Lasten museojuhlat

Lasten museojuhlat järjestetään joka vuosi syksyisin Tuusulanjärven alueen museoissa Ainolassa, Aholassa, Halosenniemessä, Lottamuseossa, Taiteilijakoti Erkkolassa ja Aleksis Kiven kuolinmökkillä, mukana myös Tuusulan kirjastoauto Kirre. Lasten museojuhlat ovat täynnä hauskaa tekemistä sekä mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa.

Tänä vuonna tapahtumapäivä on lauantai 10.9.2022 klo 10–17. Tapahtumapäivän aikana ilmaista ohjelmaa Tuusulanjärven alueen museoissa. Museoihin vapaa pääsy lapsen kanssa.

Lasten museojuhlien ohjelma 10.9.2022 >>

Lasten museojuhla 2022 fb

1. Ahola: Kuvataiteilija Venny Soldan-Brofeldtin ja kirjailija Juhani Ahon entinen kotitalo

(Sibeliuksenväylä 57, Järvenpää) 

Vapaa pääsy Aholaan klo 10-17

Ahola on kirjailija Juhani Ahosta ja taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtista kertova museo, jossa lapset ovat ykkösvieraita! Näyttelyn lomassa voi mm. onkia kaloja, leikkiä puisilla leluilla tai pelata pihapelejä. Aholan pihamaalta löytyy myös kepparitalli, jossa kepparit odottelevat hoitajiaan! 

Vennyn satutuokio klo 10

Aholan yläkerrassa on avautunut kesällä 2022 aivan uusi toiminnallinen tila, josta löydät hauskan tintamareskin, kasvimaan, kotileikit ja Vennyn värityskuvia! Asettaudu mukavasti pehmoiselle matolle ja anna Vennyn satuhetken viedä sinut kesäpäivän tunnelmiin. Sopii kaiken ikäisille! 

Draamaopastus: Päivänsankari pulassa! klo 15

Kirjailija Juhani Aho on järjestämässä juhlat syntymäpäivien kunniaksi. Mutta, hetkinen... Missä mahtavat olla päivänsankarin housut? Tule auttamaan Juhania etsimään pöksyt, jotta juhlat voivat alkaa. Sopii 3–12-vuotiaille. 

Nonstop-työpaja Tuuskamun juhlat ja nolosteleva Miska-mato klo 11–16

Tuuskamu pitää ötökkäystävilleen juhlat, joihin jokaisen pitää pukeutua koreasti. Lennu-leppäkerttu ja Pirkka-perhonen rehentelevät värikkäillä siivillään mutta Miska-matoa nolostuttaa. Sillä kun ei ole rihmankiertämää! Sinä olet muotisuunnittelija, jolta Miska-mato tilaa juhla-asun, jotta hänkin voi osallistua juhliin eikä hänen tarvitse ujostella enää maan alla. Tule suunnittelemaan piirtäen ja toteuttamaan muovaillen Miskalle upea muotiluomus!  

2. Ainola: Aino ja Jean Sibeliuksen kotimuseo  

(Ainolankatu, Järvenpää)  

Ramppikuumetta! -opastuskierrokset klo 11, 13 ja 16

Ainolassa järjestetään konsertti, mutta solistia jännittää. Minne hän on mahtanut mennä? Kierroksella etsitään yhdessä Ainolan oppaan kanssa kaikki orkesterin jäsenet ja löydetään myös lääke ramppikuumeeseen. Kierrokselle mahtuu 10 lasta/kierros. Kierros tapahtuu ulkona, säävaraus. 

Suunnista Sibeliusten Ainolan alueella klo 10–17

Omatoimisuunnistusta Ainolan alueella – kerää tavut ja selvitä arvoitus. Samalla opit paljon Ainolasta ja sen asukkaista. Suunnistuksen suorittaneille luvassa pieni palkinto. 

Käpylehmä-työpaja klo 11–12

Askartele oma käpylehmä! Ohjeet, opastus ja tarvikkeet Ainolan pihamaalla. 

Kahvila Aulis

avoinna koko tapahtumapäivän ajan. 

3. Halosenniemi: Taiteilija Pekka Halosen ja hänen perheensä ateljeekoti

(Halosenniementie 4–6, Tuusula) 

Onko sinusta Pekaksi? -työpaja klo 10–17 

Millaista ulkoilmassa maalaaminen on ollut Pekka Halosen aikana? Mistä Halosenniemen isäntä löysi inspiraatiota? Lyhyen esittelyn jälkeen kokeillaan oman taideteoksen tekemistä Pekka Halosen maalauksen Luminen rinne -ääriviivapiirustukseen.  

Tule moikkaamaan Tuuskamua! klo 10.00–11.30, 12.30–14.00 ja 15.00–16.30 

Lasten museojuhlien maskotti Tuuskamu on ryöminyt suoraan järvestä mukaan juhlimaan. Tuuskamulla on paljon tietoja kotipaikastaan Tuusulanjärvestä sekä menneinä aikoina järven ympärillä asuneista ja vaikuttaneista ihmisistä. Tuuskamu-marionettinukke kiertelee juhlien aikana Halosenniemen alueella yhdessä ystävänsä Museoassistentin kanssa. 

Sadonkorjuun aikaan -työpajat klo 11.30–13.00 ja 14–15.30 

Oletko kurkistanut mullan alle ja nähnyt punajuuren tai porkkanan kasvamassa? Tiedätkö minkä näköinen on tomaatin siemen tai osaatko tunnistaa yrttejä? Tule kanssamme katsomaan, etsimään, kuopimaan ja kuopsuttamaan, mitä kaikkea Halosenniemen puutarhasta löytyykään. Lämpimästi tervetuloa ja pukeuduthan sään mukaan! 

Leipovien leidien popup-kahvio

Sadonkorjuuhenkinen kahvio Halosenniemen lipunmyynnissä. 

Kirjastoauto Kirre klo 10–17

Tule tutustumaan kirjastoautoon Halosenniemen parkkipaikalle. Päivän aikana on esittelyssä tunteita käsitteleviä kirjoja, joita voit myös lainata kirjastokortilla kotiin. Tee samalla tunne-ristisanatehtävä.

4. Lottamuseo ja museokahvila Lottakanttiini: Museo, joka kertoo lottien tavasta auttaa ja kantaa vastuuta

(Rantatie 39, Tuusula) 

Lasten kierrokset Lottamuseon näyttelyssä klo 11 ja 13 

Tule kurkistamaan lotan repusta löytyviin esineisiin ja kuulemaan niihin liittyviä tarinoita. Mukaan mahtuu max. 10 lasta/opastus. Paikat täytetään tulojärjestyksessä. 

Taija Taika tekee jättisaippuakuplia Lottamuseon pihalla klo 14 

Luvassa kuplasadetta, jättikuplia ja savukuplia. Tule jahtaamaan ja rikkomaan kuplia! Tahraton kuplaneste luo värikkäitä saippuakuplia. Säävaraus!

Askartelua koko tapahtuman ajan Lottatuvassa. 

Lottakanttiinissa

tarjolla lounasta sekä makeita ja suolaisia herkkuja. 

5. Taiteilijakoti Erkkola: J. H. Erkon entisessä kotitalossa taidenäyttelyitä 

(Rantatie 25, Tuusula) 

Askartelupiste klo 10–17

Oletko tutustunut jo Tuuskamuun? Askarrellaan puulusikoista ja puuhaarukoista Tuuskamulle juhlavieraita. Tule värittämään ja koristelemaan oma pikkuinen hahmosi.  

Tunnelentoa Kiven siivin -työpajat klo 11, 13, 15 ja 16

Uskallatko avata siipesi ja lentää hyvinvoinnin pilvelle? Pajan aikana etsimme omia vahvuuksiamme ja mietimme tunteiden voimaa. Annamme toisillemme myös hyvinvointireseptejä Aleksis Kiven innoittamina. Paja on osa Minä elän! − Aleksis Kiven merkkivuotta, jonka aikana keskitytään mielen hyvinvointiin. Kesto noin 30 minuuttia, pajaan mahtuu 8 lasta yhdessä vanhemman kanssa. 

6. Aleksis Kiven kuolinmökki: Mökissä kansalliskirjailijamme asui viimeiset 10 kuukautta 

(Rantatie, Tuusula) 

Runosalko hyvinvoinnille klo 10–12 ja 13–17

Sanoja onnen hetkille, voimavaroja elämän retkelle. Tule kirjoittamaan sanasi kangassuikaleeseen ja ripustamaan se hyvinvoinnin runosalkoon. Tuuli leyhyttelee sanoista loruja ilmojen teitä kulkemaan   

Saippuakuplia

Lasten museojuhliin kuuluu saippuakuplat, tule puhaltelemaan pihamaalle!

LASTEN MUSEOJUHLIEN PASSI

Vieraile Tuusulanjärven alueen museoissa Aholassa, Ainolassa, Halosenniemessä, Kirjastoauto Kirressä, Lottamuseossa, Taiteilijakoti Erkkolassa sekä Aleksis Kiven kuolinmökillä, ja keräile Tuuskamu-tarrat juhlapaikoista Lasten museojuhlien passiin.

Tuuskamu juliste-A3 2022