Monio tuo lisää tuntuvia taide-elämyksiä Tuusulaan

Näkymä Monion viereiseltä Varuskunnanaukiolta.
Lukio ja kulttuuritalo Monio tarjoaa uudenaikaiset puitteet oppimiselle ja harrastamiselle.

Elokuussa 2023 ovensa avanneeseen lukio ja kulttuuritalo Monioon siirtyivät Tuusulan lukion Hyrylän toimipiste, Tuusulan opisto, Keskisen Uudenmaan musiikkiopisto ja Tuusulan kuvataidekoulu. 

Uusi hieno lukio – ja samalla kulttuuritalo

Tuusulan kunta uusii palveluverkkoaan siksi, että se haluaa turvata terveet ja turvalliset tilat kaikille lapsille, nuorille ja aikuisille. Rykmentinpuistoon rakennetun Monion myötä Tuusula saa paitsi uuden hienon lukion niin kulttuurikunnan arvolle sopivan kulttuuritalon. Lukio ja kulttuuritalo Monio tarjoaa kaikenikäisille asukkaille mahdollisuuden uuden oppimiseen ja kutkuttaviin kulttuurijuttuihin.  

Eri käyttäjäryhmät on otettu alusta asti mukaan Monion suunnitteluun. Vaikuttamaan ovat päässeet opettajat ja opiskelijat lukiosta, Tuusulan Opistosta ja kuvataidekoulusta sekä musiikkiopistolta, kulttuuritoimijat, päätöksentekijät ja kunnan työntekijät. 

Pitkälti puurakenteinen Monio kohoaa Hyrylän keskustaan

Hirsiseinäinen ja pitkälti puurakenteinen Monio sijaitsee Hyrylän keskustassa, hyvien liikenneyhteyksien varrella. Monio on sekoitus modernia teknologiaa ja historiallisia vaikutteita. Esimerkiksi rakennuksen tiiliverhoilua muistuttavat säleiköt rakennuksen päätykolmioissa ja kattojen muodot kertovat alueella toimineesta vanhasta varuskunnasta.  

Tilojen suunnittelussa tärkeitä teemoja ovat olleet toimivuus, terveellisyys ja muunneltavuus. Talon rakentamisessa noudatettiin Kuivaketju10-konseptia, ja rakentaminen tapahtui sääsuojan alla, jotta riski rakenteiden kostumiseen työmaa-aikana on mahdollisimman pieni. Käytettävät materiaalit ovat pääosin uusiutuvia. Monio lämpiää hiilineutraalilla kaukolämmöllä ja rakennuksessa käytetään vihreää sähköä. Monion työmaa sai Rakennuslehden Vuoden työmaa 2022 tunnustuksen. 

Uudenaikaiset puitteet oppimiselle ja harrastamiselle

Monio tarjoaa uudenaikaiset puitteet oppimiselle ja harrastamiselle: Moniossa on perinteisten luokkahuoneiden sijaan muunneltavia tiloja. Avoimen oppimisympäristön lisäksi Monioon rakennettiin oppilaiden toiveesta rauhallisia soppia ryhmätöille ja itsenäiseen opiskeluun. Puitteet tukevat parhaalla mahdollisella tavalla uudistunutta opetussuunnitelmaa. Suuremmat tilat mahdollistivat lukion opiskelijamäärän kasvattamisen, ja kurssitarjontaa on voitu lisätä ja monipuolistaa. Tiimilukiotoiminnan myötä myös opiskelijat ottavat aktiivisesti osaa koulun kehittämiseen ja toiminnasta saadaan siten opiskelijoiden näköistä.  

Tilat avaavat uusia yhteistyön mahdollisuuksia. Saman katon alla toimivat lukion lisäksi Tuusulan Opisto, Tuusulan kuvataidekoulu, Keskisen Uudenmaan Musiikkiopisto ja Tuusulan kunnan kulttuuripalvelut. Rakennuksen salit mahdollistavat monipuolisten kulttuuritapahtumien järjestämisen. Ne ovat vuokrattavissa myös muille tapahtumajärjestäjille. 

Tuntuvia taide-elämyksiä

Monio on paitsi lukio, niin myös kaikkien kuntalaisten yhteinen kulttuuritalo ja olohuone. Monio houkuttelee nuoria hakeutumaan oman kylän lukioon, jossa on hyvät puitteet opiskelulle ja monipuolinen kurssitarjonta. Samalla Monio vahvistaa Tuusulan asemaa kulttuurikuntana ja edesauttaa yhteisöllistä elämää kotikunnassa. Monio tarjoaa tuntuvia taide-elämyksiä: Tiloissa voidaan järjestää erilaisia tapahtumia, kuten konsertteja, messuja, näyttelyitä ja yritystilaisuuksia. Tällaisia tiloja Tuusulaan on kaivattu jo pitkään.  

Monion rakennustyöt alkoivat kesäkuussa 2021, ja rakennus otettiin käyttöön elokuussa 2023. 

 

Toiminnan aloitus: Monio aloitti toimintansa syksyllä 2023. 

Bruttoneliöt: Rakennuksen laajuus on 8 773 brm2.  

Toteutustapa: Monio toteutettiin kokonaisurakkamuodolla. 

Monion verkkosivut: Verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tuusula.fi/monio.

 

Sijainti:
Lukio ja kulttuuritalo Monio
Pataljoonantie 6
04300 Tuusula

3 tiedostoa
Uusin 23.9.2021
5 tiedostoa
Uusin 4.10.2022
1 tiedosto
Uusin 4.2.2022
1 tiedosto
Uusin 19.11.2021
3 tiedostoa
Uusin 6.7.2022
6 tiedostoa
Uusin 3.10.2022