Hyvää alkavaa lukuvuotta 2023-24

Hyvät Hyökkälän koulun oppilaat ja huoltajat!                                                                                                                                                                  9.8.2023

 

Kesä on vietetty vaihtelevissa sääolosuhteissa auringosta ja helteistä nauttien ja välillä sateita pidellen. Lomalla on ollut mahdollisuus heittää aikataulut nurkkaan ja keskittyä omiin lempipuuhiin tai vain ihan oleiluun. Toivottavasti mielesi ja kehosi on saanut riittävästi lepoa ja aloitat koulutyön iloisella, uteliaalla ja innokkaalla asenteella valmiina oppimaan jotain uutta ja mielenkiintoista. Koulun arki aikatauluineen ja velvoitteineen kutsuu sinua nyt.

Samalla pyörähtää käyntiin Hyökkälän koulun toiseksi viimeinen lukuvuosi. Yläkoulussa tänä syksynä aloittava seiskaluokkalaisten ikäluokka on ensimmäinen, joka tulee saamaan peruskoulun päättötodistuksen uudessa Rykmentinpuiston koulussa. Uuden koulun rakennusprojekti siis etenee hyvää vauhtia.

Viime lukuvuonna aloitimme yhdessä oppilaiden ja huoltajien kanssa ProKoulu –toiminnan rakentamisen osaksi Hyökkälän koulun toimintakulttuuria ja varsinainen toiminta käynnistyy tänä lukuvuonna. ProKoulu on prosessi, jossa koulun toimintakulttuuria, opettajien kasvatusosaamista ja oppilaiden käyttäytymisen ohjaamista kehitetään tutkimustietoon nojaten sisältäen mm. yhteisesti asetetut käyttäytymisen tavoitteet, konkreetit toimintaohjeet tavoitteiden mukaiseen käyttäytymiseen, toimintaohjeiden mukaisen käyttäytymisen opettamisen, kannustuksen, positiivisen palautteen ja yhteisen palkitsemisen sekä ei-toivottuun käyttäytymiseen puuttumisen yhteisesti sovituilla tavoilla.

Jatkamme Agenda 2030 portaiden käyttöä. Ne määrittävät kunkin 1-9 luokkatasojen tavoitteet kestävään kehitykseen niin talouden, ihmisten hyvinvoinnin kuin ympäristönkin kannalta.

Työrauha, kannustava, turvallinen, suvaitsevainen ja erilaisuutta hyväksyvä ilmapiiri ryhmässä ja koulun kaikissa tilanteissa ovat tärkeitä oppimisen ja koulussa viihtymisen edellytyksiä. Tätä edesauttaa omalta osaltaan koulussamme käytössä oleva KiVa Koulu toimenpideohjelma, joka on tutkimusten mukaan yksi toimivimmista. Ohjelman tavoitteina on kiusaamisen ehkäiseminen ja tehokas puuttuminen kiusaamistilanteisiin sekä jatkuva seuranta. On erittäin tärkeää, että jos sinä koet kiusaamista tai näet kiusaamistilanteen, niin ilmoitat siitä jollekin opettajalle tai rehtorille, jotta kiusaamiseen voidaan puuttua välittömästi. Kokemus osoittaa, että kiusaamista saadaan näin kitketyksi pois. Pyrkikäämme siis rakentamaan kouluumme oppilaiden ja opettajien yhteistoiminnalla toisiamme kunnioittava ja erilaisuutta hyväksyvä ilmapiiri.

Opettele aikatauluttamaan arkeasi, jotta sinulle jäisi koulupäivän ja läksyjen tekemisen jälkeen aikaa harrastuksiin ja kavereiden kanssa oleiluun. Tee asiat oikea-aikaisesti. Jätä kännykkä parkkiin oppitunnin ajaksi oman opiskelurauhasi turvaamiseksi. Opiskele mahdollisimman paljon oppituntien aikana. Yritä löytää itsellesi sopivat oppimisstrategiat. Lue läksysi ja tee kotitehtäväsi säännöllisesti ja riittävän ajoissa iltapäivällä tai alkuillasta. Jos tarvitset paljon aikaa kokeisiin valmistautumiseen, niin tee se pitkällä aikavälillä, viime tippaan jättäminen vain lisää stressiä. Pakkaa reppusi valmiiksi jo illalla. Näin voit käyttää aamulla pakkaamisesta säästyvän ajan vaikka kiireettömän aamupalan nauttimiseen. Se puolestaan auttaa sinua jaksamaan aamupäivän ruokatuntiin asti.

Hyvinvointisi kannalta on tärkeää, että nukut säännöllisesti riittävän pitkät yöunet.

Huolehdithan myös, että tunnuksesi laitteille ja sovelluksiin ovat kunnossa heti koulun alettua, jotta pääset lukemaan esim. Wilmaa ja voit käyttää esim. Classroomissa olevia sähköisiä materiaaleja tehokkaasti. 

On tärkeää, että oppilaat tuovat oman kädenjälkensä koulun toimintaan ja edesauttavat viihtymistä koulussa. Yläkoulun oppilailla on käytössään sähköinen aloitelaatikko ja alakoulun käytävällä sijaitsee aloitepostilaatikko. Lisäksi oppilaskunnan hallituksen kautta on oiva mahdollisuus vaikuttaa yhteisiin asioihin.

Yläkoulun viikoittaiset luokanohjaajavartit, syys- ja kevätlukukaudella järjestettävät urheilupäivät sekä erilaiset tapahtumat ja juhlat vahvistavat yhteisöllisyyttä. Alakoululla on edelleen ohjelmassa yhteiset päivänavaukset ja aamulenkit vuoroviikoin.

Muistammehan kohtaamisissamme käyttäytyä kunnioittavasti toisiamme kohtaan. Se lisää kaikkien hyvinvointia ja viihtyvyyttä koulussamme. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan!

 

Antoisaa alkavaa lukuvuotta toivottaen

Hyökkälän koulun henkilökunta