Unimuotokuvia

Espoolainen mediataiteilija Matti Sampela valittiin Tuusulan kesätaiteilijaksi 2023. Paikkaa haki 48 eri taidealan edustajaa. Sampela toteutti kesän aikana videomuotokuvia tekstistä kuvia generoivan tekoälymallin avulla.

Matti Sampela on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta ja opiskellut piirustusta ja maalausta Edinburgh College of Artissa. Sampela on kuvataiteilija, graafinen suunnittelija ja valokuvaaja, joka taiteessaan yhdistelee piirustus- ja maalaustekniikoita digitaaliseen 3D-grafiikkaan ja valokuvaan.

– Kiinnostuin 3D-grafiikasta osana taiteellista työskentelyäni muutama vuosi sitten. Pikkuhiljaa opiskelin uusia ohjelmistoja ja kuvantamisen keinoja, päätyen lopulta tekoälyohjelmistojen pariin. Näen tekoälyn rikkaana aarreaittana ja häkellyttävänä uutena taiteen tekemisen työkaluna, Matti Sampela kertoo.

Kollaasi Matti Sampela

Matti Sampela on Tuusulan kesätaiteilija 2023. Kuva: Matti Sampela (osa teoksesta), Marika Taipalus

Tuusulalaiset pääsivät osallistumaan kesätaiteilijan työskentelyyn omien kasvojensa mukaan tehtyjen tekoälymallien avulla. Sampela yhdisteli tekoälyn avulla taiteessaan osallistujien toiveita ja unelmia heidän kasvonpiirteidensä mukaan luotuihin muotokuviin.

– Kuvia luova tekoäly on nykytaiteessa verrattain uusi työkalu. Haluan tuoda tekoälyn ja nykytaiteen lähemmäksi taiteen kokijoita osallistaen heitä taiteen tekemisen prosessiin. Osallistumalla tekoälymuotokuviensa luomiseen, tuusulalaisilla on myös hyvä mahdollisuus oppia uutta kuvia luovan tekoälyn saralta, Sampela sanoo.

Tuusula palkkasi kesätaiteilijan ensimmäistä kertaa vuonna 2022, Sampela toimi järjestyksessään toisena kesätaiteilijana Tuusulassa. Kesätaiteilijan työn on tarkoitus kannustaa taiteilijan uransa alkupäässä olevaa henkilöä tekemään taiteellista työtään ja toteuttamaan hakuvaiheessa esittämänsä taideprojektin.

Kesätaiteilija työskenteli kesä-heinäkuun 2023 Tuusulan kunnalla kulttuurituottajien tiimissä. Hän osallistui myös Tuusula-viikon 17.–23.7.2023 tapahtumiin.

Matti Sampela tekoälyn avulla valmistama unimuotokuva, jossa naisoletettu ja pilviä

Unimuotokuva (osa teoksesta), 2023, Matti Sampela

Katso Unimuotokuvia-teos Youtubesta: https://youtu.be/1GnxGBi4ffo