Palvelut ikääntyville

Sote-uudistus tulee – kunta vastaa jatkossa hyvinvoinnin edistämisestä

Käynnissä oleva hyvinvointialueuudistus muuttaa toimijoiden rooleja ikääntyneiden palveluissa.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän nyt järjestämät sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vastuulle. Hyvinvointialueen palveluita ovat mm. terveysasemat, vanhusten palvelut, sosiaalityö, hammashoito ja vammaispalvelut.

Tuusulan kunnan vastuulla on asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä edistävien palveluiden kehittäminen. Tuusulan kunnan palveluita ovat mm. liikuntapalvelut, kulttuuripalvelut, ikäihmisten matalan kynnyksen kohtaamispaikat, katujen kunnossapito ja viherpalvelut.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue ja alueen kunnat tekevät palveluiden järjestämiseen liittyvää yhteistyöstä.

Ikäihmisten määrä kasvaa voimakkaasti Tuusulassa tulevien vuosien aikana.

Teksti jatkuu kuvan alla.

Tuusilo2205-3399 (1)

Tulevaisuuden sote-keskusta suunnitellaan Hyrylään

Hyrylään suunnitellaan uutta sote-keskusta. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sote-keskuksen suunnittelusta jatkossa.

Sote-keskuksen yhteyteen tulee mm. ikäihmisten kokoontumistiloja.

Ikäihmisten asumisneuvonta käynnistyi elokuussa 2022

Tuusulassa työskentelee ikäihmisten asumisneuvoja. Hän aloitti työnsä elokuun 2022 alussa.

Ikäihmisten asumisneuvoja opastaa ja neuvoo asumiseen liittyvissä asioissa. Hän auttaa valmistautumaan jo ennakolta ikääntymisen mukanaan tuomiin muutostarpeisiin asumisessa.

Näille kunnan verkkosivuille, otsikon Asumisen tukeminen alle, on koottu lisää tietoa.

Teksti jatkuu kuvan alla.

15112022 Seniorien asuntokierros Timo Nurmi (7)

TuusInfo tarjoaa asiakaspalvelua kasvotusten

TuusInfo eli Tuusulan kunnan keskitetty asiakaspalvelu palvelee kaiken ikäisiä tuusulalaisia, matkailijoita, yrityksiä ja yhteisöjä sekä kunnan työntekijöitä. Tavoitteena on tehdä tuusulalaisten arjesta sujuvampaa tuomalla useita palveluita tarjolle yhdelle luukulle. Asiakaspalvelupisteestä saa palvelua ja neuvontaa kunnan palveluihin sekä HSL-asioihin ja -lippuihin liittyen. TuusInfossa on myös asukkaiden käyttöön tarkoitettu tietokone, jolla voi käydä hoitamassa omia asioitaan. TuusInfon asiakaspalveluneuvojat auttavat mielellään.

TuusInfo palvelee nykyisin kaikissa kuntakeskuksissa, ja toimintaa kehitetään asukkaiden toiveiden pohjalta.

Lue lisää TuusInfon palveluista!

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori aloitti työnsä keväällä 2023

Korona-ajan vaikutukset ikäihmisten hyvinvointiin ovat olleet merkittäviä. Moni on kokenut yksinäisyyttä, ja elinpiiri on kaventunut. Myös toimintakyky on saattanut laskea.

Tuusulan kuntaan on perustettu vapaaehtoistoiminnan koordinaattorin tehtävä. Koordinaattorin avulla kunta pyrkii tukemaan ikäihmisten hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja kotona asumista. Tarkoituksena on kehittää kunnan, paikallisten yhdistysten ja asukkaiden välistä yhteistyötä ja lisätä vapaaehtoistoiminnan koordinaatiota. Tarkoituksena on myös lisätä ikäihmisten matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja tuoda niitä lähelle ikäihmisten arkea.

Ikäihmisten matalan kynnyksen kohtaamispaikat kutsuvat viihtymään yhdessä

Ikääntyneiden kohtaamispaikkatoimintaa järjestetään Tuusulassa kunnan, Tuusulan seurakunnan ja eri järjestöjen toimesta.

Tuusulan kunta laajentaa ikäihmisten kohtaamispaikkatoimintaa tammikuussa 2024. Ikäihmisten olohuonetoimintaa on tarjolla 15.1.2024 alkaen Riihikalliossa, Hyrylän keskustassa Mäntymäellä ja Kalliopohjassa sekä Jokelassa ja Kellokoskella. Olohuonetoimintaa järjestetään kerran viikossa kahden tunnin ajan kussakin paikassa.

Ikäihmisten olohuoneet ovat rentoja ikäihmisten kohtaamispaikkoja Tuusulassa. Olohuoneilla järjestetään sellaista matalan kynnyksen toimintaa, johon kävijät voivat tulla ilman ennakkovarausta tai -ilmoittautumista.

Eri puolella Tuusulaa järjestetään myös Hyvän Tuulen Tupia, jotka tarjoavat virkistys- ja lepohetken kahvikupposen äärellä.

Kohtaamispaikkatoiminnasta, olohuoneista ja Hyvän Tuulen Tuvista saa tarkempaa tietoa Kohtaamispaikkoja ikääntyneille tuusulalaisille -sivulta. 

Ikäihmisten ruokailu kutsuu syömään yhdessä

Ikäihmisten ruokailu on Tuusulan kunnan järjestämä yhteisöllinen lounasruokailu, joka auttaa vähentämään koulujen ruokahävikkiä ja tarjoaa ikäihmisille edullisen täysipainoisen aterian.

Ruokailla voi arkipäivisin Hyökkälän koululla (Kirkkotie 11, Tuusula) kello 12.20–12.50, Kellokosken koululla (Koulutie 14, Kellokoski) kello 12.35–13.00, Jokelan yläkoululla (Jyväkuja 13, Jokela) kello 12.30–13.00 ja Riihikallion koululla (Pellavamäentie 7, Tuusula) kello 12.10–12.30.

Koulujen pääovella on arkipäivisin tiedote, josta ilmenee, onko ruokaa myynnissä kyseisenä päivänä.

Yhden ruokailun 1,50 € hintaan sisältyy pääruoka, salaattipöydän antimet, leipä tai näkkileipä, margariini ja ruokajuoma. Ruokaa ei voi ostaa mukaan.

Lue tiedote ikäihmisten ruokailusta!

Kulttuuri, museot ja kirjastot tuovat iloa arkeen myös ikäihmisille

Tuusulassa tapahtuu paljon! Osa tapahtumista ja palveluista on suunnattu kaikille tuusulalaisille iästä riippumatta. Ne tarjoavat mahdollisuuden nuorten ja varttuneempien mukaviin kohtaamisiin. Lisäksi on nimenomaan ikäihmisille kohdennettuja palveluita ja tapahtumia.

Tuusulan museo esimerkiksi vierailee käihmisten palvelutaloissa, eläkeläisyhdistyksissä ja kerhoissa kertomassa alueen historiasta. Tuusulan museo järjestää myös muisti- ja muistelupajoja.

Kirjastot tarjoavat säännöllisten senioritapahtumien lisäksi digitukea ja laiteopastusta sekä päivittäisen asiakaspalvelun yhteydessä että varattavana palveluna yhteistyökumppaneiden kanssa. Kirjaston kotipalvelu tuo kirjastopalvelut ikääntyneiden kotiin. Kirjaston kautta on saatavilla myös Celia-kirjaston äänikirjapalvelut lukemisesteisille. Lisäksi kirjastot tarjoavat paikan matalan kynnyksen tapaamisille sekä tiloja yhdistyksien ja järjestöjen käyttöön.

Kulttuuripalveluiden monipuolisesta tuotannosta kaksi tapahtumakokonaisuutta on suunnattu nimenomaan ikäihmisille. Tuusula-viikon aikana tuotetaan palvelutalokiertue yhteistyössä Meidän Festivaalien kanssa ja lokakuussa valtakunnallisella Vanhustenviikolla on joukko kulttuuripalveluiden tapahtumia.

Lisäksi Tuusulassa toteutetaan kulttuurisen vanhustyön hanketta, joka vie kulttuuritapahtumia palvelutaloihin ikäihmisten iloksi.

Tutustu Tuusulan tapahtumiin tapahtumakalenterissa!

Lue lisää kirjaston palveluista!

Tutustu Tuusulan museoihin!

Ikäihmisten liikuntaryhmät ja eri puolilla sijaitsevat liikuntapaikat liikuttavat ikäihmisiä

Ikäihmisille järjestetään runsaasti matalan kynnyksen liikuntaryhmiä, ja liikuntatuotteet ovat edullisia. Esimerkiksi 70+ -uimahallirannekkeen voi ostaa uimahallin kassalta Kela-korttia tai eläkepäätöstä vilauttamalla.

Ikääntyneille on tarjolla joka viikko peräti 36 liikuntaryhmää, vesijumppia, kuntosalitoimintaa ja jumppia. Vesijumppiin on maksuton kuljetus Jokelasta, Kellokoskelta ja Etelä-Tuusulan kylistä. Maksuttomia tuolijumppia järjestetään säännöllisesti jokaisessa kuntakeskuksessa.

Kunta tarjoaa myös maksuttomia tiloja ikäihmisiä liikuttavien yhdistyksien käyttöön ja jakaa toiminta-avustuksia eläkeläis- ja kansanterveysjärjestöille. Kunnan liikuntapalvelut on käytettävissä tapahtumiin ja apuna liikkumiseen liittyvissä asioissa,

Lisätietoja uimahallin palveluista ja liikuntaryhmistä uimahallin sivuilla.

Lue lisää liikuntapaikoista!

Teksti jatkuu kuvan alla.

Seniorit-jokipuistossa-20

Uusia taitoja oppimaan? Tuusulan Opisto tarjoaa laajan valikoiman kursseja ja yhdessäoloa

Tuusulan Opiston kurssit soveltuvat erinomaisesti ikäihmisille. Opiskella voi mm. yli kymmentä kieltä eri taitotasoilla, tietotekniikkaa, kuva- ja sanataiteita, ruokakursseja sekä monenlaisia kädentaitoja. Liikunnan osalta ohjelmassa on kuntojumpan lisäksi mm. pilatesta, joogaa (myös tuolijoogaa ja muistijoogaa), senioritanssia sekä vesijumppaa. Kursseja on kunnan eri puolilla kuntaa, usein kouluilla. Opiskella voi päiväaikaan tai iltakursseilla. Jokelassa vastaavia palveluita tarjoaa yksityinen Jokelan kansalaisopisto.

Kursseilla voi myös tutustua uusiin ystäviin, tai niille voi tulla yhdessä ystävän kanssa.

Lisätietoja Tuusulan Opiston sivuilta!

Maksuttomissa yhteisötiloissa voi kokoontua ja keksiä tekemistä omalle porukalle

Eri puolilla Tuusulaa sijaitsevat yhteisötilat mahdollistavat asukkaiden ja yhteisöjen kokoontumiset ja yhdessä tekemisen. Yhteisötilat ovat maksutta varaajien käytössä. Tuusulan kunta haluaa tällä tavoin tukea yhdistyksiä, seuroja ja asukkaiden omaehtoista toimintaa.

Yhteisötiloja ovat:

  • Kellotupa, Kellokoski
  • Kalliopohjan kerhohuone, Hyrylä
  • Martta Augusta -kodin sali, Hyrylä
  • Mäntymäki, Hyrylä
  • Yhteisötila Aunela
  • Tiilitehtaan ruokala, Jokela.

Yhteisötilojen vakiovuorot ensi vuodelle on jaettu, mutta vapaita aikoja on vielä jonkin verran jäljellä.

Ikäihmisten neuvosto on ikäihmisten oma vaikuttamistoimielin

Tuusulan ikäihmisen neuvosto on kunnanhallituksen nimeämä kunnan ja sen alueella toimivien eläkeläis- ja vanhustyöjärjestöjen yhteistyöelin. Ikäihmisten neuvosto edistää tuusulalaisten ikäihmisten oikeuksien toteutumista ja kehittää olemassa olevia sekä uusia palveluita ja toimijoiden yhteistyötä.

Ikäihmisten neuvosto tuo ikäihmisten näkökulmaa kuntaorganisaation toimintaan sekä kunnan ja sen palveluiden kehittämiseen. Neuvosto toimii ikäihmisten äänenä esimerkiksi kunnan palveluverkon kehittämisessä, palveluiden saavutettavuuden parantamisessa sekä esteettömyyden huomioimisessa lähiympäristön suunnittelussa ja toteutuksessa.

Lue lisää ikäihmisten neuvoston toiminnasta!

Ikne2001-1139