Lapsuus

Kivi syntyi vuonna 1834 Nurmijärvellä Palojoen kylässä räätäli Erik Johan Stenvallin ja Anna-Kristiina (Annastina) Hambergin perheeseen. Aleksis syntyi perheen neljänneksi pojaksi. Pojan nimi juonsi Aleksanterista (I), joka oli ollut Suomen suuriruhtinas. Tytär perheseen saatiin Agnesin synnyttyä. Hän kuitenkin menehtyi jo 13-vuotiaana.

Perheen äiti oli uskonnollinen ja hän oli kova kurinpitäjä. Pienestäkin rikkomuksesta lapset saivat rangaistuksen. Muistitiedon mukaan lasten isä ei olisi koskaan piiskannut heitä, vaan saanut heidät kuuliaisiksi pelkästään kovalla katseellaan. Isä oli välillä pelottavakin, koska hän saattoi juopuneena olla riitaisa. Juomanhimoa seurasi kuitenkin Annastinan vieroitus- ja hoitokuuri, jonka jälkeen mies oli valmis parannukseen. Kylällä räätälimestari oli varsin kunnioitettu mies. Koska Erik osasi lukea ja kirjoittaa, oli hän kyläläisten kirjuri monissa tehtävissä, joissa saatettiin turvautua myös miehen osaamaan ruotsiin.

Aleksiksen lapsuutta on luonnehdittu onnelliseksi ja koti oli hänelle tukisatama aina vanhempien kuolemaan saakka. Hän oli äitinsä lempilapsi ja Annastinan haaveena oli, että pojasta tulisi isona pappi. Aleksiksen ei tarvinnut muiden veljiensä tapaan perehtyä räätälin ammattiin, vaan hän sai vapaammin touhuta omiaan. Kerran isä oli suostutellut poikaa laittamaan sormustinta sormeensa ja kannustanut häntä opettelemaan ompelemista. Aleksis oli kieltäytynyt, ottanut aseensa ja lähtenyt metsälle. Kotiin hän toi tuomisina teeren.

Aleksiksen lapsuuden leikeistä on paljon tarinoita, joissa hän monesti oli leikkien johtajana läheisellä Taaborinvuorella. Monissa leikeissä jäljiteltiin aikuisten toimintaa ja heidän edesottamuksiaan. Yksi tarina kertoo, että Aleksis oli leikkinyt pappia. Hän oli noussut kiven päälle ja messunnut muille lapsille ja udellut, että oliko heillä papille tuomisia. Kerran poika oli saanut päähänsä, että vuorella oli laitettava toimeen maanjako. Leikki oli loppunut äkkiä, kun äreä metsän omistaja oli saapunut paikalle. 

Tehtäväidea:

Tiedot Aleksiksen lapsuudesta ovat hajanaisia. Kuvittele itsesi hänen asemaansa ja kirjoita tarina. Lukekaa tarinat ääneen ja keskustelkaa niiden sisällöistä. Pohtikaa myös, millaista historiatietoa teidän tarinanne olisivat välittäneet, jos ne olisivat tosia.