Ukrainan tilanne

Ukraina on joutunut sotaan Venäjän hyökättyä maahan 24.2.2022. Ukrainaan ja sen lähialueille on syntynyt humanitaarinen kriisi, ja Ukrainan valtio on vedonnut kansainväliseen yhteisöön saadakseen apua.

Selkokielistä tietoa Ukrainan sodasta

Lue Selkokeskuksen sivulta selkokielellä, mistä Ukrainan sodassa on kyse. Sivulla kerrotaan myös, mistä saat lisää selkokielistä tietoa sodasta.

Kunnan avustus Ukrainalle

Tuusulan kunnanhallitus käsitteli kokouksessaan 7.3.2022 avustuksen myöntämistä Ukrainalle. Kunta päätti avustaa Ukrainaa ja sen kansalaisia 40 000 eurolla. Avustus annetaan Ukrainaan luotettavan avustusjärjestön kautta.

Kunnan muu tuki Ukrainalle

Tuusulan kunta valaisee julkisia tiloja Ukrainan lipun värein. Tuusulan kunnan logo ja sosiaalisen median profiilikuvat on julkaistu Ukrainan lipun väreissä.

Tuusulan kunnalla on Venäjällä ystävyyskaupunki Vidnoje. Tuusula on katkaissut ystävyyskuntatoiminnan toistaiseksi Ukrainan sodan takia.

Kunnan varautuminen pakolaisten auttamiseen

Tuusulan kunta varautuu normaalistikin erilaisiin uhkatilanteisiin. Ukrainan kriisin seurauksena päivitämme koko kunnan, toimialueiden ja konserniyhtiöiden valmiussuunnitelmia. Valmiussuunnitelmien avulla kunta pyrkii jo ennalta luomaan mahdollisimman hyvät edellytykset vastata esimerkiksi laajamittaiseen maahantuloon.

Tuusulan kunta on kartoittanut mahdolliseen hätämajoitukseen soveltuvia paikkoja Ukrainasta tuleville pakolaisille. 

Kuntalaisten tavat osallistua ukrainalaisten tukemiseen

Tuusulalaiset voivat halutessaan osallistua Ukrainan tukemiseen organisoitujen valtakunnallisten avustuskanavien kautta. Näitä ovat esimerkiksi Suomen Punainen Risti, Unicef, Pelastakaa Lapset ry ja Kirkon ulkomaanapu. Linkkejä eri tahojen sivuille on koottu mm. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) verkkosivuille.

Tuusulan kunta järjesti aiemmin pienen keräyksen, jossa vastaanotettiin tiettyjä lahjoitustavaroita täällä olevien ja tänne tulevien ukrainalaisten auttamiseksi. Kiitos kaikille lahjoituksia antaneille – olemme saaneet kaiken tällä erää tarvitsemamme ja enemmänkin. Kiitämme myös esimerkiksi niitä yrityksiä, jotka ovat sopineet ruoan toimittamisesta pakolaisille kotimajoittajien verkoston kautta. Monet yritykset ovat ottaneet yhteyttä ja kertoneet halustaan auttaa konkreettisin tavoin.

Suomessa lukuisat toimijat ja yksityishenkilöt ovat kertoneet hakevansa Ukrainasta Venäjän hyökkäyksen takia paenneita ihmisiä Suomeen. Maahanmuuttovirasto pyytää ilmoittamaan Ukrainasta vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista etukäteen. Lomake ja ohjeet ilmoitusta varten löytyvät Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta.

Haluatko toimia maahanmuuttotyössä vapaaehtoisena?

Mikäli olet kiinnostunut toimimaan maahanmuuttotyön vapaaehtoisena ukrainalaispakolaisille tai muillekin kunnassa oleville maahanmuuttajille, täytäthän Tervetuloa vapaaehtoiseksi maahanmuuttotyöhön -lomakkeen tiedot. Lomakkeella antamasi tietosi jäävät kunnan käyttöön, ja kunnan maahanmuuttokoordinaattori on sinuun yhteydessä, kun soveltuvia vapaaehtoistyön tehtäviä on tarjolla. Järjestämme kaikille kiinnostuneille vapaaehtoisille kaksiosaisen koulutuksen.  

Lisätietoja: maahanmuuttokoordinaattori Kristiina Illikainen, kristiina.illikainen@tuusula.fi, p. 040 313 3382

Kotimajoitus Ukrainasta pakeneville

Maahanmuuttovirasto kehottaa ukrainalaisten kotimajoittajia ottamaan yhteyttä ja ilmoittamaan majoitettujen henkilöiden tiedot. Ohjeet ilmoittamiseen löytyvät Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta.

Myös kunnan maahanmuuttopalvelut toivoo saavansa tiedon kodeissa majoitettavista ukrainalaisista. Yhteyttä voi ottaa maahanmuuttokoordinaattoriin.

Jos suunnittelet kotimajoitusta, saat asiantuntevaa neuvontaa ja ohjausta Kotimajoitusverkostolta. Löydät verkoston myös Facebookista.

Muistathan, että turvapaikkaprosessissa olevat henkilöt saavat palvelunsa vastaanottokeskuksesta, eivät kunnasta. Vastaanottokeskus on hyvä vaihtoehto etenkin välittömästi maahantulon jälkeen, ja kotimajoitusta voi tarjota myöhemmässäkin vaiheessa yhteistyössä vastaanottokeskuksen kanssa.

Itä-Uudellamaalla majoittuvat turvapaikanhakijat ohjataan Helsinki-Vantaan poliisiasemalle, Lentäjäntie 1 B, 4. kerros. Helsinki-Vantaan poliisin palvelupiste on auki kello 7–16. Varaudu odottamaan ja ota evästä mukaan, palvelu on ruuhkautunut.

Muut Uudenmaan alueen poliisilaitokset, jotka käsittelevät turvapaikkahakemuksia sekä pian myös tilapäisen suojelun hakemuksia: Länsi-Uudellemaalle majoittuvat (esim. Vihti, Kirkkonummi, Lohja, Karkkila) ohjataan rekisteröitymään Espoon poliisilaitokselle, Nihtisillankuja 4, 02630 Espoo. Helsingissä majoittuvat ohjataan Pasilan Poliisitalolle, Pasilanraitio 11, 00240 Helsinki.

Turvapaikkaa hakenut henkilö ohjataan tämän jälkeen vastaanottokeskukseen. Henkilö voi myös järjestää majoituksensa itse, mikäli ei halua mennä vastaanottokeskukseen. Vastaanottokeskuksessa oleva henkilö voi sopia yksityismajoituksesta vastaanottokeskuksen kanssa.

Ohje ukrainalaisille pakolaisille, jotka hakevat tilapäistä suojelua (tai turvapaikkaa)

Tuusulan kunnan maahanmuuttopalvelut on koonnut pikaohjeen ukrainalaisille pakolaisille, jotka hakevat tilapäistä suojelua (tai turvapaikkaa).

Tietoa lemmikkien kanssa saapuville

Osalla Ukrainasta saapuvista on mukanaan lemmikkejä. Neuvoja lemmikkien kanssa Suomeen saapuville ukrainalaisille saa Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselta ja siellä toimivilta eläinlääkäreiltä. Yleisiä ohjeita löytyy Ruokaviraston verkkosivuilta. sekä THL:n verkkosivuilta.

Palvelut Ukrainasta kriisiä paenneille

Varhaiskasvatusikäiset lapset ja heidän huoltajansa voivat käyttää avoimen perhekerhon palveluita ja 2–5-vuotiaille lapsille on tarjolla lastenkerhoja. Jos huoltaja työllistyy, varhaiskasvatuspaikan järjestämisaika on kaksi viikkoa hakemuksen jättämisestä. Kunta päivittää ohjeistusta, jos valtakunnallinen ohjeistus muuttuu.

Ukrainasta paenneen sosiaali- ja terveyspalvelut riippuvat hänen maahantulostatuksestaan:

  • Jos henkilöllä on oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella, sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu on vastaanottokeskuksella. Mahdollisesta lastensuojelusta vastaa oleskelukunta.
  • Matkailijat/turistit, jotka oleskelevat Suomessa 90 vuorokautta, ovat oikeutettuja kiireellisiin terveydenhuollon palveluihin sekä välttämättömiin ja kiireellisiin sosiaalihuollon palveluihin. Näiden järjestämisestä vastaa kunta tai sairaanhoitopiiri.
  • Työntekijöinä Suomessa olevat ukrainalaiset rinnastetaan terveydenhuollon palveluissa pääsääntöisesti kotikuntalaisiin ja he saavat kunnan/sairaanhoitopiirin tai työterveyshuollon järjestämät palvelut. Lisäksi he saavat välttämättömät ja kiireelliset sosiaalihuollon palvelut kunnasta.
  • Ukrainasta tulleet henkilöt ohjataan hakemaan turvapaikkaa Suomesta vain, jos siihen on ilmeinen ja perusteltu syy. Turvapaikanhakijoilla on oikeus välttämättömiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin, joiden järjestämisestä vastaa vastaanottokeskus.
  • Suomessa vakituisesti asuvilla ukrainalaisilla on oikeus asumisperustaisiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin, kuten kaikilla kuntalaisilla.

Kunnan maahanmuuttopalvelut keskittyy tällä hetkellä Ukrainasta pakenevien maahanmuuttoasioiden neuvontaan ja mahdollisen hätämajoituksen järjestämiseen.

Keusoten koronarokotukset ukrainalaisille

Koronarokotuskattavuus ukrainalaisten keskuudessa on huomattavasti pienempi kuin Suomessa. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue  Keusote suosittelee ja tarjoaa alueellaan oleskeleville ukrainalaisille koronarokotuksia. Keusotella on ukrainalaisille oma keskitetty sosiaali- ja terveyspalveluiden neuvontanumero, jonka kautta myös ajan rokotukseen voi varata: 019 226 0669 (joka päivä kello 8–16).

Muutoin Ukrainasta paenneiden sosiaali- ja terveyspalvelut riippuvat heidän maahantulostatuksestaan. Jos henkilöllä on oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella, sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu on vastaanottokeskuksella. Mahdollisesta lastensuojelusta vastaa oleskelukunta.

Palvelut ennestään Tuusulassa asuville ukrainalaisille

Ennestään Tuusulassa asuvia ukrainalaisia ja heidän perheenjäseniään palvelee kunnan maahanmuuttokoordinaattori. Katso lisätiedot Tuusulan kunnan maahanmuuttopalveluiden sivuilta.

Kotitalouksien varautuminen kriisin välillisiin vaikutuksiin

Suomeen ei nyt kohdistu välitöntä uhkaa, mutta Ukrainassa käynnissä olevan sodan vaikutukset voivat ulottua välillisesti myös Suomeen. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi johtaa tilanteeseen, jossa yhteiskunnan tarjoamat palvelut häiriintyvät tai keskeytyvät.

Kotitalouksien varautuminen auttaa yhteiskuntaa ja ennen kaikkea yksilöä ja hänen perhettään. Lisää kotitalouksien varautumisesta voi lukea sivustolta 72tuntia.fi.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos on päivittänyt verkkosivuilleen useimmin kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia väestönsuojelusta.

Väestönsuojat Tuusulassa

Väestönsuojat ovat teräsbetonisia suojia tai kalliosuojia. Väestönsuoja suojaa esimerkiksi radioaktiiviselta säteilyltä, rakennussortumilta ja asevaikutuksilta. Niihin onkin tarkoitus suojautua tyypillisesti sodan aikana. Kehotuksen suojautumisesta antavat viranomaiset.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen toimialueella sijaitsee noin 4 800 väestönsuojaa. Tuusulassa on noin 300 väestönsuojaa. Alueella sijaitsevat väestönsuojat ovat yksityisiä talosuojia asuin-, liike- ja teollisuusrakennuksissa. Talosuojat on rakennettu kyseistä rakennusta tai rakennusryhmää varten ja väestönsuojan suojapaikat kuuluvat ensisijaisesti rakennuksessa pysyvästi asuville, työskenteleville ja oleskeleville henkilöille. Väestönsuojan koko ja suojapaikkojen määrä on mitoitettu rakennuksen kerrosalan tai henkilömäärän mukaisesti.

Yleisiä väestönsuojia, joista viranomaiset vastaavat, on yleensä vain suurimmissa kaupungeissa. Keski-Uudenmaan pelastustoimen toimialueella, mukaan lukien Tuusulassa, ei ole yleisiä väestönsuojia.

Alueella on väestönsuojia, joista vastaavat rakennusten omistajat ja haltijat. Väestönsuoja on lain mukaan rakennettava asumiseen, työskentelyyn ja pysyvään oleskeluun tarkoitettuun rakennukseen, jonka kerrosala on vähintään 1200 m2. Samoin teollisuus-, tuotanto-, varasto- ja kokoontumisrakennuksiin, joiden kerrosala on vähintään 1500 m2. Jos asukkaalle on epäselvää, onko asuinrakennuksessa tai taloyhtiöllä omaa väestönsuojaa, kannattaa asiaa tiedustella taloyhtiön hallitukselta ja isännöitsijältä. Väestönsuoja sijaitsee tyypillisesti rakennuksen alimmissa kerroksissa, ja suojan ovesta löytyy väestönsuojelun kansainvälinen tunnus eli sininen kolmio oranssilla taustalla. Lisäksi väestönsuojaan johtavan reitin varrella voi olla nuoliopasteita. 

Kaikissa kiinteistöissä ei siis ole väestönsuojanrakentamisvelvoitetta. Esimerkiksi pientaloalueilla ei yleensä ole väestönsuojia.

Jos asuintalossa tai taloyhtiöllä ei ole omaa väestösuojaa, vastaavat asukkaat suojautumisesta itse suojautumalla tilapäisiin suojiin, käytännössä kodin sisätiloihin.

Monissa vakavissakaan tilanteissa väestönsuojiin suojautuminen ei ole ainoa vaihtoehto, vaan väestöä voidaan siirtää turvallisemmille alueille. Jos tilanne edellyttää väestön siirtämistä poikkeusolojen aikana, valtioneuvosto päättää, mitä alueita ja mitä osaa alueen väestöstä siirtyminen koskee. Sisäasiainministeriö huolehtii tällöin siirtymisen yleisjohdosta.

Lisätietoja väestönsuojelusta ja -suojista saa Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen sivuilta.

Ukrainan tilannetta koskevat uutiset saattavat huolestuttaa lapsia. Tuusulan kunta on ohjeistanut kouluja ja päiväkoteja siitä, miten asian voi ottaa puheeksi. Myös perheille on lähetetty Wilma- ja Daisy-viesti aiheesta. Tutustu lisäksi Keusoten apuun.