Vieraslajit

Etanaroskisten sijainnit

Roskikset Tuusulan kunnan alueella:

  • Jokela: Hirvenojantie 22
  • Jokela: Tikuntekijäntien ja Tehtaantien risteys
  • Hyrylä: Sollentunanpolun ja Poutapolun risteys
  • Hyrylä: Suopurontien ja Multatien risteys
  • Riihikallio: Siilintie 5
  • Lahela: Sointulantie, lajittelupisteen ja urheilukentän vieressä
  • Paijala: Hankkijantie, kevyenliikenteenväylän varrella

Yhteinen ympäristö, ja etenkin lajien säilyminen on kaikkien yhteinen asia. Tavaroiden ja ainesten varastointi tontin ulkopuolella on kielletty, ja myös puutarhajätteen vieminen puistoon ja metsäalueille on kiellettyä.

Luonnollinen kasvusto häviää, kun puutarhajätteestä syntyvän ravinnelisäyksen seurauksena nokkonen, pujo ja horsma valtaavat aluskasvillisuuden. Puutarhajätteen mukana leviää Suomen luontoon myös vieraita kasvilajeja, jotka voivat levitä agressiivisesti tukahduttaen Suomen luonnonkasvien kasvutilaa. Lisätietoa vieraslajeista: Vieraslajit_Info

Etanaroskiksia Hyrylään, Jokelaan ja Kellokoskelle

Ongelmalliset espanjansiruetanat ovat tuttu näky etenkin Tuusulan Jokelassa ja Hyrylässä. Tuusulan kunta asentaa kesäajaksi etanaroskiksia espanjansiruetanoiden suurimmille esiintymäalueille.

Astiat on tarkoitettu vain kuolleita etanoita sisältäville pusseille ja purkeille, ei muulle roskalle. Etanoita ei saa tuoda etanaroskiksiin lasipurkeissa. Espanjansiruetana on viljelyksille ja kaupunkiluonnolle erittäin haitallinen vieraslaji. Ne ovat nilviäisiksi isoja suursyömäreitä, joille kelpaa kaikenlainen ruoka. Ne tuhoavat nopeasti puutarhan istutuksia ja viljelysten satoa.

Espanjansiruetanan munat ja nuoret yksilöt leviävät kasvien juurten ympärillä olevien multapaakkujen ja maansiirtojen mukana, ja yksi espanjansiruetana voi kesän aikana munia jopa 400 munaa. Etanoiden torjumiseksi esiintymisalueet kannattaa pitää kasvillisuudesta matalana ja mahdolliset piilo- ja talvehtimispaikat, kuten risukasat siistiä pois.

Roskiksista huolehtii Tuusulan kunnan viherpalvelut.

Lataa esite: Eroon siruetanoista - osallistuvan budjetoinnin projekti 2021

Ilmoita havainnoistasi ympäristökeskukselle 

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus kerää havaintoja Tuusulan alueilla esiintyvistä vieraslajeista. Erityisesti havaintoja kerätään yleisimmistä ja leviämiskyvyltään voimakkaista kasvilajeihin lukeutuvista vieraslajeista kuten jättiputkista, jättipalsamista ja ruttojuuresta. Lupiinista kerätään havaintoja vain luonnonsuojelualueilta ja muiden arvokkaiden luontoalueiden läheisyydestä. Myös espanjansiruetanahavainnot kannattaa ilmoittaa. Käy merkitsemässä omat havaintosi Vieraslajien paikannuspalveluun.

Kaipaatko lisätietoja?

 Lisätietoja lajista löydät Keski-Uudenmaan ympäristökeskus/luonto/vieraslajit sivulta sekä http://www.vieraslajit.fi -osoitteesta.


Lisätietoja saat myös lähettämällä kysymyksesi sähköpostilla osoitteeseen puutarhuri@tuusula.fi.