Lasten ja nuorten taidetta sähkökaappeihin Hyrylässä

 

Tiedote julkaistu 31.5.2021.

Tuusulan kunta sekä sähköverkkoyhtiö Caruna Oy toteuttavat kevään aikana lasten ja nuorten tekemää taidetta sähkökaappeihin Tuusulan Kirkkotielle. Taidetta projektiin ovat tuottaneet Hyökkälän koulun ja Tuusulan kuvataidekoulun oppilaat sekä Väinölän päiväkodin, Päiväkoti Sympaatin ja Steinerpäiväkoti Pohjantähden lapset. Projektin virallinen julkistamispäivä on Tuusula-päivänä 22.7.

Sähkökaappien siistiminen on ollut toiveena pitkään

- Jakokeskusten siistiminen on ollut esillä vuosia, mutta se on jäänyt toiveiden asteelle. Nyt pääsimme Carunan kanssa mukavasti toteutukseen. Projektin tavoitteena on saada aikaiseksi pysyvä toimintatapa ja periaatteet, joiden mukaan voimme tehdä Carunan kanssa yhteistyötä jatkuvasti. Samaan ympäristömme siistimiseen liittyy myös bussikatosten kunnostushanke, kertoo hankkeen syksyllä liikkeelle laittanut Jussi Salonen.

Caruna Oy toteutti Tuusulan asuntomessualueelle kesällä 2020 kolmeen jakelukeskukseen teippaukset Tuusulan kuvataidekoulun sekä Pekka Halosen Akatemian oppilaiden töistä.

- Saimme projektille jo olemassa olevaa mallia Tuusulan Asuntomessujen Taidemuuntamo-hankkeesta ja se oli luonnollinen jatkumo jakelukaappien siistimiselle Tuusulassa, kertoo projektin koordinoinnista vastaava kulttuurituottaja Pilvi Hokkanen.

- Annamme yleensä aina luvan jakokaappien ja muuntamoiden siistimishankkeisiin. Maalattuina ja siistittyinä nämä tylsät, mutta tärkeät sähköverkon osat piristävät niin katukuvaa, kuin asukkaita. Olemme ennenkin olleet muutamissa projekteissa mukana, ja meillä on niistä hyviä kokemuksia. Tuusulan projektiin lähdimme mukaan innostuneina, sanoo Carunan avainasiakaspäällikkö Markus Talka.

Teosten aiheena lapsille tärkeitä asioita Tuusulassa

Projektin koordinointivastuun otti syksyllä Tuusulan kulttuuripalvelut, ja aluksi kartoitettiin projektiin valittavat kohteet, joita löytyi runsaasti Kirkkotien varrelta. Projektiin haettiin kuvia lapsille ja nuorille tärkeistä asioista Tuusulassa. Teosten aiheena on Mun Tuusula; Mitä Tuusula voi lapselle olla, oma harrastus, koti, perhe, ystävät, mieluisin paikka Tuusulassa ja mitä on kiva tehdä Tuusulassa.

Teoksia tehtiin valittujen kaappien lähialueen päiväkodeissa, Hyökkälän koulussa ja Tuusulan kuvataidekoulussa. Osallistumistöitä tuli yhteensä 168 kpl, joista Tuusulan kunnan kulttuuripalveluiden, Tuusulan kuvataidekoulun sekä Caruna Oy:n edustajat valitsivat noin 50 teosta sähkökaappeihin toteutettavaksi.

- Pidämme kovasti siitä, että lapset ja nuoret ovat mukana suunnittelussa. Tuusulalaisten rakkaus kotiseutuun, sen luontoon ja historiaan toteutuu teoksissa upeasti, sanoo Carunan Markus Talka.

Valitut teokset on siirretty digitaaliseen muotoon skannaamalla ja siitä edelleen tarrakalvolle, joka kiinnitetään kahdeksan (8) sähkökaapin julkisivuun sekä yhteen (1) isoon muuntamoon kuvakollaasiksi aseteltuna. Teos voi säilyä metallipinnalla jopa 5-10 vuotta. Kaikki osallistuvat työt julkaistaan nettigalleriassa heinäkuussa Tuusula-viikolla ja projektin virallista julkistamista juhlitaan Tuusula-päivänä 22.7.2021.

- Toivomme, että projektilla on piristävä vaikutus ja se elävöittää Tuusulan katukuvaa sekä saa ihmiset liikkeelle katsomaan kaappeja koko perheellä. Suuren osallistujamäärän vuoksi vastaaville projekteille on selkeästi kysyntää. Saimme valittua ihania teoksia koristamaan kaappeja, kertoo kulttuurituottaja Pilvi Hokkanen.

Kuvat:
Jessi, Hyökkälän koulu, 9. lk.
Matias, Hyökkälän koulu, 9. lk.
Päiväkoti Sympaatin lapset


 

Prosessi kuvina

Kuvattuja sähkökaappeja Tuusulasta

Projekti alkoi syksyllä 2020 ja aluksi kartoitettiin ja kuvattiin Tuusulassa olevia jakelukaappeja.

Osallistumistöitä tuli paljon

Projektiin haettiin kuvia lapsille ja nuorille tärkeistä asioista Tuusulassa. Kuvia tehtiin maaliskuun 2021 ajan Hyökkälän koulussa sekä alueen lähellä olevissa päiväkodeissa sekä Tuusulan kuvataidekoulussa. Osallistumistöitä tuli yhteensä 168 kpl.

Tuusulan opistolla teosten valintatilaisuudessa

Toteutettavat kuvat projektiin valittiin Tuusulan opistolla yhdessä Tuusulan kulttuuripalveluiden, Tuusulan kuvataidekoulun ja sähkönsiirtoyhtiö Caruna Oy:n edustajien kesken.

Mikko Kantonen skannaamassa Sahankulman isolla skannauskoneella.Skannauksen laadun tarkastaminen

Maanmittausinsinööri Mikko Kantonen toimi kuvien skannaajana Sahankulmassa, josta löytyy iso tulostin- ja skannauskone. Skannaustulos tarkastettiin tietokoneella.

Kuvakollaasien asettelu taittajalle

Kuvakollaasien asettelua taittajalle. Kuva tuli leikkipuiston muuntamoon päätyseinälle.

 Muuntamon päätykuva

Kuvat tulostettiin tarroiksi, jotka teippaaja teippasi sähkökaappeihin kiinni. Aluksi teippaaja lähetti kuvavedokset kaapeista, miltä ne tulevat näyttämään. Kuva: Hyökkälän koulun 3.-, 4.- ja 5. luokkalaiset.