Lainauspalvelut

Uusinnat ja varaukset

Kirkes-verkkokirjasto

TILAA KAUKOLAINA

Kaukopalvelupyyntö

Lainaus ja palautus

Asiakkaalla voi olla Kirkes -kirjastoista yhtä aikaa 150 lainaa, joista

 • 30 lp-levyä
 • 15 dvd-levyä
 • 15 blu-ray-levyä
 • 15 videokasettia (VHS)
 • 10 cd-rom-levyä ja
 • 5 konsolipeliä.

Kirkes-kirjastojen asiakkaat voivat lainata Tuusulan kunnankirjastossa olevaa aineistoa tai tilata muista Kirkes-kirjastoista löytyvää aineistoa Tuusulaan.

Tuusulan kunnankirjastosta lainattu aineisto voidaan palauttaa maksutta mihin tahansa Kirkes-alueen kirjastoon.

Kaikissa Tuusulan kirjastoissa on lainaus- ja palautusautomaatit. Aukioloaikojen ulkopuolella aineistoja voi palauttaa palautusluukkuun. Pääkirjaston palautusluukku sijaitsee parkkipaikan puoleisella seinällä.

Lainojen uusinta

Jos lainoista ei ole varauksia, ne voi uusia enintään viisi kertaa. Lainat voi uusia verkkokirjastossa, puhelimitse tai käymällä kirjastossa. Pikalainoja ei voi uusia.


Laina-ajat

Kirjastoaineiston laina-ajat vaihtelevat aineistotyypin ja asiakaslajin mukaan 1-4 viikon välillä.

Henkilöasiakkaalla laina-ajat ovat normaalisti seuraavat:

 • Kirjat, äänikirjat, nuotit ja cd-äänilevyt 4 viikkoa
 • Lehdet, cd-romit, konsolipelit, blu-ray- ja dvd-levyt ja aikuisten uutuuskirjat 2 viikkoa
 • Pikalainakirjat 1 viikko

Yhteisöasiakkaiden (esim. päiväkodit, koululuokat) kortilla lainattaessa laina-ajat ovat pidemmät.

Laina-aika tulee aina tarkistaa eräpäiväkuitista. Lainojen eräpäivä näkyy myös verkkokirjastossa omissa lainatiedoissa.
Eräpäivää voi tiedustella kirjastosta myös puhelimitse tai sähköpostitse.


Varaukset ja hankintatoivomukset

Aineistoa voi varata joko paikan päällä kirjastossa tai verkkokirjaston kautta. Varaus voi olla maksullinen (katso kirjaston maksut).

Hankintatoivomuksia voi esittää hankintatoivomuslomakkeella.


Kaukopalvelu

Kaukopalvelu henkilöasiakkaille

Jos haluttu aineisto ei ole Kirkes-kirjastojen kokoelmissa, sen voi tilata kaukolainaksi. Kaukolainaus on maksullista. Kirjaston maksut. Tilauksen voi jättää mihin tahansa kirjastotoimipisteeseen alla olevalla kaukopalvelupyyntö-verkkolomakkeella.

 • Tee kaukopalvelupyyntö
 • Kaukolainapyynnöt ja kaukolainat eivät enää näy verkkokirjastossa omissa tiedoissa.
 • Noutoilmoituksen saavuttua kaukolaina pitää noutaa kirjaston asiakaspalvelusta, eikä sitä voi lainata omalle kortille. Noutoilmoituksesta näkee viimeisen mahdollisen noutopäivän. Kaukolainamaksun voi maksaa verkkokirjastossa tai kirjaston asiakaspalvelussa.
 • Kaukolainoissa noudatetaan aina omistajakirjaston asettamia laina-aikoja. Kirjasto uusii kaukolainat automaattisesti mikäli se on mahdollista, mutta halutessaan uusintapyynnöt ja kysymykset voi lähettää osoitteeseen kaukopalvelu.kirjasto(at)tuusula.fi.
 • Kaukolainaus on maksullista. Kaukolainojen myöhästymismaksut ja noutamattomien varausten maksut kertyvät kirjaston normaalien maksukäytäntöjen mukaisesti. Kaukolainojen korvausmaksut perustuvat omistajakirjaston korvausmaksuihin, ja saattavat olla huomattavasti korkeammat kuin Tuusulan kirjaston korvausmaksut.
 • Kaukolainat tulee palauttaa samaan kirjastoon, mistä ne on noudettu. Palautus palautuslaatikkoon omalla vastuulla.

Kaukopalvelu muille kirjastoille

Muut kirjastot voivat tilata asiakkailleen Tuusulan kunnankirjaston aineistoa kaukopalvelun kautta. Kaukopalvelupyynnöt lähetetään sähköpostiosoitteeseen kaukopalvelu.kirjasto(at)tuusula.fi.

Monikielinen kirjasto

Monikielisen kirjaston kokoelma sijaitsee Helsingissä Pasilan kirjastossa. Monikielinen kirjasto tarjoaa kaikkialla Suomessa mahdollisuuden lukea kirjallisuutta omalla kielellä. Kirjaston aineistoja voi pyytää lainaan oman kirjaston kautta.

Lisätietoja Monikielisen kirjaston sivuilta ja Kirjastot.fi:n sivuilta.

Monikielisen kirjaston kokoelmaa voi selata HelMet-aineistotietokannassa tarkennetun haun avulla. Etsi kielivalikosta haluamasi kieli.

Monikielisestä kirjastosta ei lähetetä siirtokokoelmia pohjoismaisilla kielillä eikä seuraavilla kielillä: englanti, saksa, ranska, italia, espanja, viro ja venäjä. Näillä kielillä voi tilata yksittäisiä kaukolainoja.

Venäjänkielinen kirjasto

Venäjänkielisen kirjaston kokoelma on Espoossa Sellon kirjastossa. Kirjaston aineistoa lainataan kaikkialle Suomeen. Asiakkaaksi ilmoittaudutaan omassa kirjastossa. Lainat toimitetaan omaan lähikirjastoon tai Postin pakettiautomaattiin.