Ruoka-aputoimintaa Keski-Uudellamaalla

Ruoka-apua toteutetaan järjestöissä

Kunnilla ja hyvinvointialueella ei ole omaa ruoka-aputoimintaa. Hankkeessa osatoteuttajina olevat järjestöt saavat avustusta ruoka-aputoimintansa järjestämiseen. Monimuotoista ruoka-aputoimintaa toteuttavia järjestöjä toimii kaikkien Keski-Uudenmaan kuntien alueella, tosin toteutustavoiltaan ja laajuudeltaan hyvin erilaisena. Joillakin järjsetöillä ruoka-apu on pääasiallinen toimintamuoto, kun taas useilla toimijoilla se on osa järjestön muuta toimintaa. Vaikuttavimmillaan ruoka-apu on silloin, kun siihen kytketään myös muuta ihmisen hyvinvointia edistävää toimintaa!

Järjestöjen lisäksi ruoka-aputoimintaa toteutetaan myös alueen seurakunnissa ja muissa yhteisöissä. Vaikka avustusta voivat saada vain järjestötoimijat, tehdään hankkeessa yhteistyötä myös seurakuntien kanssa edistäen alueen eri toimijoiden keskinäistä tarkoituksenmukaista yhteistyötä!

Hankkeen toimijoita Keski-Uudellamaalla

Tuusulasta hankkeessa on mukana neljä järjestöä. Jokelan alueella toimii Eväskassi ry, joka toteuttaa hävikkiruokajakelua Palopurossa Hyvinkään rajan tuntumassa. Kunnon Elämä ry:n Hävikistä Hyväkkiä -tiistaijako toteutetaan myös viikoittain Jokelassa Tiilitehtaan ruokalassa. Kellokoskella osana osallisuustoimintaansa ruoka-aputoimintaa toteuttaa Yksinäiset yhteen ry. Osallisuustoimintaa toteutetaan kokoontumalla yhteen erilaisen yhteisen mukavan tekemisen muodossa mm. Kellotuvalla. Hyrylän keskustassa toimiva Autetaan yhdessä Tuusulassa ry tekee avustustyötä ja yhteisöllisyyden edistämistä pääasiassa ukrainalaistaustaisten henkilöiden parissa. Heillä on ruoka- ja vaateavustusten jakoa Tuusulan kirjaston alakerrassa. 

Hyvinkäällä toimii kaksi aktiivista järjestöä, joista Leivänmurtajat ry järjestää ruokajakelua Palo-ojalla Helluntaikirjon tiloissa. Rusakot puskassa - kansalaistoimijoiden tuki ry toimii Yhteisötalo Onnissa Paavolassa.

Järvenpäässä toimii monen eri toimijan Yhdessä katettu -verkosto, jota koodinoi Setlementti Louhela ry. Verkostossa toteutetaan lahjoitetun hävikkiruoan keskitettyä logistiikkaa ja varastointia monen eri toimijan yhteistyönä. Verkostossa mukana olevat toimijat hyödyntävät elintarvikkeita omassa ruoka-aputoiminnassaan. 

Mäntsälässä hankkeesta avustusta saavat Leivän Tuki ry, jonka toiminta on erittäin laajaa. Järjestöllä on lahjoitusruoan keskitetty varasto ja laajalle alueelle ulottuva jakeluverkosto. Mäntsälässä se järjestää Helluntaiseurakunnan tiloissa toteutettavaa Elämän leipä jokaiselle -toimintaa. Mäntsälässä toteutetaan myös Hävikkikahvila EkoTekoa Ankkurissa Keskuskadulla. Sen järjestämisesta aiheutuviin kuluihin avustusta saa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Mäntsälän paikallisyhdistys ry.

Pornaisissa ruoka-aputoimintaa toteuttaa Pornaisten Rauhanyhdistys ry yhdessä Pornaisten surakunnan kanssa.

Nurmijärvellä avustusta saa SPR Nurmijärven osasto ry omaan Help Center -toimintaansa, jota toteutetaan mm. ystäväiltoina Omppulinnassa. Rajamäen kyläyhdistys ry toteuttaa ruoka-aputoimintaa mm. seurakuntatalon Artturi-salissa Rajamäellä sekä osana kylätalon toimintaa.

Järjestöille delegoitavat avustussummat vuonna 2024

Setlementti Louhela ry/Yhdessä katettu (Järvenpää) 13 000 €

Leivän Tuki ry (Mäntsälä) 13 000 €

Leivänmurtajat ry (Hyvinkää) 7 500 €

Rusakot puskassa – kansalaistoimijoiden tuki ry (Hyvinkää) 5 500 €

Eväskassi ry (Hyvinkää, Tuusula) 4 500 €

Kunnon Elämä ry (Tuusula) 4 000 €

Autetaan yhdessä Tuusulassa ry (Tuusula) 3 000 €

Yksinäiset yhteen ry (Tuusula) 3 000 €

Pornaisten Rauhanyhdistys ry (Pornainen) 3 000 €

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Mäntsälän paikallisyhdistys (Mäntsälä) 2 500 €

Rajamäen kyläyhdistys ry (Nurmijärvi) 2 107 €

SPR Nurmijärven osasto (Nurmijärvi) 2 100 €

 

 

Lisätietoja ruoka-avusta alueellamme saat toimijoiden facebook-sivuilta ja osoitteesta www.ruoka-apu.fi.