Amerin Kulttuurisäätiön kokoelma

RudolfKoivu_Kiinalainenprinsessa_kuvitus_satuun_Olikaksiprinsessaa_vesiväri_1930-luku_AmerinKulttuurisäätiö_wwwAmerin Kulttuurisäätiön omistuksessa on kulttuurihistoriallisesti merkittävä taidekokoelma, johon sisältyy noin 16 000 kirja‐ ja lehtikuvitusoriginaalia yli 80 suomalaiselta kuvittajalta Rudolf Koivusta Martta Wendeliniin. Amerin Kulttuurisäätiö talletti vuoden 2013 lopussa kuvituskokoelmansa Tuusulan taidemuseolle.

Lastenkirjataiteen kokoelma syntyi Osakeyhtiö Valistuksen kustannustoimintaansa varten tilaamasta kuvitusmateriaalista. Vuonna 1901 perustettu Valistus tuli tunnetuksi koulukirjojen sekä kotimaisten lasten- ja nuortenkirjojen kustantajana. Yhtiö jatkoi toimintaansa vuoteen 1979, jolloin sen osake-enemmistö siirtyi Amer-yhtymälle ja arvokas kuvakokoelma tuli Amerin kulttuurisäätiölle.

Valistuksen kokoelman keskeisin taiteilija on suomalaisen sadunkuvituksen taituri Rudolf Koivu, jonka töitä kokoelmassa on yli 1 200. Kokoelmaan kuuluu Koivun mestariteoksia, kuten Raul Roineen satujen kuvituksia sekä ”Tuhannen ja yhden yön satuihin” ja ”Grimmin kauneimpiin satuihin” tehtyjä töitä.

Lisätietoja

näyttelyamanuenssi Päivi Ahdeoja-Määttä
p. 040 314 3462 | paivi.ahdeoja (a) tuusula.fi