• Kotitalous

Puutarha, kotitalous

♦PUUTARHA 

710301
Hyötyviljelyn perusteet, 30 
Kokoustila Ostari D2
Ti 8.2., 15.2., 1.3. ja 8.3.22
Klo 18.00-20.15
Puistopuutarhuri Sirkku Nikula
Miten saada avomaaviljelmä tuottamaan hyvin satoa vuodesta toiseen? Puhumme oikeasta lannoituksesta ja kalkituksesta sekä kasvien veden tarpeesta. Tutustumme myös kasvihuoneviljelyyn ja kasvien tauteihin ja tuholaisiin. Ota muistiinpanovälineet mukaan. 

710303
Puutarhan kasvit, luento
Kokoustila Ostari D2
Ti 29.3.22
Klo 18.00-20.15
Puistopuutarhuri Sirkku Nikula
Oikeat kasvit oikeaan paikkaan puutarhassa. Luennolla keskitymme miettimään oikeita kasvivalintoja erilaisille kasvillisuusalueille, mitkä seikat vaikuttavat kasvin menestymismahdollisuuksiin ja millä omaan pihaan saisi rakennettua istutusalueen, jossa olisi nähtävää vuoden ympäri. 

710305
Bohokranssi, 19 
Etelärinne
La 9.4.22
Klo 10.00-14.00
Floristi Tiina Kettunen 
Tehdään trendikäs ja kestävä kranssi rottinkipohjaan. Tutustutaan kranssin tekemisen periaatteisiin ja suunnitellaan oman kranssin väri ja muoto sekä valmistetaan kranssi. Käytämme kuivakukkia ja kauniisti kuivuvia vihreitä kasveja. Ota mukaan sakset ja sivuleikkurit. Kaiken muun saat materiaalimaksua vastaan opettajalta. Materiaalimaksu 30€ maksetaan opettajalle käteisellä/kortilla tai MobilePayllä. 

710307
Keväinen asetelma, 19 €
Etelärinne
La 7.5.22
Klo 10.00-14.00
Floristi Tiina Kettunen 
Tehdään keväinen, ekologinen asetelma täysin maatuvaan asetelmapohjaan. Kurssilla opetetaan asetelman perusperiaatteet, sen jälkeen suunnittelet oman asetelmasi muodon ja värimaailman ja teet pöydällä pidettävän asetelman valmiiksi.
Ota mukaan vedenpitävä astia, koko max 10 x 20 cm, korkeus vapaa, tarkoitus on, että vesi pysyy reunojen sisäpuolella. Lisäksi tarvitset terävän veitsen ja sivuleikkurit tai puutarhasakset. Kaiken muun saat materiaalimaksua vastaan opettajalta. Materiaalimaksu 40 € maksetaan opettajalle käteisellä/kortilla tai MobilePayllä. Ilmoittautuminen alkaa ke 6.4.22 klo 13.00. 

 

♦KOTITALOUS 

Ruoanvalmistuskurssit pidetään Hyökkälän koulun kotitalousluokassa, katso kartta s.X Kurssimaksuihin sisältyvät materiaalit. Ota mukaan esiliina, sisäkengät ja rasia mahdollisia kotiinviemisiä varten. Muista ilmoittaa mahdolliset ruoka-allergiat toimistoon viikko ennen kurssin alkua.  

810201 
Lähi-idän kasvisbrunssi, 28 
Hyökkälän koulu, K-porras
Pe 21.1.22  siirtyy pidettäväksi 22.4.22
Klo 17.00-20.45
KM, KtaO Hanna-Mari Salminen
Tervetuloa herkuttelemaan Lähi-idän hengessä valmistettavalle brunssille! Valmistamme monipuolisen kattauksen erilaisia brunssille sopivia herkkuja. Lähi-idän keittiö yhdistelee monenlaisia ruokakulttuureita Euroopan, Aasian ja Afrikan maista ja hurmaa runsailla mausteilla ja raikkailla mauillaan. Valmistamme mm. erilaisia herkullisia dippejä, falafel-pyöryköitä sekä bulgursalaattia. 

810203
Herkulliset tanskalaiset voileivät eli smörrebrödit, 28 
Hyökkälän koulu, K-porras
La 22.1.22  siirtyy pidettäväksi 14.5.22
Klo 11.00-14.45
KM, KtaO Hanna-Mari Salminen
Smörrebröd (Smørrebrød) eli tanskalainen voileipä on Tanskassa suosittu lounasruoka. Se on avoin voileipä, jossa päälle tulevat täytteet on aseteltu voidellun leipäviipaleen päälle usein niin runsaasti, ettei leipää alta näy. Tämän vuoksi leivät syödäänkin yleensä lautaselta veistä ja haarukkaa apuna käyttäen. Leivän pohjana käytetään usein tiivistä ruisvuokaleipää tai vaaleaa vehnävuokaleipää. Kurssilla valmistamme vaaleaa vuokaleipää, jonka päälle lähdemme kasaamaan eri täytteisiä voileipäversioita. Täytteinä käytämme mm. kalaa, lihaa ja katkarapuja. 

810205
Kalankäsittelyn perustaidot, 31 €
Hyökkälän koulu, K-porras
La 5.2.22
Klo 11.00-15.30
KM, KtaO Hanna-Mari Salminen
Hyväksi kalankäsittelijäksi oppii harjoittelemalla. Opettelemme perkaamista, suomustamista ja fileointia, keskustelemme kalasta raaka-aineena sekä valmistamme maistuvia ruokia herkullisten lisäkkeiden kera. Pohdimme myös mitä perkeistä voisi tehdä. Käsiteltävät kalat valikoituvat saatavuuden mukaan. Tule opettelemaan, kuinka luonnistuu fileointi, kylki- ja selkäruotojen sekä nahan poistaminen. Jos sinulla on, niin ota mukaasi fileointiveitsi, iso leikkuulauta ja kalapiikki.   

810207
Sokerimassakoristeiden valmistaminen, 22 €
Hyökkälän koulu, K-porras 
To 10.2.22
Klo 17.00-20.45
Ohjaaja Saara Suomäki
Valmistetaan sokerimassasta erilaisia koristeita, joita voi käyttää kakkujen koristelussa. Jokainen saa tehdä yhden sokerimassahahmon sekä pienempiä koristeita erilaisten muottien avulla. Opitaan erilaisia tekniikoita sokerimassakoristeiden valmistamisesta, saat myös vinkkejä eri sokerimassojen käytöstä, massan värjäämisestä ja opit käyttämään erilaisia välineitä sokerimassakoristeiden tekemisessä.  

810209
Kokkauskurssi lasten kanssa, 15 €/osallistuja
Hyökkälän koulu, K-porras
La 12.2.22
Klo 11.00-14.00
KM, KtaO Hanna-Mari Salminen
Valmistamme erilaisia suolaisia herkkuja keskittyen perustekniikoihin. Harjoittelemme muun muassa liha- ja kalapyöryköiden sekä kasviscurryn valmistamista erilaisten lisukkeiden kanssa tarjottavaksi. Yksi aikuinen/lapsi, molemmat ilmoittautuvat kurssille.   

810211
Makumatka Itä-Eurooppaan, 30 
Hyökkälän koulu, K-porras
La 12.3.22
Klo 11.00-14.45
Irina Tregub
Lähdetään yhdessä makumatkalle Itä-Eurooppaan! Valmistetaan ja maistetaan ruokia eri puolelta Itä-Eurooppaa. Tšekistä löytyy monenlaisia keittoja ja valmistamme niistä yhden, česnečka eli sipulikeittoa. Valmistamme Puolan kansallispiirakoita eli pierogeja  muutamalla eri täytteellä, lisäksi piipahdamme Unkarissa, Slovakiassa ja Ukrainassa. 

810213 
Täytekakun salat, 35 €
Hyökkälän koulu, K-porras
La ja su 19.-20.3.22
Klo 11.00-14.45
Ohjaaja Saara Suomäki
Valmistetaan nykyaikainen täytekakku, johon tehdään marjainen täyte, marenkivoikreemikuorrute ja suklaavalumakoristeet. Jokainen osallistuja tekee oman kakkunsa kotiin viemiseksi. Kurssilla opetetaan täytekakun valmistuksen eri vaiheet ja tekniikat teoriassa ja käytännössä sekä opitaan erilaisten koristelujen toteuttaminen. Kurssin lopuksi nautimme kakkukahvit ja maistelemme kurssin esimerkkikakun. Ota mukaan irtopohjavuoka, sähkövatkain ja eväät. 

810215
Pastaa ilman konetta, 28 €
Hyökkälän koulu, K-porras 
La 26.3.22
Klo 11.00-14.45
KM, KtaO Hanna-Mari Salminen
Tuorepastan valmistaminen onnistuu myös ilman pastakonetta. Kurssilla opit tuorepastataikinan valmistamisen, minkä lisäksi valmistamme eri muotoisia pastoja muun muassa cavatelleja ja gnoccheja. Lisäksi valmistamme erilaisia lisukkeita pastan kanssa nautittavaksi. 

810217
Makkarakurssi, 30 €
Hyökkälän koulu, K-porras 
La 2.4.22
Klo 11-15.30
KM, KtaO Hanna-Mari Salminen
Kun teet makkarasi itse, saat niistä juuri sellaisia kuin haluat. Opit kotitekoisen makkaran valmistuksen perusperiaatteen. Osallistumisen edellytyksenä ruoanvalmistuksen hyvät perustaidot. Valmistamme muun muassa lammas-, broileri- ja chorizomakkaraa. Aluksi tutustumme raakamakkaroiden teon saloihin, valmistamme massat, täytämme niillä suolta ja kypsennämme makkarat keittäen ja paistaen. Valmistamme myös makkaroiden kaveriksi sopivia lisäkkeitä.  

810219
Äitienpäiväbrunssi lasten kanssa, 15 €/osallistuja
Hyökkälän koulu, K-porras
La 23.4.22
Klo 11.00-14.00
KM, KtaO Hanna-Mari Salminen
Toukokuussa juhlitaan äitejä. Valmistamme erilaisia suolaisia ja makeita herkkuja äitienpäivän juhlistamisen ideaksi. Kurssilta voi poimia ideoita toteutettavaksi myös varsinaisena äitienpäivänä. Valmistamme esimerkiksi herkullisen britakakun, granolaa ja suolaista piirakkaa. Yksi aikuinen/lapsi, molemmat ilmoittautuvat kurssille. 

810221
Bao bunit eli täytetyt aasialaiset höyrysämpylät, 28 €
Hyökkälän koulu, K-porras
Pe 6.5.22
Klo 17.00-20.45
KM, KtaO Hanna-Mari Salminen
Bao bunit ovat aasialainen vastine hampurilaisille. Höyrytetyt sämpylät voi täyttää oman mielensä mukaisesti. Kurssilla opit valmistamaan bao bun-sämpylätaikinan sekä kypsentämisen höyryttämällä. Lisäksi valmistamme erilaisia täytevaihtoehtoja muun muassa teriyakipossua ja seesamitofua. Ilmoittautuminen alkaa ke 6.4.22 klo 13.00.