Myytit

Arkikielessä myytillä monesti tarkoitetaan uskomusta, kuvitelmaa, harhakäsitystä tai jotakin sellaista, johon meillä ei ole vastausta. Myytti kätkee siten sisälleen ratkaisemattoman salaisuuden.

Kansan parista ponnistanut, nuorena menehtynyt (38-vuotta) ja suuren kansallisen tehtävän saanut Kivi on loistava kohde myyttien aiheeksi. Hänen elämänsä ei ollut helppo ja etenkin loppuvuosien tapahtumat vaikuttavat epäreiluilta nykyihmisen ajatuksissa. 

Useat Kiven elämään liittyneet myytit eivät ole ahkerista tutkimuksista huolimatta selvinneet. Tämä saa uteliaisuuden heräämään ja mielikuvituksen laukkaamaan. Arvoitukseksi ovat jääneet niin Kiven mielisairauden laatu kuin myös hänen ulkonäkönsä. Lisäksi Kiven ja hänen tukijansa Charlotta Lönnqvistin suhteen laatua on pohdittu paljon. On toki totta, että kahden naimattoman henkilön asuminen samassa osoitteessa oli kuohuttavaa 1800-luvun aikana. 

Alasivuilla tutustutaan Kiven terveyteen ja ulkonäköön. Lönnqvistista ja Kivestä voit lukea osiosta Kirjailijana kohdasta Siuntion rauhassa.