Vinkkejä opetukseen Pekka Halosesta - ideapankki

Pekka Halosen omakuvaTuusulan museon ideapankissa on tietoa, kuvia ja tehtäväideoita Pekka Halosen taiteen tarkasteluun ja elämän ymmärtämiseen. Sisältö on jaoteltu eri oppiaineiden mukaan. Otamme mielellämme vastaan palautetta ja oppimiskokemuksianne. Mukavia hetkiä materiaalin parissa!

Sisältö

Käännetään ja soitetaan (vieraat kielet ja musiikki)

Apetta pöytään (kotitalous)

Luonnon lumoissa (ympäristökasvatus, kuvataide)

Aiheita etsimässä (kuvataide)

Jäniksenpoika ja muita tarinoita (äidinkieli)

Halosen asuinpaikkoja ja matkakohteita (maantieto)

Hirsitalon mittoja ja suunnitelmaa (matematiikka, arkkitehtuuri)

Halos-visa

Päiväkodeille sovellettavissa

Ideapankki opetukseen tarjoaa mahdollisuuksia päiväkotien arkeen. Alla olevan listan kautta on esitelty muutamia mahdollisuuksia, joiden kautta taiteilija Pekka Halonen ja hänen perheensä voidaan tuoda lähelle lasten omaa elämys- ja kokemusmaailmaa. Sivuja tutkimalla löydätte lisää tehtäväideoita, joista voitte valita lasten ikä- ja taitotasoon soveltuvimmat.

  • Jumppa- ja musiikkihetkeen voi linkittää Kotikonsertteja Halosenniemessä osion. Halosenniemessä järjestettiin kotikonsertteja ja joskus myös tanssiaisia. Järjestäkää oma kotikonsertti tai tanssiaiset Halosten innoittamina.
  • Satuhetken piristeenä voi lukea lapsille ääneen Pekka Halosen tarinoita. Satuja voi elävöittää käsinukeilla. Mörkö-Lassi -tarinaa voitte jatkaa saduttamalla.
  • Kohdissa Luonnon lumoissa ja Aiheita etsimässä on runsaasti ideoita piirtämiseen ja maalaamiseen. Näitä sivuja tutkimalla löydätte myös teoskuvia Pekka Halosen maalauksista. Linkissä Itkeviä lehmiä on tehtäväideoita mallina oloon, jota Halosen lapset joutuivat liiankin usein harjoittamaan.
  • Asuinpaikkoja ja matkakohteita tarjoaa teille kartan, jonka kautta voitte jäljittää Halosen "jalanjälkiä". Voitte tulostaa paikkakuntalistan opetussivustolta ja etsiä oikeista kartoista Halosen maalauspaikkoja ja asuinpaikkoja. Karttojen tutkiminen on monille lapsille mieleistä ja hauskaa puuhaa.
  • Apetta pöytään puutarhaosio on varmasti monille lapsille mieluinen. Osiosta voitte tulostaa kasvilistan ja arvuutella, mitä kasveja Maija Halonen puutarhassaan kasvatti. Tehtäväideana esitelty herneen versojen kasvatus voi olla mukava tapa lisätä elämyksellisyyttä arkeen.

Hauskoja hetkiä Halos-tunnelmissa!

Tiedustelut

Museolehtori Susanna Hemmilä-Peltonen
p. 040 314 3468, susanna.hemmila-peltonen (a) tuusula.fi