Myytit

Arkikielessä myytillä monesti tarkoitetaan uskomusta, kuvitelmaa, harhakäsitystä tai jotakin sellaista, johon meillä ei ole vastausta. Myytti kätkee siten sisälleen ratkaisemattoman salaisuuden.

KansanAleksis Kiven kuolinmökki näkyy risuaidan takaa parista ponnistanut, nuorena menehtynyt (38-vuotta) ja suuren kansallisen tehtävän saanut Kivi on loistava kohde myyttien aiheeksi. Kansalliskirjailijan asemaan Kivi nostettiin jo 1900-luvun alussa, jolloin ilmestyi myös Viljo Tarkiaisen hänestä tekemä elämänkerta (1915). Kirjailijan vaihderikas elämä ja etenkin loppuvuosien tapahtumat värittävät häneen liitettyjä mielikuvia. 

Useat Kiven elämään liittyneet arvoitukset eivät ole ahkerasta tutkimuksista huolimatta selvinneet. Arvoitukset saavat uteliaisuuden heräämään ja mielikuvituksen laukkaamaan. Esimerkiksi Kiven mielisairauden diagnostiikka, ulkonäkö, yhteydet Adlercreutzeihin ja suhde Charlotta Lönnqvistiin ovat usein käsiteltyjä aiheita. Ylen teettämät DNA-testit osoittivat, että Kivellä ei ollut aatelisjuuria (Lue lisää DNA-testeistä).

Alasivuilla tutustutaan Kiven terveyteen ja ulkonäköön. Lönnqvistista ja Kivestä voit lukea osiosta Kirjailijana kohdasta Siuntion rauhassa.