Ulkonäkö

Kivestä ei ole säilynyt yhtään valokuvaa. Monet tulkinnat kirjailijan ulkonäöstä pohjautuvat Albert Edelfeltin tekemään piirrokseen.

Tiettävästi Kiven ystävä Albert Forssell teki neljä päivää kuolleena olleesta Kivestä piirroksen, joka oli Edelfeltillä mallina. Alkuperäinen piirros on hävinnyt, mutta Forssellin lyijykynäpiirros on tallessa. 

Nykyiset Kivi-tutkijat arvelevat, että monissa patsaissa ja tauluissa esitetty kuva Kivestä laihana ja synkkänä on virheellinen. Ennen sairastumistaan Kivi oli aikalaisekseen kookas ja komeakin seuramies, metsän poika, joka liikkui paljon luonnossa ja oli hyvä metsästäjä.

Tarkiaisen (1915, s. 82-83) kirjassa Kiveä kuvattiin seuraavalla tavalla:

Hän kuuluu lähinnä muistuttaneen näöltään veljeänsä Emanuelia. Aleksis oli hiukan yli keskipituuden. Vartaloltaan laihanlainen ja solakka, myöhemmin hiukan kumara. Iho oli vaalea, tukka tummahko, pikemminkin ruskeaan kuin mustaan vivahtava, tavallisesti lyhyeksi leikattu. Silmät, jotka olivat keskikokoiset ja sangen eloisat, tekivät myös tumman vaikutuksen, vaikkei niiden ruskeahko pohjaväri ollut suinkaan silmäänpistävä. Huulet ohuet ja jokseenkin tiiviisti yhteenliittyvät, nenä hiukan pysty, sieraimet laajat ja liikkuvat - "tuhkivat" niinkuin Nervander niistä sanoi. Ylähuulessa ja alaleuan ympärillä ohutta, tummanruskeata partaa. Merkittävin osa kasvoissa oli kuitenkin korkea otsa huomattavine ohimokuoppineen. Kiven tapana oli ylioppilasvuosinaan käydä harmaassa puvussa - mustasta hän ei pitänyt - ja luupäinen keppi kädessä. Jäykkiä kiiltokauluksia ja kalvosimia hän ei suvainnut, vaan käytti mieluimmin mustaa silkkinauhaa tai silkkiliinaa kaulaan sidottuna ja pehmeää paidankaulusta alas käännettynä. Hänen käyntitapaansa kuvasi Nervander sanalla "tökkivä", mutta muut aikalaiset eivät ole huomanneet siinä mitään erikoista, tavallisesta poikkeavaan, paitsi milloin hän oli metsässä yksinänsä liikkumassa ja hyvällä tuulella; silloin hän harppaili pitkin askelin ja huitoi käsillään ikäänkuin olisi lyönyt tahtia. Huoneessaan hän taas mielellään pisti kätensä liiviensä kainalonreikiin astellessaan hiljalleen määrämittaisin askelin edestakaisin.

Tarkiainen, V. (1915). Aleksis Kivi. Elämä ja teokset (6.painos, 1984). WSOY.

Tehtäväidea:

Lukekaa Tarkiaisen kuvaus Kiven ulkonäöstä ja kokeilkaa piirtää sen pohjalta hänestä kuva. Verratkaa piirustuksianne. Millaisia kuva syntyi?