aiheutuneet vahingot ovat kiinteistön omalla vastuulla.

Tuusulassa tonttijohtojen saneeraustyö ei vaadi rakennuslupaa. Yleisellä alueella kaivaminen vaatii kuitenkin aina katuluvan ja jos liitoskohtaa muutetaan, pitää liitoslausunto päivittää. Molemmat luvat hoituvat Lupapiste-palvelun kautta www.lupapiste.fi. Suosittelemme KVV-työnjohtajan palkkaamista tai vähintään kokenutta vesihuollon urakoitsijaa. Vanhoista kiinteistöistä ei aina löydy kuvia ja liitoslausuntoa vesihuoltolaitokseltakaan, mutta näitä voi tiedustella numerosta 040 314 3577.

Neuvontapyynnön voi tehdä www.tuusula.fi/vesityotilaus. Samalla lomakkeella voi tilata myös liitostyön, kun kiinteistön puolella kaikki kaivuutyöt on valmiina.

Lyhytohje työvaiheista:

1. Kiinteistön omistaja hankkii tarvittavat luvat kaivamiselle ja hankkii urakoitsijan. Kunnan lupien osalta ohjeet löytyvät www.tuusula.fi/katulupa

2. Kiinteistön omistajan palkkaama urakoitsija kaivaa auki uuden liittymäkaivannon vanhojen tonttijohtoliittymien kohdalle/viereen ja tekee uuden putkiläpiviennin kiinteistön vesimittaritilaan. Urakoitsija voi asentaa vesijohtoputken (omakotitalossa yleisimmin 40 mm PEH/PN10) valmiiksi kaivantoon ja peittää kaivannon liitoskohtaa lukuunottamatta.

3. Liitostyö on tilattava kaksi viikkoa ennen toivottua asennustyötä (www.tuusula.fi/vesityotilaus). Tuusulan Veden asentajat tulevat tekemään uuden vesijohtoliittymän sekä tulppaamaan vanhan liittymän avonaisessa liitoskaivannossa. He myös asentavat uuden vesimittarin ja sulkuventtiilit kiinteistöön. Vesimittarin jälkeisen venttiilin kytkee kiinteistön vesijohtoon kiinteistönomistajan urakoitsija.

HUOM. NÄMÄ OHJEET EIVÄT KÄSITTELE KAIKKEA TILAAJAN JA URAKOITSIJAN VASTUISIIN, KAIVU-URAKOINTIIN JA KAIVANTOTURVALLISUUTEEN LIITTYVIÄ ASIOITA.