Verkkokirjasto

Hae verkkokirjastosta

Kirjoita hakusana hakukenttään.

Kirkes-kirjastojen verkkokirjasto löytyy osoitteesta kirkes.finna.fi.

Mikä on Finna?

Finna.fi tuo Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot kaikkien saataville. Voit selata ja lukea verkossa saatavilla olevia aineistoja, ja uusia lainoja ja tehdä varauksia eri kirjastojen aineistoihin yhdestä ja samasta paikasta.

Löydät finna.fi:stä samalla haulla kaikille avoimet aineistot, jotka mukana olevat organisaatiot tarjoavat. Finnasta voit hakea Kirkes-kirjastojen kirjoja, elokuvia, pelejä, musiikkia ja muuta aineistoa ilman kirjautumista.

Saat kaikki palvelut käyttöösi kirjautumalla palveluun kirjastokortin numerolla ja nelinumeroisella tunnusluvulla eli PIN-koodilla. PIN-koodin saat kirjastostasi. Ensimmäinen kirjautuminen luo sinulle automaattisesti Finna-käyttäjätilin.

Oma tili

Lainojen uusiminen, varaukset ja muut kirjautumista vaativat palvelut löytyvät osiosta "Oma tili" omilta välilehdiltään. Oma tili -osioon pääset klikkaamalla ensin yläpalkissa näkyvää omaa nimeäsi ja sen jälkeen Oma tili -painiketta.

Omat tiedot

Omat tiedot -sivulla voit muokata yhteystietoja ja viestiasetuksia, asettaa ensisijaisen noutopaikan varauksille ja vaihtaa kirjastokortin tunnusluvun (PIN-koodi) sekä omalle että muille tiliisi liitetyille korteille. Täältä voit myös laittaa lainaushistorian tallennuksen päälle.

Lainat

Omia lainoja ja niiden eräpäiviä pääsee tarkastelemaan Lainat-sivulla. Lainoja voi uusia 5 kertaa, mikäli niistä ei ole varauksia. Pikalainoja ja varattua aineistoa ei voi uusia.

Varaukset
Voimassa olevat varaukset näkyvät Varaukset-sivulla. Voit myös perua tai jäädyttää varauksia.

Miten teen varauksen? Etsi haluttu teos aineistohaun kautta. Teoksen saatavuustietojen kohdalla valitse 'Varaa teos'. Jos tiliisi on liitetty useita kirjastokortteja, valitse ensin kortti, jolle haluat tehdä varauksen.
Voit tehdä omaan varauskokoelmaan kohdistuvan tavallisen varauksen, tai koko Kirkes-kirjastojen aineistoihin kohdistuvan, maksullisen seutuvarauksen. Valitse toimipiste, josta teos halutaan noutaa. Teos varataan klikkaamalla painiketta 'Lähetä varauspyyntö'.

Voit jäädyttää omat varauksesi lomien tai muiden poissaolojen ajaksi. Jäädytä varaus klikkaamalla varauksen kohdalla "Muokkaa" ja valitse Jäädytä (keskeytä väliaikaisesti). Jäädytetty varaus etenee jonossa normaalisti, mutta jos varauksesi sattuu jäädytyksen aikana etenemään jonon ensimmäiseksi, varausta ei toimiteta sinulle ennen kuin olet vapauttanut varauksen.

Maksut

Tältä sivulta näet kertyneiden maksujen tiedot. Maksut voi maksaa kirjastossa tai verkossa. Verkkokirjastossa maksaminen onnistuu joko pankkitunnuksilla tai yleisimmillä maksukorteilla.

Kirjastokortit

Finna-käyttäjätiliin on mahdollista liittää useampia kirjastokortteja, minkä jälkeen yhdellä kirjautumisella voi hallinnoida näitä kaikkia ja esim. uusia lainoja.

Ominaisuuden hyödyntäminen edellyttää, että liitettävistä kirjastokorteista on tiedossa kirjastokortin numeron lisäksi myös kyseisen kortin PIN-koodi.

Huoltaja voi esimerkiksi liittää kaikkien huollettavien kortit omalle tililleen. Linkitys tulee muistaa poistaa, kun huollettava täyttää 15 vuotta. 15-vuotias voi myös itse purkaa linkityksen vaihtamalla PIN-koodinsa.

Sähköinen kirjastokortti

Kirjastokortit-välilehdeltä löydät kaikkien tiliin liittämiesi korttien viivakoodit sähköisenä. Voit avata puhelimellasi verkkokirjastosta löytyvän mobiilikortin ja lainata sillä aineistoa kirjastossa.

Suosikit

Suosikit-sivulla voit luoda omia teoslistoja. Listoja voi hyödyntää vaikka lukupäiväkirjana tai sinne voi lisätä kirjoja, jotka haluaa tulevaisuudessa lukea. Teokset voi tallentaa haluamalleen listalle, ja niitä voi myös siirtää listalta toiselle.

Tallennetut haut

Tiedonhaut tallentuvat istunnon ajaksi Tallennetut haut -sivulla Viimeisimmät haut -kohtaan.
Haut voi tallentaa myös pysyvästi, ja tallennettuihin hakuihin voi asettaa uutuusvahteja. Uutuusvahdit voi asettaa päivittymään päivittäin tai viikoittain.

Tallennetut haut ja suosikit häviävät omista tiedoista, jos verkkokirjastoa ei käytä vuoteen.