A

Verkkokirjaston ohje

Kirkes-kirjastojen asiakkailla on mahdollisuus käyttää verkkokirjastoa. Verkkokirjaston osoite on kirkes.verkkokirjasto.fi. Verkkokirjastossa voi mm. uusia lainoja, maksaa varaus- ja myöhästymismaksuja, tehdä varauksia kirjastoaineistoon, muuttaa yhteystietojaan ja asettaa muistutuksia lainojen lähestyvästä eräpäivästä. Verkkokirjaston käyttö on maksutonta.

Verkkokirjaston käytön aloitus

Verkkokirjaston käyttöön tarvitaan käyttäjätunnus ja tunnusluku. Käyttäjätunnus on kirjastokorttisi numero. Tunnusluvun saa kirjastosta näyttämällä kuvallista henkilökorttia. Alle 15-vuotiaan huoltaja voi saada kirjastosta tunnusluvun huollettavansa kirjastokortille.

Aluksi kannattaa määritellä omat asetukset kohdasta 'Omat tiedot'. Asetuksia voi muuttaa myöhemmin.

Verkkokirjaston toiminnot

Hylly

• Voit tallentaa hakemasi teoksen omaan hyllyyn valitsemalla 'Lisää omaan hyllyyn'. Oman hyllyn teoksia voi tarkastella klikkaamalla etusivulla kohtaa 'Hylly'. Omaa hyllyä voi käyttää vaikka lukupäiväkirjana tai sinne voi lisätä kirjoja, jotka haluaa tulevaisuudessa lukea.


Omat sivut

Lainani - Lainojen selaus ja uusinta.
• Omia lainojaan ja niiden eräpäiviä pääsee tarkastelemaan kohdasta 'Lainani'. Lainoja voi uusia 5 kertaa, mikäli niistä ei ole varauksia. Pikalainoja ei voi uusia.

Lainahistoriani
• Lainahistorian keruun voi aktivoida Omat tietoni-kohdassa. Lainahistoria näkyy vain asiakkaalle.

Varaukseni - Varauksesi ja varaustietosi.
• Voimassa olevia varauksiaan pääsee tarkastelemaan 'Varaukseni'-sivulta.
• Varauksen teko - haluttu teos etsitään aineistohaun kautta. Teoksen saatavuustietojen oikeassa laidassa on kohta 'Varaa', jota klikkaamalla pääsee tekemään varausta. Voit tehdä omaan varauskokoelmaan kohdistuvan varauksen, tai koko Kirkes-kirjastojen aineistoihin kohdistuvan seutuvarauksen. Varausmaksu määräytyy kuntakohtaisesti. Kirjaston maksut ja korvaukset. Alasvetovalikosta valitaan toimipiste, mistä teos halutaan noutaa. Varaus on automaattisesti voimassa vuoden, mutta voit myös muokata voimassaoloaikaa tässä. Teos varataan klikkaamalla painiketta 'Tallenna varaus'.
• 'Varaukseni'-sivulla voi myös muuttaa varauksen alkamisaikaa menettämättä paikkaa varausjonossa.

Maksuni - Kertyneet maksusi kirjastolle.
• Sivulta näet maksujen tiedot ja maksuhistorian. Kertyneet maksut voi maksaa kirjastossa tai verkossa. Verkkokirjastossa maksaminen onnistuu joko pankkitunnuksilla tai yleisimmillä maksukorteilla.

Tallennetut haut - Hakujen tallennus ja uutuusvahti
• Verkkokirjaston hakuja voi tallentaa ja tallennettuihin hakuihin voi asettaa uutuusvahteja. Käytä hakutuloksessa on toimintoa 'Tallenna haku'.
Viestini - Uutuusvahdin teokset
• Jos tallennettuun hakuun on asetettu uutuusvahti, haun tiedot päivittyvät kun hakuun sopivia uusia teoksia lisätään tietokantaan. Uutuusvahti lähettää viestin asiakkaan valitsemalla ilmoitustavalla (Viestini-sivu tai sähköposti).

Omat tiedot - Yhteystietosi ja viestipalveluiden asetukset
'Omat tiedot' -sivulla voit muokata yhteystietoja, vaihtaa kirjastokortin tunnusluvun ja asettaa kirjaston viestien ilmoitustavat.
Omat tietoni
Muokkaa yhteystietoja.
Kirjastokorttitunnus
Vaihda PIN-koodi.
Viestiasetukset
Aseta noutoilmoitusten ja eräpäivämuistutusten ilmoitustavat.
*Jos huomaat, että tilaamasi eräpäivämuistutukset eivät tule perille, lisää osoitteet noreply@tuusula.fi, noreply@järvenpaa.fi, noreply.kirjasto@kerava.fi ja noreply@mantsala.fi omiin yhteystietoihin ja muokkaa sähköpostin roskapostiasetuksia siten, että osoitteet ovat turvallisten lähettäjien listassa.
Käyttäjätunnuksen tiedot
Verkkokirjastossa voi julkaista teosarviointeja tai keskustella teoksista. Teoksia voi arvioida myös nimimerkillä valitsemalla itsellesi sivustolla näkyvän nimen kohdasta 'Käyttäjätunnuksen tiedot'.

Aineistojen haku verkkokirjastossa

Hakusanat kirjoitetaan hakukenttään. Laajennetussa haussa hakua voi rajata esimerkiksi kirjaston, aineistolajin tai julkaisuvuoden mukaan.

Lehtien haku järjestelmästä tehdään kirjoittamalla lehden nimi hakukenttään, ja rajaamalla hakutuloksissa Aineistolaji -> Lehti.

Muokkaamme parhaillaan aikakauslehtien tietoja järjestelmässä. Siirtymävaiheessa verkkokirjastosta löytyy yhdelle lehdelle useita hakutuloksia, jotkut vuosiluvullisia ja jotkut vuosiluvuttomia. Jos et löydä etsimäsi vuosikerran lehtiä, valitse hakutulos, jossa ei ole vuosilukua ollenkaan; sen alta löytyvät uusimmat numerot. Hakemasi lehti saattaa olla sivun alimmaisena. Klikkaa löytämäsi lehden tiedot auki, ja etsi haluamasi numero rullaamalla sivua alas.

Kun lehtien päivitystyö järjestelmään on valmis, verkkokirjastossa tulee näkymään vain yksi hakutulos kullekin lehdelle, ja kaikki vuosikerrat löytyvät sen alta.