Kotkanpuiston kehittäminen

Kuva: Annina Nuutinen

Kun Riihikallion kehittämisverkoston toiminta käynnistyi kesällä 2017, asetettiin ensimmäiseksi tavoitteeksi tehdä Kotkanpuistosta alueen asukkaiden yhteisöllinen kohtaamispaikka. Puisto kaipasi ehostusta ja se sijaitsee keskeisellä paikalla Riihikalliossa ja asukkaat kaipasivat paikkaa yhteiselle tekemiselle. Kehittämisverkosto lähti tekemään yhteistyötä puiston kehittämisessä kunnanpuutarhurin ja yhteisömanagerin kanssa syksyllä 2017.

Puiston kehittämista lähdettiin pohtimaan useammassa ideaillassa. Eri tahojen kanssa listattiin, mitä kaikkea puistossa halutaan tehdä. Riihikallion koulun oppilaat kaipasivat puistoon tekemistä lapsille ja nuorille ja heidän toiveestaan puistoon hankittiin ns. hämppiskeinu. Aikuisväestö puolestaan kaipaili mahdollisuuksia istuskella puistossa, joten puistoon hankittiin senioripenkki sekä piknikpöytä ja tuolit. Puisto kaipasi myös raivaamista, joten marraskuussa 2017 pidettiin asukkaiden omatoimiset raivaustalkoot. Kunnan palkkaama metsuri kävi kaatamassa puiston risukkoa, jonka alueen asukkaat siivosivat kuljetusta varten. Seuraavalle vuodelle ideoitiin, että puistoon voisi istuttaa hedelmäpuita ja kaataa muutamia puita pois mm. talvisen mäenlaskun tieltä.

Puistossa sijaitseva ns. Bombatalo oli ollut vuosikausia tyhjillään ja sen seinät olivat graffittien peitossa. Kehittämisverkosto haaveili, että voisiko Bombaa hyödyntää toiminnassa, mitä kehittämisverkosto lähtisi puistoon toteuttamaan. Seuraava vaihe oli neuvotella Bomban käyttöönotosta Tilakeskuksen kanssa. Keskustelujen päätteeksi tilakeskus antoi luvan kehittämisverkostolle ottaa Bomba yhteisölliseen käyttöön. Kehittämisverkosto puolestaan lupasi maalata rakennuksen talkoilla, joita varten Tilakeskus tarjosi tarvikkeet.

Kotkanpuistossa pidettiin toukokuussa 2018 kylätalkoot, joihin saapui kolmisekymmentä riihikalliolaista laittamaan yhteistä puistoa kuntoon. Bomban maalauksen lisäksi talkoissa istutettiin hedelmäpuita sekä hyötykasveja ja kukkia kehittämisverkoston hankkimiin istutuslaatikoihin.

Kun puistoa oli saatu kuntoon, niin oli aika pitää Kotkanpuiston avajaiset kesäkuussa 2018. Avajaiset houkuttelivat yli 300 kävijää ja niissä oli tarjolla kahvia, mehua, pullaa ja hattaraa ja ohjelmassa juhlapuhe, musiikkiesityksiä, pelejä ja leikkejä sekä mahdollisuus tutustua Keski-Uudellamaalla kesällä kiertäneeseen kiertotalousbussiin.

Kesällä 2018 puistossa pidettiin kymmenkunta kertaa kehittämisverkoston tarjoamaa maksutonta puistojoogaa, jossa kävi viikoittain 20-40 osallistujaa. Spontaanisti kehittämisverkostossa ideoitiin myös viikoittaiset riihikalliolaisten yhteiset lentopallopelit, koska puistoon oli hankittu uusi lentopalloverkko.