Aleksis Kiven tarina

Tervetuloa tutustumaan kansalliskirjailija Aleksis Kiveen! Sivustolla on mahdollista tutustua Kiveen ihmisenä ja kirjailijana sekä raottaa ovea hänen elämänsä suuriin mysteereihin.

Monin paikoin tekstiä on elävöitetty lainauksilla Aleksis Kiven kirjeistä, joiden kautta on kuin kirjailija itse puhuisi lukijalle. Lainaukset on poimittu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran vuonna 2012 julkaisemasta teoksesta Aleksis Kivi kirjeet. Kriittinen editio (2012).   

Aleksis Kiven tarina sopii kaikille Kivestä kiinnostuneille henkilöille. Ensisijaisesti oppimateriaali on suunniteltu koululaisille, 5. luokasta alkaen. Mikäli sinulla on pienempiä oppilaita tai varhaiskasvatuksen piirissä olevia lapsia, niin kannattaa tutustua materiaaliin avoimin mielin. Materiaalin tehtävät ovat eritasoisia ja niiden sisältöjä pystyy kätevästi helpottamaan tarvittaessa.  

Tulevaisuudessa oppimateriaalia täydennetään uusilla ja mielenkiintoisilla näkökulmilla. Kaikki palaute on tervetullutta ja se ehdottomasti huomioidaan sivuston kehittämisessä. Sivuston tekstit on laatinut Aino Malminen Tuusulan museolta. 

Lisätietoja:

Museolehtori Susanna Hemmilä-Peltonen, p. 040 314 3468, susanna.hemmila-peltonen (a) tuusula.fi

Aleksis Kivi ihmisenä

Kiven elämä kiehtoo ja 38-vuotiaana menehtyneen kirjailijan elämä koskettaa. Mutta millainen hän oli ihmisenä? Kirjeiden pohjalta piirtyy esille utelias, intohimoinen ja rohkea mies, joka uskalsi tehdä omia valintojaan. Kukapa olisi uskonut, että räätälin pojasta tulisi aikuisena kirjailija, jonka teoksia luetaan tänäkin päivänä. Aineistoa teoksiinsa Kivi sai lapsuudestaan, rakkauksistaan ja kiinnostuksen kohteistaan, joiden avulla saattoi loihtia esille komediallisen juonen käänteen tai tarkan ihmiskuvauksen.  
Muotokuva Aleksis Kivestä

Kirjailijana

Kiven kirjallisen tuotannon voimavaroina on koettu niin ihmistuntemus, eläytymiskyky ja huumori kuin myös kirjallinen lahjakkuus. Vaikka kirjallinen tuotanto on yli 150 vuotta vanhaa, niin se yhä oudolla tavalla koskettaa. Kirjoittaminen suomen kielellä ei kuitenkaan ollut helppoa eikä ammattikirjailijan tienesti ollut säännöllinen. Ystävien ja läheisten tuki ja kannustus olivat monesti tarpeen.  
Aleksis Kiven käsinkirjoitetun kirjeen sivu

Seitsemän veljestä

Seitsemän veljestä on kiehtova kirja, joka yllättää lukijansa vielä useamman lukukerran jälkeenkin. Veljesten vaiheita seuratessaan lukija voi äkisti oivaltaa, että joku veljistä alkaakin tuntua oudon tutulta. Ihan kuin hänessä olisi jotain samaa kuin minussa itsessäni. Kiehtovia ovat myös Aapon ja Simeonin tarinat, jotka tuovat teokseen mukaan kansanviisautta ja muistitietoa.  
Seitsemän veljestä -kirjoja Tuusulan kirjaston kokoelmista

Myytit

Moni asia on jäänyt Kiven kohdalla arvoitukseksi. Ehkä ne juuri siksi ovatkin niin jännittäviä! Kirjailijan kuolinsyytä pohditaan edelleen ja johtolankoja etsitään hänen kirjeistään ja potilaskertomuksistaan sekä aikalaisten muisteluista. Entä minkä näköinen Kivi oli? Ennen sairastumistaan Kivi oli kookas ja ilmeisesti komeakin seuramies, joka liikkui paljon luonnossa ja piti huolta terveydestään. Mutta valokuva puuttuu edelleen!
Aleksis Kiven kuolinmökki näkyy risuaidan takaa