Aleksis Kiven tarina

Tervetuloa tutustumaan kansalliskirjailija Aleksis Kiveen! Tänä vuonna on aihetta juhlaan, koska teoksen Seitsemän veljestä ilmestymisestä on kulunut aikaa komeat 150 vuotta.

Aleksis Kiven tarina on ensisijaisesti suunniteltu koululaisille, 5. luokasta alkaen, mutta se palvelee myös kaikkia Kivestä kiinnostuneita henkilöitä. Sivustolla on mahdollista tutustua Kiveen ihmisenä ja kirjailijana sekä raottaa ovea hänen elämänsä suuriin mysteereihin. Tarjolla on lisäksi eri teemoihin liittyviä tehtäviä, joiden avulla voi eläytyä esimerkiksi kirjailijan kohtaamiin haasteisiin.

Tulevaisuudessa sivustoa täydennetään uusilla ja mielenkiintoisilla näkökulmilla. Kaikki palaute on enemmän kuin tervetullutta.

Tämä sivukokonaisuus on työnalla ja valmistuu toukokuun 2020 aikana.

Lisätietoja:

Museolehtori Aino Malminen, p. 040 314 3468, aino.malminen (a) tuusula.fi

Aleksis Kivi ihmisenä

Kiven elämä kiehtoo ja 38-vuotiaana menehtyneen kirjailijan elämä koskettaa. Mutta millainen hän oli ihmisenä? Kirjeiden pohjalta piirtyy esille utelias, intohimoinen ja rohkea mies, jotka uskalsi tehdä omia valintojaan. Kukapa olisi uskonut, että nurmijärveläisestä räätälin pojasta tulisi isona kirjailija, jonka teoksia luettaisiin vielä tänäkin päivänä. Moniin teoksiinsa Kivi ammensi lapsuudestaan, elämänsä rakkauksista ja kiinnostuksen kohteistaan.
Aleksis Kivi

Kirjailijana

Kiven kirjallista tuotantoa on ylistetty vuolaasti, jonka voimavaroina on nostettu esille niin ihmistuntemus, eläytymiskyky ja huumori kuin myös kirjallinen lahjakkuus. Vaikka kirjallinen tuotanto on yli 150 vuotta vanhaa, niin se yhä oudolla tavalla koskettaa. Kirjoittaminen suomen kielellä ei kuitenkaan ollut helppoa eikä ammattikirjailijan tienisti ollut säännöllinen. Ystävien ja lähesten tuki ja kannustus olivat monesti tarpeen.  
kivitekstiä

Seitsemän veljestä

Seitsemän veljestä on kiehtova kirja, joka yllättää lukijansa vielä useamman lukukerran jälkeenkin. Veljesten vaiheita seuratessaan lukija voi äkisti oivaltaa, että joku veljistä alkaakin tuntua oudon tutulta. Ihan kuin hänessä olisi jotain samaa kuin minussa itsessäni. Kiehtovia ovat myös Aapon ja Simeonin tarinat, jotka tuovat teokseen mukaan kansanviisautta ja muistitietoa.  

Myytit

Moni asia on jäänyt Kiven kohdalla arvoitukseksi. Ehkä ne juuri siksi ovatkin niin jännittäviä! Kirjailija kuolinsyytä pohditaan edelleen ja johtolankoja etsitään hänen kirjeistään ja potilaskertomuksistaan sekä aikalaisten muisteluista. Entä minkänäköinen Kivi oli? Ennen sairastumistaan Kivi oli kookas ja ilmeisesti komeakin seuramies, joka liikkui paljon luonnossa ja piti huolta terveydestään. Mutta valokuva puuttuu edelleen!
Kivi