Kunnanhallituksen avoin kokous

Kuva: Kari Kohvakka

Kunnassa päätöksentekoa valmistelevat kokoukset ovat yleensä olleet suljettuja valtuuston kokouksia lukuun ottamatta. Valtuustosalin lehterillä kuhina on käynyt yleensä vasta, kun asialistalla on kuntalaisia laajemmin koskettavia asioita. Useassa kunnassa valtuuston kokousten online-lähetykset ovat lisänneet mielenkiintoa päätöksentekoon ja luottamushenkilöiden työhön.

Tuusulassa valtuusto on päättänyt kannustaa myös lautakuntia avaamaan omia kokouksiaan yleisölle harkintansa mukaan. Päätöksentekoa valmistelevat toimielimet voivat päättää kokouksen julkisuudesta, mikäli kokouksessa ei käsitellä salassa pidettäviä asioita. Tuusulassa lähdetään siitä, että lisääntynyt avoimuus on päätöksenteossa tavoiteltavaa.

Ensimmäinen Tuusulan kunnanhallituksen avoin kokous pidettiin loppuvuodesta 2017. Paikalla oli varsin runsaasti kunnanhallituksen työskentelystä kiinnostuneita kuntalaisia. Tuusulan kunnanhallitus on päättänyt pitää välillä julkisia kokouksia. Julkisia kokouksia voidaan pitää käsiteltäessä asioita, joilla on yleistä mielenkiintoa. Syksyn 2017 avoin kunnanhallitus käsitteli kuntastrategiaa.