Viheralueet

Tuusula on vehreä kunta lähellä pääkaupunkiseudun sykettä. Tuusulasta löytyy viheralueita hämyisistä metsistä siisteihin edustuspuistoihin. Viheralueita asukasta kohden on noin 23 m². Tuusulassa voit esimerkiksi meloa Pohjois-Tuusulassa sijaitsevaan Keravanjokikanjonin lehtojen läpi, ja tarkkailla pörriäisten touhuja vasta valmistuneessa Puustellinmetsänpuiston yrittipuutarhassa.

Vesistöt ovat tärkeä osa Tuusulaa. Uudenmaan maakuntajärvi, Tuusulanjärvi, on luonut Tuusulasta taiteen ja kulttuurin keskiön. Jokela on tunnettu savenotosta syntyneistä lammistaan ja Kellokoski on saanut nimensä sen keskustaa halkovan kosken mukaan.

Tuusulassa viheralueisiin luokitellaan puistot ja leikkipuistot, lähimetsät, niityt ja maisemapellot sekä katuviheralueet. Viheralueiden hoitoluokista ja niiden sijoittumisesta kartalle löydät lisätietoja alla olevasta karttaikkunasta.

Kellokoskella viheralueita oli 213 000 m², Hyrylässä ja sen lähialueilla 415 000 m² ja Jokelassa 215 000 m².

Pidetään yhdessä ympäristöstä huolta

Jätelain 19 §:n nojalla tavaroiden ja ainesten varastointi tontin ulkopuolella on kielletty, myös puutarhajätteen vieminen puistoon ja metsäalueille on kiellettyä. Ravinnelisäyksen seurauksena nokkonen, pujo ja horsma valtaavat aluskasvillisuuden ja luonnollinen kasvusto häviää.

Puutarhajätteen mukana leviää Suomen luontoon myös vieraita kasvilajeja, jotka voivat levitä agressiivisesti tukahduttaen Suomen luonnonkasvien kasvutilaa. Tuusulan kunnan viherpalvelut torjuvat haitallisia vieraslajeja kunnan mailta. Kuntalaisten tulee huolehtia vieraslajien torjunnasta omalla tontillaan. Lue lisätietoa vieraslajeista: Vieraslajit_Info

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus kerää havaintoja Tuusulan alueilla esiintyvistä vieraslajeista. Erityisesti havaintoja kerätään yleisimmistä ja leviämiskyvyltään voimakkaista kasvilajeihin lukeutuvista vieraslajeista kuten jättiputkista, jättipalsamista ja ruttojuuresta. Lupiinista kerätään havaintoja vain luonnonsuojelualueilta ja muiden arvokkaiden luontoalueiden läheisyydestä. Lisäksi kerätään havaintoja espanjansiruetanoista. Käy merkitsemässä omat havaintosi Vieraslajien paikannuspalveluun.