Vieraslajit

Etanaroskisten sijainnit

(roskikset ovat talvisäilössä ja palaavat käyttöön 2024 keväällä)

Roskikset Tuusulan kunnan alueella:

  • Jokela: Hirvenojantie 22
  • Jokela: Tikuntekijäntien ja Tehtaantien risteys
  • Kellokoski: Koulutie 22
  • Hyrylä: Sollentunanpolun ja Poutakuja risteys
  • Hyrylä: Suopurontien ja Multatien risteys
  • Riihikallio: Siilintie 5
  • Lahela: Sointulantie, lajittelupisteen ja urheilukentän vieressä
  • Paijala: Hankkijantie, kevyenliikenteenväylän varrella

Vieraslajit ovat eläin-, kasvi- ja sienilajeja, jotka ovat siirtyneet luontaisilta esiintymisalueiltaan uusille alueille ihmistoiminnan seurauksena. 

EU:n vieraslajiluetteloon tai kansalliseen vieraslajiluetteloon kuuluvaa haitalliseksi säädettyä vieraslajia ei saa kasvattaa. Kiinteistön omistajilla on velvollisuus hävittää haitalliset vieraslajit omistamiltaan alueita. Haitalliset vieraslajit uhkaavat luonnon monimuotoisuutta tai siihen liittyviä ekosysteemipalveluita.

Etanaroskiksia Hyrylään, Jokelaan ja Kellokoskelle

Ongelmalliset espanjansiruetanat ovat tuttu näky etenkin Tuusulan Jokelassa ja Hyrylässä. Tuusulan kunta asentaa kesäajaksi etanaroskiksia espanjansiruetanoiden suurimmille esiintymäalueille.

Astiat on tarkoitettu vain kuolleita etanoita sisältäville pusseille ja purkeille, ei muulle roskalle. Etanoita ei saa tuoda etanaroskiksiin lasipurkeissa. Espanjansiruetana on viljelyksille ja kaupunkiluonnolle erittäin haitallinen vieraslaji. Ne ovat nilviäisiksi isoja suursyömäreitä, joille kelpaa kaikenlainen ruoka. Ne tuhoavat nopeasti puutarhan istutuksia ja viljelysten satoa.

Espanjansiruetanan munat ja nuoret yksilöt leviävät kasvien juurten ympärillä olevien multapaakkujen ja maansiirtojen mukana, ja yksi espanjansiruetana voi kesän aikana munia jopa 400 munaa. Etanoiden torjumiseksi esiintymisalueet kannattaa pitää kasvillisuudesta matalana ja mahdolliset piilo- ja talvehtimispaikat, kuten risukasat siistiä pois.

Roskiksista huolehtii Tuusulan kunnan viherpalvelut.

Kaipaatko lisätietoja?

 Lisätietoja lajista löydät Keski-Uudenmaan ympäristökeskus/luonto/vieraslajit sivulta sekä http://www.vieraslajit.fi -osoitteesta.

 
Lisätietoja saat myös lähettämällä kysymyksesi sähköpostilla osoitteeseen puutarhuri@tuusula.fi.