• Fjällbon puisto kutsuu seikkailemaan

  • Puustellinmetsän puistossa voi ihailla värikästä taidetta

Virkistyspuistot

Fjällbon puisto, Etelä-Tuusula

Maisemallisesti monipuolista Fjällbon puistoa hoidetaan luontoarvoja kunnioittaen. Alueella kulkija saattaa huomata puunrunkoja metsässä, jotka on jätetty hyönteisten ja kääpien kasvuympäristöksi. Lisäksi taiteelliset mäntykelot metsässä toimivat kasvuympäristönä muun muassa kovakuoriaisille ja sarvijäärille. Äänimaisemaa rikastaa kevätaikaan tikkojen soidinkoputus. Kukkaniityt tuovat maisemaan vaihtelua, ja ovat ihanteellinen elinympäristö pölyttäjille ja muille hyönteisille. Fjällbon puiston kallionlaelta avautuvat upeat näkymät. Puiston rantaan toteutettiin arkkitehtuurikilpailun tuloksena kansainvälistäkin huomiota herättänyt Pliplap-laituripaviljonki vuonna 2019.

Fjällbon puiston laituripaviljonki

Fjällbon Pliplap -laituripaviljonki kutsuu kuulostelemaan Tuusulajärven laineiden liplatusta.

Fjällbon puiston alueella on leikkipaikka, kukkaniitty, huvimaja ja nuotiopaikka, jossa voi paistaa makkaraa tai laittaa vaikkapa pannukahvit porisemaan.

Fjällbon puiston nuotiopaikka Tuusulanjärven rannalla

Fjällbon puiston nuotiopaikka on mukava retkikohde. 

Tutustu Fjällbon puiston sijaintiin Tuusulan karttapalvelussa

Fjällbon puiston huvimajan vuokraus

Vuokraa Fjällbon huvimaja juhlia tai tapahtumia varten. Huvimaja soveltuu pienen juhla- tai tapahtumahetken viettopaikaksi. 

 

Jokelan lammet ja puistot, Jokela

Jokelan Apteekin lampi

Jokelan lammet ja niiden ympäristössä risteilevät puistopolut ovat kaunis muisto tiiliteollisuudesta. Lammet ovat pohjavedellä täyttyneitä savenottokuoppia, jotka muodostavat erityisen tunnelman ja mielenkiintoisen vaihtelevan maaston Jokelan keskusta-alueella. Pesulan lammen ympärillä on nyt Chmelewskin puisto, joka on nimetty Jokelan tiilitehtaan ensimmäisen mahtimiehen muistoksi. Apteekinlampi on Jokelan keskusta-alueen lammista pienin, ja sijoittuu lähimmäs keskustaa. Koululampi Jokelan koulukeskuksen takana tarjoaa myös mahdollisuuden pulahtaa raikastavaan veteen kesäisin. Uusi laituri on rakennettu kesällä 2020. Lampikierroksella saa kokea myös luonnonmukaista lampiympäristöä, jos jatkaa matkaansa Rantakarinlammen ja Valolammen suuntaan. Nämä kaksi lampea on jätetty luonnontilaan niin, että linnuille jää mahdollisimman hyvin pesimistilaa ja suojapaikkoja.

Hauska yksityiskohta on, että lammet ja luonnonläheinen ympäristö toivat Jokelaan vuoden 2009 paikkeilla myös laulujoutsenpariskunnan, joka kasvattaa säännöllisesti poikuettaan alueella. Tutustu Jokelan lampien lampireittiin Tuusulan Karttapalvelussa.

Tutustu Jokelan lampien historiaan.

 

Annanpuisto Kellokoskella

Annanpuiston arboretum

Kellokosken puistojen helmi, Annanpuisto, on rakennettu vuonna 1998. Se on saanut nimensä maineikkaan ylihoitaja Anna Pakalénin mukaan. Pakalén teki uraauurtavaa työtä potilaiden hyvinvoinnin ja sairaalaympäristön viihtyisyyden kehittämiseksi. 

Puiston keskellä sijaitsee Pakalénin näköispatsas. Harvinainen patsas on ympäröity laajalla valikoimalla tuttuja ja eksoottisia ruusulajikkeilta, joista valtaosa on saatu lahjoituksina. Ruusujen tuoksu huumaa läpi kesän puistossa, joka on tunnettu myös kauniista alppiruusuistaan sekä arboretumista, joka avautuu puiston takaa.

Puiston takana sijaitsevalla Toimelan puurakennuksella on myös oma värikäs historiansa. 1800-luvun jälkipuoliskolla se palveli kartanoa meijerinä ja viime vuosisadalla sairaalaa niin osastona kuin museonakin. Pakalénin aikana siitä luotiin potilasvoimin viihtyisä ympäristö potilaille kauniine sisustuksineen. Ympärille rakennettiin puisto suihkulähteineen. Nykyisen puiston voi nähdäkin sekä jatkeena että muistona tälle arvokkaalle työlle.

 

Esikunnan puisto, Hyrylä

Taidekeskus Kasarmin eteläpuolella sijaitseva Esikunnan puisto on yksi Hyrylän keskusta-alueen silmäteriä. Puiston monipuoliset istutukset houkuttelevat pysähtymään ja rentoutumaan keskellä kauppakeskittymää.  Puistossa on Suomen kansalaiskirjailjan Aleksis Kiven patsas. Aleksis Kivi asui Tuusulassa kirjoittaen mestariteoksiaan, kuten Seitsemän veljestä ja Nummisuutarit. Puiston siimeksessä sijaitsee myös runolaattoja, joista voi lukea poimintoja Aleksis Kiven runoista. 


Kaukjärvenpuisto

Kaukjärvenpuiston kulkureittejä

Kaukjärvenpuisto sijaitsee Tuusulan kirkon ja Hotelli Gustavelundin väliin sijoittuvalla alueella. Puistosta avautuu kauniit näkymät Tuusulanjärvelle. Katso Kaukjärvenpuiston sijainti Tuusulan kartalta.