Muut taidekurssit

110338
Ikonimaalauksen päiväkurssi, syksy 40 €
Opisto 
Ma 7.9.-30.11.20 ja 11.1.-12.4.21
Klo 12-15.00
TaM Sari Stajevic-Teodosien
Tule maalaamaan oma ikoni! Samalla saat itsellesi harrastuksen, jonka parissa voit rauhoittua kiireisen arjen keskellä. Opetellaan ikonimaalauksen perustietoja ja -taitoja. Maalattavaan ikoniin ja siinä oleviin pyhiin henkilöihin tutustutaan etukäteen. Ikonimaalaus vaatii kärsivällisyyttä sekä jonkin verran piirustustaitoa. Vasta-alkaja maalaa ensin kasvomaalausharjoituksen munatemperatekniikalla akvarellipaperille. Tämän jälkeen hän piirtää ja maalaa pienen rintakuvaikonin Jumalanäidistä. Ota mukaan lyijykynä, kumi, viivoitin ja paperia. Muut kurssilaiset saavat maalata mieleisestään aiheesta. Opettajalla on myytävänä mm. siveltimiä ja värejä. Ikonilaudat kurssilaiset tilaavat itse tai porukalla. Opettajalta saa tietoja lautojen hankkimiseksi. Aloittelija voi ostaa opettajalta ns. aloituspakkauksen, joka sisältää myös pohjustetun ikonilaudan. Pakkauksen hinta on noin 55 €. 

119802
Tiffanykurssi, syksy 38 €
Opisto, alakerran neuvotteluhuone D2
Ma 7.9.-30.11.20 ja 11.1.-12.4.21             Kurssi peruttu!
Klo 18.00-21.00 
Opettaja Lauri Airikkala 
Tiffanykurssi aloittaville ja jatkaville harrastajille. Aluksi jokainen valmistaa lasityön perustekniikalla ja tämän jälkeen voi jatkaa uusiin töihin. Ensimmäiselle kerralle mukaan mielellään lyijylasityöhön tarkoitettu lasiveitsi, mutta muukin kelpaa, sanomalehtiä, pihtejä, suojalasit ja -käsineet ja vaikkapa rikkinäisiä ikkunalasinpaloja tms. Lisätietoa välineistä ja niiden testausta ensimmäisellä kerralla. 


♦ Taidehistoria 


130208
Il Barocco, syksy 26 €
Opisto 
To 10.9.-3.12.20 ja 14.1.-15.4.21
Klo 13.30-15.00 
TaM Dmitri Zudov 
 Barokin maalaustaide: viisi koulukuntaa.  

Runsasröyhelöinen 1600-luku on kiistatta eri koulukuntien moninaisuuden ja omaleimaisuuden huomioiden länsimaisen taiteen antoisin vuosisata, jolta tapaamme tasaisen korkeatasoista tuotantoa kaikkien "viiden koulukunnan" - italialaisen, espanjalaisen, ranskalaisen, flaamilaisen ja hollantilaisen - maalaustelineiltä. 

Yksittäisistä kaupungeista Rooma – tuo ikiaikainen kaiken keskus – oli barokin kuumista kuumin pätsi, josta emootiolieskat leimusivat ulos Italiaan ja muualle Eurooppaan. Maailma ei ollut enää entisensä – chiaroscuro, dynaamiset liikkeet, rohkea sommittelu ja voimakkaat kontrastit olivat täällä! Näitä houkuttelevia uutuuksia näkyi toki muuallakin kuin Foro Romanon liepeillä, edellä mainitut "viisi koulukuntaa" antautuivat jokainen omintakeisella tyylillään uuden vuosisadan vaateille. Taidekentän kansainvälisistä vaikuttajista erityisesti Peter Paul Rubens monilla ulkomaanmatkoillansa teki barokin maalaustaiteen uutuuksia tunnetuiksi ympäri Eurooppaa. 

Rubensin ohella Poussin, Rembrandt ja Velázquez ovat suurimmat nimet 1600-luvun taiteessa barokkia dominoineen Italian ulkopuolelta, mutta taidehistorian takintaskuista löytyy tukuittain muitakin kiinnostavia taiteilijoita.

Barokin maalaustaide: viisi koulukuntaa -luentopiiri esittelee Roomasta alkunsa saanutta 1600-luvun taiteen kehityskulkua ja sieltä muualle virranneita aineksia, sekä ajan suotta unholaan painamia, tutustumisen arvoisia upeita taiteilijoita. Tervetuloa seuraamaan Rubensin jalanjälkiä ympäri toinen toistaan persoonallisempia kaupunkivaltioita, ajan hengen mukaisesti tiedossa myös dramatiikkaa ja groteskeja yksityiskohtia! 

 

Osa 1. syksy 2020 

 1.  Barokin maalaustaide: tyylin kehitys 

2.  Rooma: Accademia di San Luca  

3.  Ulkomaalaset taiteilijat Roomassa 

4.  Caravaggismo di Utrecht 

5.  Nicolas Poussin, 1600-luvun klassismi    

6.  Napolilaiset taiteilijat: Mattia Pretti, Salvator Rosa ja  Luca Giordano 

7.  Milano: Giulio Cesare Procaccini ja Giovanni Battista Crespi 

8.  Genovalainen barokki: Bernardo Strozzi ja Alessandro Magnasco 

9.  Bolognan koulukunta 

10. Myöhäisbarokki Venetsiassa: Sebastiano Ricci ja Giovanni Battista Tiepolo 

11. Barokin maalaustaide: 1600- ja 1700-luvun muita suuntauksia 

12. Barokista kohti rokokoota 

 

 Osa 2. kevät 2021

 1.   Peter Paul Rubens: flaamilainen barokkimestari 

2.   Antwerpen: Rubenshuis -kotimuseo 

3.   Antoon van Dyck  

4.   Jacob Jordaens ja Frans Snyders 

5.   Rembrandt ja hollantilainen barokki.  

6.   Rembrandtin koulukunta 

7.   Frans Hals 

8.   Vermeer 

9.   Alankomaiden kultakauden maalaustaiteen muut mestarit: osa 1 

10. Alankomaiden kultakauden maalaustaiteen muut mestarit: osa 2
  
11.  Espanjalainen barokki: Velázquez, Zurbaran ja Murillo  

12. Velázquez - kuninkaiden maalari ja maalareiden kuningas