Siuntion rauhassa

Kiven oli vaikea keskittyä kirjoittamiseen Helsingin riennoissa ja houkutuksissa tai hänen sukulaistensa nurkissa. Ennen Siuntion Fanjunkarsin torppaan saapumistaan Kivi vaihteli tiuhaan asuinpaikkaansa ja hän asui ainakin Helsingissä, eri puolilla Siuntiota, Kirkkonummella ja lapsuudenkodissaan Palojoella.

Siuntion Fanjunkarsin torppa epäilemättä oli rauhallinen, mutta Kiven kirjeet paljastavat, että hän oli levoton. Maaseutu ja kaupunki molemmat houkuttelivat kirjailijaa. Maalla oli rauhaa, mutta kaupungissa oli elämän riehaa ja hänen ystävänsä.     

Fanjunkarsin torpassa Kivi asui vuosina 1864-1871. Kun kolmekymppinen kirjalija muutti häntä liki kaksikymmentä vuotta vanhemman Charlotta Lönnqvistin luokse, alkoivat kylällä juorut levitä. On ymmärrettävää, että asia kiinnosti, koska kyseessä oli kaksi naimatonta henkilöä, jotka nyt asuivat saman katon alla. Oliko kyse jostain vakavammasta? Sitä emme tiedä. 

Vaikka Kivi oli tuottelias, ei hänen taloudellinen tilanteensa ollut hyvä. Huoli toimeentulosta rasitti ja vei voimia kirjoittamiselta. Kivi ei missään vaiheessa tehnyt palkkatöitä, vaikka hänellä välillä oli siihen liittyviä suunnitelmia. Kiven toimeentulorakentui pitkälle velkarahan varaan ja kirjalliset palkkiot kuluivat nopeasti kertyneiden velkojen maksamiseen.

Tätä taustaa vasten on ymmärrettävää, että Lönnqvistin tuki oli kullanarvoista. Lönnqvist tarjosi Kivelle kirjoitusrauhan ohella asunnon, ylläpidon ja luottamuksen Kiven kirjalliseen toimintaan. Lönnqvistia voi aidosti luonnehtia kirjailijan mesenaatiksi (tukijaksi).

Samalla oli ilmeistä, että Kiven kiitollisuudenvelka kasvoi. Kiven kirjeet paljastavat, että kirjailija koki syyllisyyttä veloistaan ja hän vakuutteli maksavansa ne pois tilanteen helpottuessa. Vanhemmilleen kirjoittamissaan kirjeissä hän kuitenkin kertoi, miten hyvin asiat luonnistuivat.   

Viimeiset vuodet Siuntiossa olivat vaikeita, koska Lönnqvistin talous oli romahtanut ja pakkohuutokauppa uhkasi. Kivi syyllisti itseään kurjasta tilanteesta eikä koki huonoa omaatuntoa, että hän ei pystynyt auttamaan. Seitsemän veljeksen (1870) taloudellinen menestys olisi ollut tarpeen. Teoksen julkaisupäätös kuitenkin viipyi ja rahallinen tulo jäi Kiven toiveita pienemmäksi.  

Tehtäväidea: 

Selvittäkää, mitä teoksia Kivi kirjoitti Siuntiossa ollessaan? Minkä niminen oli hänen viimeinen näytelmänsä?