Neljänkympin kerhoon – Tuusulassa rikkoutui merkittävä rajapyykki

Isä ja poika

Tilastokeskuksen 21.6.2022 tekemän tilastojulkistuksen mukaan Tuusulan asukasluku on virallisesti ylittänyt 40 000 asukkaan rajan. Tuusula on ollut jo pitkään Suomen vetovoimaisimpien paikkakuntien kärkikahinoissa – ja haluaa pysyä siellä jatkossakin.

Edellisen kymppitonnin täyttymistä juhlittiin 1990-luvun lopulla, joten ihan jokapäiväisestä saavutuksesta ei ole kyse. Pormestari Kalle Ikkelä näkee montakin syytä Tuusulan houkuttelevuuteen.

– Tarjoamme erilaisia asumisen vaihtoehtoja, mutta erityinen vahvuutemme on laadukas ja luonnonläheinen pientaloasuminen. Meillä voi asua esimerkiksi Helsinkiin verrattuna kohtuuhinnalla ja väljästi. Luonnon lisäksi kulttuuri tuo meillä hyvinvointia, sanoo Ikkelä.

Tuusula on ketterä valinta

Yksi syy Tuusulan nosteeseen on ketteryys verrattuna isoihin ja ruuhkaisiin kaupunkeihin. Kunnassa on paljon tilaa yrittämiselle ja nopeat kulkuyhteydet isompiin keskuksiin. Tuusulanväylää pitkin matka Helsinkiin tai vaikkapa lentokentälle sujuu nopeasti. Pohjois-Tuusulan Jokelasta pääsee lähijunalla reilussa puolessa tunnissa Helsingin ytimeen.

Etäisyydet Tuusulasta:

  • Helsinki 29 km
  • Espoo 36 km
  • Vantaa 15 km.

Ketteryys pätee myös päätöksentekoon. Pienen ja kasvavan kunnan hyviin puoliin kuuluu myös, että byrokratian rattaissa ei tarvitse kauaa pyöriä.

– Meillä otetaan asukkaiden osallisuus tosissaan. Toivotamme kaikki tervetulleiksi yhteisen elinympäristön rakentamiseen vaikkapa osallistuvan budjetoinnin avulla. Tuusulassa on käytössä pormestarimalli, ja pormestaria voi lähestyä matalalla kynnyksellä ilman välikäsiä, summaa Ikkelä.

– Olemme olleet useana vuotena Suomen turvallisin kunta, pormestari lisää.

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen.)

Pormestari Kalle Ikkelä

Kuva: Tuusulan pormestari Kalle Ikkelä tietää, että Tuusula vetää nyt ihmisiä erityisesti pääkaupunkiseudulta.

Uuteen kotiin, uudelle asuinalueelle

Kehittyvässä kunnassa on aina rakentumassa jotain uutta. Tuusulassa syntyy viihtyisiä asuinalueita, joissa voi taiteilla ruuhkavuosien lapsiperhearjen keskellä tai nautiskella eläkepäivistä.

– Viime ja tulevat vuodet ovat Tuusulassa vilkkaan rakentamisen aikaa, sillä tontteja on myyty runsaasti sekä omakoti- että tuottajamuotoiseen rakentamiseen. Syksyllä tulee tarjolle lisää tontteja esimerkiksi Häriskiven alueelle, Ikkelä kertoo.

Kiinnostuneiden kannattaa vilkaista silloin tällöin tonttitarjontaa esimerkiksi kunnan verkkosivuilla, hän jatkaa.

Tutustu asumiseen ja tontteihin TÄSTÄ.

Merkittäviä satsauksia kouluihin ja päiväkoteihin

Rakennus- ja kehitystyöt koskevat merkittävästi myös kunnan palveluverkkoa. Rakennuksia on uusittu ja tullaan uusimaan mittavilla panostuksilla, jotta pystymme tarjoamaan terveet ja turvalliset tilat kaikille lapsille ja nuorille sekä tiloja käyttäville aikuisille. 

Päiväkoti Martta Wendelin aloittaa toimintansa elokuussa 2022. Tilat on suunniteltu monikäyttöisiksi, joten niistä on iloa myös muille kuntalaisille. Rykmentinpuistoon syksyksi 2023 valmistuvan Monion myötä Tuusula saa sekä hienon lukion että kulttuurikunnan arvolle sopivan kulttuuritalon. Lukio ja kulttuuritalo Monio tarjoaa kaikenikäisille asukkaille mahdollisuuden uuden oppimiseen ja kutkuttaviin kulttuurijuttuihin.

Myöhemmin valmistuvia palveluverkkokohteita ovat Kirkonkylän kampus, Riihikallion monitoimikampus, Rykmentinpuiston monitoimikampus ja Lahelan kampus.

Kulttuuria, luontoa ja elämisen taiteilua

Puhuttaessa Tuusulasta ei voida sivuuttaa kulttuuria ja taidetta. Muun muassa Aleksis Kivi, Pekka Halonen ja Martta Wendelin ovat valaneet pohjan kunnan vahvalle kulttuurihengelle.

Joskus elämä on meillä jokaisella kuitenkin enemmän taiteilua kuin taidetta. Tuusulasta löytyy kaikki tarvittava, jolla taiteilustakin saa luotua mestariteoksen. Kaunis luonto, jonka helmenä toimii upea Tuusulanjärvi, mielenkiintoisia museoita, monipuoliset liikuntamahdollisuudet ja niin edelleen.

– Sloganimme on Tuusula – Elämisen taidetta. Se ei tarkoita pelkästään vaikuttavia kulttuurihistoriallisia juuria, vaan sitä, että meillä jokainen voi rakentaa oman näköisensä elämän, tiivistää pormestari.

Tuusulassa työskentelee 1600 eri alojen ammattilaista, jotka tekevät 40 000 asukkaan elämisen taiteilusta mahdollista.

Ota yhteyttä, niin kuulet lisää:

Kalle Ikkelä
Pormestari
kalle.ikkela@tuusula.fi
040 314 3001

Hyväksy evästeet niin saat sisällön näkyviin.