Veljesten esittely

Teoksessa seikkailevat Juhani, Aapo, Timo, Tuomas, Simeoni, Eero ja Lauri. Juhani on veljessarjan vanhin ja Eero on nuorin. Veljesten välinen ikäero on kahdeksan vuotta. Aapo ja Tuomas sekä Timo ja Lauri ovat kaksosia. Veljekset olivat vankkarakenteisia ja heidän hiuksensa olivat hampunkarvaiset.

Kivi on tehnyt runsaasti työtä, kun hän on kehittänyt veljesten luonteita, mieltymyksiä ja heikkouksia. Erilaisuus tuo kirjaan monipuolista vuoropuhelua ja mahdollistaa erilaiset juonenkäänteet. Kirjailijan tapaan hän otti vaikutteita lähipiirinsä ihmisistä ja myös itsestään.

Veljeksistä voi tunnistaa Kiven omia luonteenpiirteitä. Esimerkiksi Simeonin mielen ailahtelevaisuus tuo mieleen Kiven ongelmat hänen mielenterveytensä kanssa. Laurin metsästystaito ja luonnonrakkaus tuovat mieleen lapsuuden metsäretket. Juhanin äkkipikaisuus taas palauttaa mieleen Kiven kiivauden ja tappelualttiuden. Eeron nationalismi muistuttaa Suomen poliittisesta tilanteesta Venäjän vallan alla.

Tehtäväidea:

Suunnitelkaa henkilöhahmoja. Pohtikaa, millaisia hahmot voisivat olla ulkonäöltään ja luonteeltaan. Valitse henkilöhahmolle viisi omaa luonteenpiirrettäsi, joiden avulla sinut on mahdollista tunnistaa. Kirjoittakaa suunnitelmanne koneella paperille ja tulostakaa ne. Laittakaa kaikki laput taiteltuina pahvilaatikkoon ja sekoittakaa huolella. Nostakaa lappuja yksitellen ja yrittäkää arvata, kuka oppilas on hahmon takana.

Kuvaukset veljeksistä:

Juhani: Juhani on veljeksistä vanhin ja hän kutsuu veljiään isänomaisesti pojiksi. Äänekäs Juhani on veljesten johtohahmo, joka usein aloittaa ja lopettaa keskustelut. Hänellä on kuitenkin myös kyky kuunnella toisten mielipiteitä ja hankalissa tilanteissa hän turvautuu Aapon tai Tuomaksen apuun. Äkkipikainen ja määräilevä Juhani suuttuu helposti. Hän uhoaa paljon ja on hyvin herkkä haastamaan riitaa. Suuttuessaan hän vertaa itseään ladattuun kanuunaan, joka odottaa paukahtamistaan. Tulistuva Juhani kuitenkin rauhoittuu yhtä nopeasti kuin suuttuikin ja osoittaa katumusta oman ajattelemattomuutensa seurauksista. Monesti Juhanin kiivaus johtaa veljesporukan vaikeuksiin. Juhani miehekkyyteen sekoittuu iso annos tunnetta, joka voi näkyä nopeina mielialan muutoksina ilon ja surun välillä. Hän oppii hitaasti asioita, mikä näkyy etenkin Aapisen oppimisessa, jossa on huomattavia vaikeuksia.

Hallitsevat luonteenpiirteet: puhelias, äkkipikainen ja tunteellinen

Aapo: Aapo on veljeksistä pisin. Puhelias Aapo on itsevarma, harkitsevainen, järkevä ja oikeudentuntoinen, joka siinä määrin, että Eero välistä pilailee veljensä kustannuksella. "Jukolan Salomon" kuvaa osuvasti Aapon toimintaa, kun hän jakaa viisauksiaan ja pyrkii estämään veljiänsä riehakasta käyttäytymistä. Usein hänen sanansa kuitenkin kaikuvat kuuroille korville ja mies ajautuu joukon jatkeena hölmöilyihin. Aapon auktoriteetti ei riitä kuuden veljeksen pysäyttämiseen. Aapon ehdotuksia ovat hunningolle päässeen kotitalon kunnostaminen, avioituminen ja lukemaan oppiminen. Aapo vaikuttaakin arvostavan kirjasivistystä ja puhuessaan hän monesti turvautuu vertauksiin. Hän tietää myös joukon kansantarinoita ja erilaisia uskomuksia, joita hän kertoo muille veljilleen. Tarinoiden kautta Kiven teokseen ujuttautuu vanhaa kansanviisautta ja kertomaperinnettä.

Hallitsevat luonteenpiirteet: oikeudenmukainen, sovinnollinen ja harkitsevainen

Tuomas: Tuomas on veljeksistä harteikkain ja vahvin. Oikeudenmukaisen Tuomaan auktoriteetti on vahva ja veljekset arvostavat hänen mielipiteitään. Kirjan loppupuolella Tuomas tunnetaan köyhiä kohtaan osoittamastaan armeliaisuudesta, joskin hänen oikeudenmukaisuuteensa yhdistyy pitkävihaisuutta. Miehen fyysinen voimakkuus täydentää hänen sanojensa painoarvoa. Väkivahvan veljen voimat harmittavat Juhania, joka himoitsee itselleen veljessarjan voimakkaimman titteliä. Luonteeltaan Tuomas on vakaa ja ehdoton. Hänen ilmaisunsa on toteavaa, jyrkkää ja lyhytsanaista. Hän on mies, joka keskittyy tekoihin ja jättää puhumisen vähemmälle.

Hallitsevat luonteenpiirteet: oikeudenmukainen, ehdoton ja pitkävihainen

Simeoni: Liuhupartanen Simeoni on veljeksistä uskonnollisin ja hän on hyvin huolissaan Impivaaraan metsikköön muutosta. Luonteeltaan hän on hurskas ja kuuliainen, mutta hänen mielensä on herkkä ja ailahtelevainen. Tämä johtaa näkyihin ja pelottaviin kokemuksiin. Yhdessä uskonnollisessa näyssä Simeoni tapsi paholaisen, joka varoitti kurittomasti eläviä veljeksiä. Viesti oli pelottava, että se johti dramaattiseen muutokseen. Veljekset päättivät sovittaa tekonsa ja palata takaisin yhteiskunnan jäseniksi. Simeoni vastasi veljesten ruoanlaitosta ja karjanhoidosta. Luonteeltaan hän oli varsin saita, joskin kerran kaupunkireissulla hän tuhlasi holtittomasti Eeron kanssa veljesten rahat. Hän oli veljeksistä ainoa, joka päätti olla avioitumatta.

Hallitsevat luonteenpiirteet: herkkä, kuuliainen ja mieleltään epävakaa (neuroottinen)

Timo: Timo on Laurin kaksosveli ja heistä kahdesta ensimmäisenä syntynyt. Aina iloinen Timo suhtautuu asioihin monesti huumorilla ja huvittuneesti, mutta myötäilee toisten tekemiä päätöksiä. Muut veljekset suhtautuvat Timoon kuin lapseen ja hänelle ei anneta vastuullisia tehtäviä. Timo saa auttaa veljeksiä esimerkiksi saunan lämmityksessä. Timo ei ymmärrä Aapon kielellisiä hienouksia tai kuvainnollisia ilmauksia, vaan kokee hän asiat sellaisena kuin ne ovat (konkretia). Vaikka Timo ei ole erityisen välkky, ei se estä häntä olemasta suosittu ihmisenä. Metsästäjänä hän on surkea, vaikka yrittää ajoittain yltyä sankaritekoihin. Kiven teoksessa Timo lauloi oravaisesta.

Hallitsevat luonteenpiirteet: iloinen, lapsenomainen ja huumorintajuinen

Lauri: Lauri on Timon kaksosveli ja heistä kahdesta jälkimmäisenä syntynyt. Luonteeltaan Lauri on vetäytyvä ja omissa oloissaan viihtyvä. Hän ei pidä meteliä itsestään, vaan on hiljainen ja pohdiskeleva. Hiljaisuuden padon murruttua Lauri voi olla erittäin puhelias. Kun veljekset olivat Hiiden kivellä härkiä paossa, he joutuvat kuuntelemaan katkeroituneen Laurin teräviä sanoja itsestään. Onneksi Lauria ei tönäisty kiveltä alas. Käsistään taitava ja taiteellinen Lauri valmisti tarvekaluja käppyräisistä puunkappaleista. Hän nautti luonnosta ja sen tarkkailemisesta. Varsin mielellään hän eläisi metsässä kaukana maailman menosta. Hänen ideansa on myös ajatus Impivaaraan muuttamisesta. Hän on veljessarjan tarkin ampuja. Lukemaan Lauri oppi heti Eeron jälkeen ja hänestä kehittyi Toukolan kylän paras lukija.

Hallitsevat luonteenpiirteet: hiljainen, vetäytyvä ja tarkkaileva

Eero: Eero on veljessarjan nuorin. Teoksen aikana nuoresta pojasta kasvaa aikuinen mies. Hän on veljessarjan nopeaälyisin ja oppivaisin. Eero oppi veljeksistä ensimmäisenä lukemaan ja hän toimi lukutaidonopettajana muille veljilleen. Etenkin kovapäistä Juhania harmitti Eeron päteminen. Vaikka Eero on tarkkanäköinen, niin häneltä puuttui usein tervettä itsesuojeluvaistoa. Monesti hänen pisteliäät kommenttinsa ovat liikaa Juhanille ja muiden veljesten on pelastettava hänet pinteestä. Fyysisesti Eero on ketterä ja kylmähermoisena miehenä hän sietää hyvin painetta. Kirjan loppupuolella Eerosta on kehittynyt oppinut ja merkittävä kunnallismies, joka pyrkii edistämään Toukolan kylän asioita, esimerkiksi kansakoulun perustamista. Eeron elinpiirin laajennettua hänestä muotoutuu nationalisti, joka ajaa Suomen asiaa.

Hallitsevat luonteenpiirteet: nokkela, ilkikurinen ja toimelias

Tehtäväidea:

Keskustelkaa ihmisten välisten luonteiden eroista. Millaisia luonteenpiirteitä löysitte? Kenen veljeksen luonne sopisi sinuun parhaiten? Etsi Kiven teoksesta Seitsemän veljestä lainaus, josta käy ilmi valitsemasi veljeksen luonne.