Veljesten esittely

Teoksessa seikkailevat Juhani, Aapo, Timo, Tuomas, Simeoni, Eero ja Lauri. Juhani on veljessarjan vanhin ja Eero on nuorin. Veljesten välinen ikäero on kahdeksan vuotta. Aapo ja Tuomas sekä Timo ja Lauri ovat kaksosia.

Ruumiin vartalo heillä on tukeva ja harteva, pituus kohtalainen, paitsi Eeron, joka vielä on kovin lyhyt. Pisin heistä kaikista on Aapo, ehkä ei suinkaan hartevin. Tämä jälkimmäinen etu ja kunnia on Tuomaan, joka oikein on kuuluisa hartioittensa leveyden tähden. Omituisuus, joka heitä kaikkia yhteisesti merkitsee, on heidän ruskea ihonsa ja kankea, hampunkarvainen tukkansa, jonka karheus etenkin Juhanilla on silmään pistävä. (A. Kivi, Seitsemän veljestä, 1870)

Kivi on tehnyt runsaasti työtä, kun hän on kehittänyt veljesten luonteita, mieltymyksiä ja heikkouksia. Erilaisuus tuo kirjaan monipuolista vuoropuhelua ja maSeitsemän Veljestä karamellipaperi. Kuva: Helsingin kaupunginmuseohdollistaa erilaiset juonenkäänteet. Kirjailijan tapaan hän otti vaikutteita lähipiirinsä ihmisistä ja myös itsestään.

Veljeksistä voi tunnistaa Kiven omia luonteenpiirteitä. Esimerkiksi Simeonin mielen ailahtelevaisuus tuo mieleen Kiven mielenterveysongelmat. Laurin metsästystaito ja luonnonrakkaus tuovat mieleen lapsuuden metsäretket. Juhanin äkkipikaisuus taas palauttaa mieleen Kiven kiivauden ja tappelualttiuden. Eeron nationalismi muistuttaa Suomen poliittisesta tilanteesta Venäjän vallan alla.

Kuvassa on F. Tilgmannin kirjapainon karamellipaperi Seitsemästä veljeksestä. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

Tehtäväidea:

Suunnitelkaa henkilöhahmoja. Pohtikaa, millaisia hahmot voisivat olla ulkonäöltään ja luonteeltaan.