• Fjällbon puisto kutsuu seikkailemaan

  • Puustellinmetsän puistossa voi ihailla värikästä taidetta

  • Jokelan lammet henkivät muistoja tiiliteollisuudesta

Virkistyspuistot

Fjällbon puisto, Etelä-Tuusula

Tuusulanjärven rannalla sijaitseva Fjällbon puisto on oivallinen päiväretkikohde. Puiston kallionlaelta avautuvat upeat näkymät järvelle. 

Maisemallisesti monipuolista Fjällbon puistoa hoidetaan luontoarvoja kunnioittaen. Alueella kulkija saattaa huomata puunrunkoja metsässä, jotka on jätetty hyönteisten ja kääpien kasvuympäristöksi. Lisäksi taiteelliset mäntykelot metsässä toimivat kasvuympäristönä muun muassa kovakuoriaisille ja sarvijäärille. Äänimaisemaa rikastaa kevätaikaan tikkojen soidinkoputus. Kukkaniityt tuovat maisemaan vaihtelua, ja ovat ihanteellinen elinympäristö pölyttäjille ja muille hyönteisille.

Puiston rantaan toteutettiin arkkitehtuurikilpailun tuloksena kansainvälistäkin huomiota herättänyt Pliplap-laituripaviljonki vuonna 2019.

Fjällbon puiston laituripaviljonki
Fjällbon Pliplap-laituripaviljonki kutsuu kuulostelemaan Tuusulajärven laineiden liplatusta.

Fjällbon puiston alueelta löytyy

  • leikkipaikka
  • kukkaniitty
  • hyönteishotelli
  • huvimaja
  • nuotiopaikka ja
  • yleisö-WC (kesäkaudella).

Puiston alueella ei ole talvikunnossapitoa. 

Fjällbon puiston nuotiopaikka Tuusulanjärven rannalla
Fjällbon puiston nuotiopaikka on mukava retkikohde. 

Tutustu Fjällbon puiston sijaintiin Tuusulan karttapalvelussa

Huvimajan vuokraus

Fjällbon puiston huvimaja sijaitsee puiston näköalapaikalla kallion korkeimmalla kohdalla ja sieltä on upea näköala järvelle. Vuokraa huvimaja juhlia tai tapahtumia varten. Huvimaja soveltuu kesäaikaan pienen juhla- tai tapahtumahetken viettopaikaksi.

Lisätietoja löydät Kokoontumistilat-sivulta. 

Fjällbon puiston huvimaja

Leikkimökin käyttöajat

Leikkipaikalla sijaitseva leikkimökki on pienten leikkijöiden käytettävissä kesäkaudella maanantaista noin kello 8 lähtien perjantaihin noin kello 12 asti. Talvikaudeksi leikkimökki sulkee ovensa. Talvikaudeksi 2023–2024 leikkimökki suljetaan tiistaista 14.11.2023 lähtien. 

Fjällbon leikkipaikan leikkimökki
Leikkipaikalla sijaitseva leikkipaikka on kesäkaudella leikkijöiden käytettävissä. 

Jokelan lammet ja puistot, Jokela

Jokelan Apteekin lampi

Jokelan lammet ja niiden ympäristössä risteilevät puistopolut ovat kaunis muisto tiiliteollisuudesta. Lammet ovat pohjavedellä täyttyneitä savenottokuoppia, jotka muodostavat erityisen tunnelman ja mielenkiintoisen vaihtelevan maaston Jokelan keskusta-alueella.

Pesulan lammen ympärillä on nyt Chmelewskin puisto, joka on nimetty Jokelan tiilitehtaan ensimmäisen mahtimiehen muistoksi. Apteekinlampi on Jokelan keskusta-alueen lammista pienin, ja sijoittuu lähimmäs keskustaa. Koululampi Jokelan koulukeskuksen takana tarjoaa myös mahdollisuuden pulahtaa raikastavaan veteen kesäisin. Uusi laituri on rakennettu kesällä 2020. Lampikierroksella saa kokea myös luonnonmukaista lampiympäristöä, jos jatkaa matkaansa Rantakarinlammen ja Valolammen suuntaan. Nämä kaksi lampea on jätetty luonnontilaan niin, että linnuille jää mahdollisimman hyvin pesimistilaa ja suojapaikkoja.

Hauska yksityiskohta on, että lammet ja luonnonläheinen ympäristö toivat Jokelaan vuoden 2009 paikkeilla myös laulujoutsenpariskunnan, joka kasvattaa säännöllisesti poikuettaan alueella. Tutustu Jokelan lampien lampireittiin Tuusulan Karttapalvelussa.

Tutustu Jokelan lampien historiaan.

Annanpuisto Kellokoskella

Annanpuiston arboretum

Kellokosken puistojen helmi, Annanpuisto, on rakennettu vuonna 1998. Se on saanut nimensä maineikkaan ylihoitaja Anna Pakalénin mukaan. Pakalén teki uraauurtavaa työtä potilaiden hyvinvoinnin ja sairaalaympäristön viihtyisyyden kehittämiseksi. 

Puiston keskellä sijaitsee Pakalénin näköispatsas. Harvinainen patsas on ympäröity laajalla valikoimalla tuttuja ja eksoottisia ruusulajikkeilta, joista valtaosa on saatu lahjoituksina. Ruusujen tuoksu huumaa läpi kesän puistossa, joka on tunnettu myös kauniista alppiruusuistaan sekä arboretumista, joka avautuu puiston takaa. Annanpuisto uudistettiin vuonna 2022, jolloin puiston istutusalueita laajennettiin. Uudistamisen yhteydessä puistoon rakennettiin oleskeluun sopiva pergola sekä salamyhkäinen tasanne puuston keskelle, johon voi ripustaa riippumatoja.

Puiston takana sijaitsevalla Toimelan puurakennuksella on myös oma värikäs historiansa. 1800-luvun jälkipuoliskolla se palveli kartanoa meijerinä ja viime vuosisadalla sairaalaa niin osastona kuin museonakin. Pakalénin aikana siitä luotiin potilasvoimin viihtyisä ympäristö potilaille kauniine sisustuksineen. Ympärille rakennettiin puisto suihkulähteineen. Nykyisen puiston voi nähdäkin sekä jatkeena että muistona tälle arvokkaalle työlle.

Annanpuisto sijaitsee osoitteessa Toimelantie 2. Katso sijainti Tuusulan karttapalvelusta

Esikunnan puisto, Hyrylä

Aleksis Kiven patsas puistossa

Taidekeskus Kasarmin eteläpuolella sijaitseva Esikunnan puisto on yksi Hyrylän keskusta-alueen silmäteriä. Puiston monipuoliset istutukset houkuttelevat pysähtymään ja rentoutumaan keskellä kauppakeskittymää.

Puistossa on Suomen kansalaiskirjailjan Aleksis Kiven patsas. Aleksis Kivi asui Tuusulassa kirjoittaen mestariteoksiaan, kuten Seitsemän veljestä ja Nummisuutarit. Puiston siimeksessä sijaitsee myös runolaattoja, joista voi lukea poimintoja Aleksis Kiven runoista.

Katso Esikunnanpuiston sijainti Tuusulan karttapalvelusta.

Kaukjärvenranta

14082023 Kaukjärvenrannan puisto Timo Nurmi (5)

Kaukjärvenrannan puistoalue sijaitsee Tuusulan kirkon ja Hotelli Gustavelundin väliin sijoittuvalla alueella. Puistosta avautuu kauniit näkymät Tuusulanjärvelle.

Puistoalueen peruskorjaus valmistui kesäkuussa 2023. Puiston uudistamisessa kiinnitettiin huomiota maisemallisiin arvoihin ja kasvillisuuden monimuotoisuuteen. Puistopolkujen laidoilla kulkeviin istutusalueisiin on istutettu monipuolinen valikoima kasveja, lähes 150 perenna- ja ruusulajiketta. Osa puistosta on säilytetty luonnontilaisena niittynä.

Kaukjärvenrannassa on useita oleskelualueita ja paljon vapaata tilaa, jotka mahdollistavat myös tapahtumien järjestämisen puistoalueella. Puistossa on vahvistettu nurmipintainen tapahtuma-alue, josta löytyy sähkö- ja vesipiste. Kaikki viheralueiden käyttöön liittyvät luvat haetaan Lupapiste-palvelussa.

Katso Kaukjärvenrannan sijainti Tuusulan kartalta.