Saavutettavuusseloste

Tuusula.fi-sivustoa koskee laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia. Tämä saavutettavuusseloste on laadittu 16.9.2020. Olemme arvioineet sivuston saavutettavuuden itse yhteistyössä sivuston teknisen toimittajan kanssa.

Verkkosivuston saavutettavuuden tila

Täyttää kriittiset saavutettavuusvaatimukset.

Ei-saavutettava sisältö (WCAG-kriteerien mukaan)

Sivustolla on ei-saavutettavaa sisältöä, joka ei kuulu lainsäädännön piirin tai jota ei ole vielä ehditty muuttaa saavutettavaksi kohtuuttoman rasitteen vuoksi. Korjaamme havaitut puutteet mahdollisimman pikaisesti. Liitetiedostojen suuresta määrästä johtuen niitä korjataan kuitenkin vasta sitä mukaa kuin tiedostoja päivitetään.

Seuraavat sisällöt ja toiminnot eivät ole vielä vaatimusten mukaisia:

Havaittavuus

WCAG 1.1.1 Sivustolla on navigointiin ja tiedon visualisoimiseen käytettyjä karttoja, joilta puuttuu tekstivastineet.

WCAG 1.2.2 Joistakin upotetuista YouTube-videoista puuttuu tekstitys. Videot on julkaistu ennen 23.9.2020, joten ne eivät kuulu lainsäädännön piiriin.

WCAG 1.3.1 Otsikkotasojen käytössä vähäisiä puutteita. Joidenkin tasojen yli on hypätty.

WCAG 1.3.1 Joissakin 23.9.2018 jälkeen julkaistuissa tai asiointiin tarvittavissa mm. DOC- ja PDF-dokumenteissä on ruudunlukijakäyttöä haittaavia muotoilupuutteita.

WCAG 1.4.5 Sivuilla on joitakin tekstiä sisältäviä kuvia, joille ei ole määritetty kuvaavia tekstivastineita.

Hallittavuus

WCAG 2.4.2 Joillakin sivuilla sivuotsikot puuttuvat.

WCAG 2.4.4 Joistakin linkkiteksteistä ei käy ilmi linkin tarkoitus, esim. "Lue Lisää"-linkit.

WCAG 2.4.4 Jotkut linkkitekstit vievät eri osoitteisiin, esim. "Anna palautetta kunnan palveluista".

Toimintavarmuus

WCAG 4.1.1 Kaikkien elementtien ID-tunnisteet eivät ole yksilöllisiä. Tunnisteen tulee olla yksilöllinen.

Muut käytössä olevat verkkokanavat ja sosiaalisen median kanavat

Tuusula.fi-verkkopalvelun lisäksi Tuusulan kunnalla on käytössä verkkokanavia ja sosiaalisen median kanavia.

Tuusulan kunnan verkkokanavia ovat Tuusulan osallistumisalusta, Visit Tuusula -sivusto, Elämisen taidetta -sivusto, Tuusulan verkkokauppa ja julkinen-fi-sivusto. Tuusulan osallistumisalustan, Visit Tuusula -sivuston ja Tuusulan verkkokaupan saavutettavuusselosteet löytyvät mainituilta kanavilta. Edellä mainittujen verkkokanavien lisäksi käytössä olevan Tuusulan yritys- ja palveluhakemiston saavutettavuusseloste löytyy palveluntarjoajan sivuiltaJulkinen.fi/tuusula-sivustolla ja Vesihuollon häiriökartta -sivustolla ei ole erillistä saavutettavuusselostetta. Julkinen.fi-sivustolla olevista, ennen 23.9.2020 julkaistuista videotallenteista puuttuu saavutettavuuslainsäädännön mukainen tekstitys. Valtuuston kokoukset näytetään suorana Julkinen.fi-sivustolla.

Tuusulan kunnan toimielinten ja viranhaltijoiden päätösten sekä kunnan virallisten kuulutusten julkaisusivusto on pääasiallisesti esteetön. Poikkeuksen tekee Kuulutukset-osio, joka sisältää toistaiseksi ei-saavutettavaa sisältöä seuraavaan järjestelmän versiopäivitykseen asti, ja mahdolliset päätösten ei-saavutettavat liitteet.

Käytössä olevat sosiaalisen median kanavat ja niiden tilit on luetteloitu osoitteessa www.tuusula.fi/sosiaalinenmedia. Sosiaalisen median kanavat saattavat sisältää ennen 23.9.2020 julkaistuja videotiedostoja, joista puuttuu tekstitys tai kuvia, joille ei ole määritetty kuvaavia tekstivastineita. Pyrimme tuottamaan saavutettavia verkkokanavien ja sosiaalisen median verkkosisältöjä 23.9.2020 lähtien niiltä osin, kuin se on valituissa kanavissa mahdollista.

Osana tuusula.fi-verkkosivustoa on käytössä chat-palvelu ja verkkosivuston kautta tilattavissa olevat uutiskirjeet.

Saavutettavuuspalaute

Huomasitko saavutettavuuspuutteen sivustollamme? Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi. Anna saavutettavuuspalautetta tällä verkkolomakkeella tai lähetä meille sähköpostia osoitteella viestinta(at)tuusula.fi. Vastauksessa voi mennä 14 päivää.

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000