Etelä-Tuusulan kylien kehittämisverkoston ydintiimi

Kehittämisverkostojen ydintiimiläisten intohimona oman asuinympäristön kehittäminen.

Tammikuun 2022 asukaslehdessä on esitelty Tuusulan viiden kehittämisverkoston ydintiimin puheenjohtajat. Verkkojulkaisussa esitellään myös ydintiimien muut jäsenet. Seuraavana vuoden 2022 ensimmäiseen asukaslehteen ja verkkojulkaisuun pohjautuva Etelä-Tuusulan kylien ydintiimin esittely.

Etelä-Tuusulan kylien ydintiimi

Tarja Hartman, Etelä-Tuusulan alueen kehittämisverkoston ydintiimin puheenjohtaja, on työurallaan toiminut muun muassa potilasjärjestön toiminnanjohtajana, yhdistyksen lehden päätoimittajana, lääkäriaseman johtajana ja opettajana. Parhaillaan Hartman kirjoittaa kirjaa ravinnon vaikutukseta ihmisen terveyteen, höystettynä italialaisilla resepteillä. Tarja Hartman asustaa miehensä kanssa Lahelassa ja osan vuodesta Italiassa, lapset ovat jo lähteneet maailmalle. Kehittämisverkostotoiminnassa hän on ollut mukana jo vuodesta 2017 saakka.

”Olin heti innokas lähtemään mukaan oman alueen toiminnan kehittämiseen. Ajattelen, että jos ei ole valmis tekemään asioille mitään, niin sitten on turha valittaakaan”, Tarja Hartman toteaa.


42-vuotiaan Piia Lakkapää-Hemmin perheeseen kuuluu aviomies ja 11-vuotias tytär. Hän harrastaa uintia, lenkkeilyä ja lukemista. Reilut kymmenen vuotta Tuusulassa asuneella Lakkapää-Hemmillä on halu kehittää omaa asuinaluettaan ja elävöittää alueen kyliä. Hän arvostaa Tuusulan rauhallisuutta, yhteisöllisyyttä ja rikasta kulttuuriperintöä.


Sakari Mäkinen, 33, työskentelee IT-alalla ja sivutoimisena vuokrausalan yrittäjänä. Hänen perheeseensä kuuluu avopuoliso sekä parin kuukauden ikäinen poikavauva. Vapaa-ajan harrastuksina ovat moottoripyöräily, liikunta, luottamustehtävissä toimiminen ja luonnossa liikkuminen.

”Kehittämisverkostotoiminta on hieno mahdollisuus kehittää asukkaiden osallistumista ja lähidemokratiaa”, Mäkinen pohtii.


52-vuotias kunta-aktiivi Toni Luode toimii järjestelmäasiantuntijana sekä toimitusjohtajana. Kotijoukkoihin kuuluu vaimo ja viisi lasta, ja harrastuksiin monipuolinen yhdistystoiminta.

”Olen innolla mukana toteuttamassa tapahtumia, sillä haluan tarjota ihmisille elämyksiä. Toivon, että kuntaan saadaan uusia tapahtumia, myös perheille ja nuorisolle”, Luode toteaa.


Marja-Leena Räsänen-Ala-Ahon työuraan ovat kuuluneet talouteen ja aikuiskasvatukseen liittyvät asiat. 64-vuotias tuusulalainen on mukana partiotoiminnassa ja harrastaa muun muassa liikuntaa, opiskelua ja vaeltamista.

”Toivoisin, että Tuusulassa säilytettäisiin metsiä ja luonnontilaisia niittyjä asutuksen ympärillä. Olisi myös upeaa, jos Tuusulaa saataisiin kehitettyä retkikohteena edelleen. Kävely- ja pyöräreitistön varrelle sopisi erilaista liiketoimintaa kuten kahviloita ja liikuntayrityksiä”, Räsänen-Ala-Aho miettii.  


Opiskelija Katri Luostarin, 45, perheeseen kuuluu aviomies ja yhdeksän lasta, joista viisi on jo muuttanut omilleen. Hän harrastaa aktiivisesti kyläyhdistystoimintaa.

”Toivoisin Etelä-Tuusulan upeiden kylien nousevan niin kunnan kuin kuntalaistenkin tietoisuuteen, ja saavan ansaitsemansa arvostuksen osana vetovoimaista kuntaa”, Luostari toteaa.